SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Gündem

İran’da su krizi derinleşiyor: 19 baraj tükenme noktasında

Kübra Demirbaş yazan Kübra Demirbaş
10/11/2025
Okuma Süresi: 3 dakika okuma
A A
0

İran, son yılların en ciddi su krizlerinden biriyle karşı karşıya. Ülke genelinde barajlardaki su seviyeleri rekor düzeyde düşerken, yetkililer büyükşehirlerde su basıncının azaltıldığını ve kuraklık devam ederse su kullanımına kota getirilebileceğini açıkladı.

Devlet kaynaklarına göre, ülke genelinde 19 baraj tamamen tükenme noktasına geldi. 20’den fazla barajda ise doluluk oranı yüzde 5’in altına inmiş durumda. İran takvimine göre Aban ayının (23 Ekim) başında bu durumdaki baraj sayısı sadece sekizdi. Aradan geçen iki haftada bu sayının iki katından fazla artması, krizin ne kadar hızlı derinleştiğini gösteriyor.

Başkent Tahran’da Su ve Atık Su İdaresi Genel Müdürü, son beş yılın tamamında kuraklık yaşandığını ve kentin su ihtiyacını karşılayan beş ana barajın bugüne kadarki en düşük seviyelere gerilediğini açıkladı. Yetkili, talebi yönetmek için özellikle gece saatlerinde su basıncının düşürüldüğünü doğruladı. Vatandaşlara ise düşük basınç sorununa karşı su deposu ve hidrofor gibi sistemler kurmaları tavsiye edildi.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Meşhed’de Rezervler Yüzde 3’ün Altında
İran’ın ikinci büyük kenti Meşhed’de de durum endişe verici. Şehrin su idaresi başkanı, barajların doluluk oranının yüzde 3’ün altına düştüğünü söyledi. Yağışların normalin çok altında kaldığını belirten yetkili, bu sezon şu ana kadar sadece 0,4 milimetre yağış kaydedildiğini, geçen yıl aynı dönemde bu miktarın 27–28 milimetre olduğunu, uzun yıllar ortalamasının ise yaklaşık 14 milimetre olduğunu ifade etti.

Meşhed’in mevcut su talebi saniyede 8.000 litre civarında. Ancak bu talebin yalnızca 1.000 ila 1.500 litrelik kısmı barajlardan karşılanabiliyor. Yerel yetkililer, halktan su tüketimini en az yüzde 20 azaltmalarını istedi. Rasyonlamaya geçilip geçilmeyeceği ise yağış durumuna bağlı olarak değerlendirilecek.

Kriz Tüm Ülkeye Yayılmış Durumda
Tahran’daki belediye yetkilileri bu gelişmeleri “ciddi bir uyarı” olarak değerlendirdi. Uzun yıllardır sürdürülen plansız kentleşme ve altyapı yatırımlarındaki eksikliklerin, bugün yaşanan krizi daha da derinleştirdiği belirtildi.

Devlet medyasına göre kriz yalnızca birkaç bölgeyle sınırlı değil. Kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan barajlar ülkenin dört bir yanına yayılmış durumda. Orta Platonun doğu ve batı kesimleri, Atrak ve kuzey havzaları, Zohreh ve güney bölgeleri, Karkheh ve batı illeri ile kuzeydeki Aras ve Sefidrud barajları da kritik seviyelere ulaşmış durumda. Bu tablo, sorunun bölgesel değil, ulusal ölçekte olduğunu ortaya koyuyor.

Yılların İhmalinin Sonucu
Çevre mühendisleri ve şehir planlamacıları, bu krizden yalnızca doğa olaylarının değil, yıllardır süregelen kötü yönetim anlayışının sorumlu olduğunu söylüyor. Hızla artan şehir nüfusu karşısında su arzının planlı şekilde artırılmadığı, altyapı yatırımlarının yetersiz kaldığı ve uzman uyarılarına rağmen kalıcı çözümler yerine geçici önlemlerin tercih edildiği vurgulanıyor.

Basınç düşürme gibi uygulamalar ve kamuya yapılan tasarruf çağrıları, artık yetersiz kalıyor. Uzmanlara göre, ülkenin birçok bölgesinde yer altı su kaynakları, doğal yenilenme hızının çok üzerinde tüketiliyor. Nehir sistemlerinin ise mevsimsel dere haline geldiği belirtiliyor. Hidrologlar, İran’ın geri dönüşü olmayan bir su stresi eşiğine hızla yaklaştığını ve bu durumun hem halk sağlığı hem de devletin iç istikrarı için ciddi tehdit oluşturduğunu ifade ediyor.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada başkent Tahran’a kısa süre içinde yağış olmaması halinde gelecek ay itibarıyla kentte su kesintilerine gidileceğini bunun yetersiz olması durumunda ise Tahran’ı tahliye etmek zorunda kalacaklarını söyledi.

Etiketler: İran

Benzer Haberler

Savunma Sanayii

Bakan Kacır, milli hedef algılayıcı MİHAL’i tanıttı

yazan Kübra Demirbaş
1 gün önce
0

Bayraktar KIZILELMA'dan atılan görüş ötesi hava-hava füzesi GÖKDOĞAN'da kullanılan, TÜBİTAK SAGE tarafından yerli imkanlarla geliştirilen milli hedef algılayıcı MİHAL'in detayları...

Gündem

Yunanistan’ın askeri harcamaları %6’ya yakın azalacak

yazan Kübra Demirbaş
1 gün önce
0

Yunanistan tarafından açıklanan 2026–2029 orta vadeli program, savunma ve güvenlik dahil neredeyse tüm kritik alanlarda sert kesintiler öngörüyor. Özellikle Yunanistan...

İhracatta sınır tanımayan CANiK, “Uzak Ülkeler Şampiyonu” oldu

2 gün önce

Ukrayna, Sapsan Balistik Füzesinin Sahada Kullanımını Resmen Doğruladı

3 gün önce

Türkiye’nin uzay teknolojileri, milli itki sistemleriyle ivmeleniyor

4 gün önce

ABD’nin Altın Kubbe’si 2028 yılında devreye giriyor

4 gün önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2025 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+