HÜRJET’in uçuşu yerli kontrol panelleriyle emin ellerde

Türk savunma sanayiinin en gözde ürünlerinde kullanılan yerli alt sistemler, bu alanda katedilen yolun önemli mihenktaşlarından biri olarak karşımıza çıkıyor.

25 Nisan’da TUSAŞ’un Kahramankazan tesislerinde ilk uçuşunu gerçekleştiren jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET de Türk savunma sanayisi bünyesinde geliştirilen birçok yerli alt sistemle donatılmış durumda.

Nurol Kontrol ve Aviyonik Sistemler AŞ (Nurol CAS); bu yerli alt sistemlerin geliştiren şirketlerden biri olarak karşımıza çıkıyor. Yerli jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET’in ilk uçuşu da “tasarımını ve üretimini Nurol CAS’ın üstlendiği kokpit kontrol panelleri ile” gerçekleşti.

AA’dan edilen bilgilere göre HÜRJET’in kokpitinde bulunan 28 kontrol panelinin tamamı Nurol CAS’in yerli mühendislik gücüyle geliştirilip üretiliyor. Bu kontrol panelleri; pilotların motor, iniş takımı, park freni, yakıt, haberleşme, kokpit içi ısı ve aydınlatma gibi konular da dahil olmak üzere birçok birimin kontrolünü sağlaması için kritik öneme sahip.

Nurol CAS; projenin seri üretim fazında da alt yüklenici olarak TUSAŞ’a hizmet vermek için çeşitli görüşmelerde bulunuyor.

Esasen Nurol BAE Systems Hava Sistemleri AŞ (BNA) adıyla kurulan daha sonra da Nurol Holdingin “havacılık ve savunma sanayii sektör faaliyetlerinde yerli kritik sistemler sağlama vizyonuyla” devam ederek İngiliz ortak BAE Systems’tan tüm hisseleri devralan Nurol CAS; Kasım 2022 itibarıyla yüzde 100 yerli yapıya kavuştu.

Nurol CAS, milli muharip uçak KAAN, genel maksat helikopteri GÖKBEY, temel eğitim uçağı HÜRKUŞ, jet eğitim ve hafif taarruz uçağı HÜRJET, taarruz ve taktik keşif helikopteri ATAK, ağır sınıf taarruz helikopteri ATAK-II ve insansız hava aracı ANKA platformlarındaki birçok alt sistemin yerli sağlayıcısı olmak amacıyla TUSAŞ ile görüşmelerini sürdürüyor.

Nurol CAS; Nurol Holdingin sahip olduğu güçlü altyapıyı da kullanarak “uçuş, motor, yakıt kontrol sistemleri ile aviyonik sistemler alanlarında” Türkiye’nin dış kaynaklara bağımlılığını azaltmak amacıyla yerlileştirme çalışmalarını aralıksız devam ediyor.

Editör : Betül Erdem

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.