İnsan hakları örgütleri "katil robotlara" karşı

İnsan Hakları İzleme Örgütü, insan kontrolünden bağımsız olarak hedef vurabilen otonom silah sistemlerine karşı hareket çağrısı yaptı. Örgüt konuyla ilgili hazırladığı raporda 2013 yılında başlatılan “Katil Robotları Durdurma” kampanyasına da yer verdi ve bu kampanyaya yaptığı atıfla otonom silah sistemlerinin dünya çapında yasaklanması için ihtiyaç duyulan adımların atılması çağrısında bulundu. 

Raporda “Katil Robotlar” konusunun ilk kez 2013 yılında BM İnsan Hakları Konseyi’nde ele alındığından ve 2014’ten beri Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi (CCW) toplantılarında görüşüldüğünden bahsedildi. Ayrıca raporda konuya dair şimdiye kadar resmi açıklama yapmış 97 ülkenin sergilediği tutum ve bulunduğu konum incelendi.

Söz konusu ülkelerin resmi toplantılarda yaptıkları açıklamalar ayrıntılı bir şekilde işlendi. Aynı zamanda bu ülkelerin 2014-2019  yılları arasında CCW’de gerçekleştirilen ölümcül otonom silahlarla alakalı toplantılardaki tutumları da incelemelere dahil edildi.

Pek çok ülke bu alana yatırım yaptı

Yatırım konusunda cömert davranan ve bu alana büyük bütçe ayıran ülkeler arasında İsrail, Rusya, Güney Kore, ABD, İngiltere ve Çin bulunuyor. Bunların dışında Türkiye ve Avusturya da yatırım yapan ülkeler listesinde yer alıyor.

Otonom silahların yasaklanmasını çağrı yapacak kadar isteyen ülke sayısı 30’da kaldı. Yasak çağrısında bulunan tek AB ülkesi Avusturya oldu. Türkiye ise böyle bir çağrıda bulunmayan ülkeler arasındaki yerini koruyor.

Bunun dışında ülkelerin çoğunluğu otonom silahların yasaklanmasını istemekten ziyade, daha çok otonom silahlar üzerindeki insan kontrolünün bitmemesini istiyor. Bunlardan farklı olarak Çin, üretim ve geliştirmenin değil yalnızca kullanımın yasaklanmasını istediğini belirtti.  

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.