İsmail Demir: S-400 seviyesinde bir hava savunma sistemimiz olacak

Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, Türk savunma sanayiine dair açıklamalarda bulundu.

Yapılacak daha çok işin ve koşulacak daha çok yolun olduğundan bahseden İsmail Demir, “Yaptıklarımızın daha iyisini yapmak üzere sürekli olarak geleceğe bakmak durumundayız.” dedi.

TRT Haber’in canlı yayın konuğu olan Savunma Sanayi Başkanı İsmail Demir, “Kabiliyetlerin önde olduğu çeşitli alanlar var. Detaya girersek gerçekten çok fazla ama mesela ülkemizin 3 sene önce hava savunma sistemi yoktu. Hava savunma sistemi deyince akla S-400’ler gelecek ama hava savunma konusu kademelidir. Uzun menzilli nokta atış yapabilecek füzeler, Atmaca’nın karadan karaya atılacak olanı üzerinde çalışıyoruz. Elektronik harpte çok önemli ürünler sahaya vermeye başladık. Çeşitli prototipler geliştirmeye devam ediyoruz. Bazılarını geliştirmeye, bazılarını envantere eklemeye çalışıyoruz. S-400 ayarında bir savunma sistemini yerli olarak yapmak için hedefimiz 5 yıl.” ifadelerini kullandı.

Siper sistemi önemli bir eşik olacak

Türkiye’nin katmanlı hava savunmasının öneminin altını çizen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Siper’e kadar 70-100 km önleme menzili oluşturacağız.” dedi.

Yeni nesil savunma sanayii gelişmelerinin takip edilmesinin önemini vurgulayan Demir, hava savunmanın en önemli milli savunma hamlesi olduğunu vurguladı. İsmail Demir, “Siper sistemiyle bunun üzerine çıkacağız.” ifadelerini kullandı.

Kara Atmaca devreye girmek üzere

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci’nin yakın zaman önce müjdesini verdiği Kara Atmaca konusuna da değinen Savunma Sanayii Başkanı Demir, “Atmaca füzesinin karadan karaya versiyonunu devreye almak üzereyiz.” dedi.

İHA/SİHA ihracat süreçleri

Son dönemde gündeme gelen İHA/SİHA ihracatları ile ilgili de açıklamalar yapan İsmail Demir, ihracat süreçlerinde yaşanan detayları anlattı.

İhracat süreçlerinin nasıl işlediğini açıklayan Demir, “Savunma sanayii ürünü ihracatı tek başına yapılan bir ihracat değil. Bu bütün dünyada da böyle. Ülkeler arasındaki ilişkiler, jeopolitik durumlar vs. bir dizi faktörü ilgilendiren bir olay ki ihraç ettiğimiz her savunma sanayii ürününün de ihraç izin belgesini almanız gerekiyor o da MSB’ye bağlı bir izin. Yani ben şunu ihraç ediyorum deyip edemiyorsunuz. Hangi ülkeye ihraç ettiğinizi, hangi ürünü ihraç ettiğinizi söylemeniz ve izin almanız gerekiyor. Bu izin süreci de tabi ihraç edilebilirlik, o ülke ile ilgili ilişkiler gibi şartların analiz edilmesi neticesi MSB kanallarından olan bir şey. İhraç ettiğinizde tabi bu bir ilişki geliştirme yöntemi aynı zamanda. Geçmiş yıllarda bize istediğimiz bazı ürünlerin verilmediğini, verilen ürünlerde daha sonra problem çıktığını düşünürseniz bu bağlayıcı bir unsur da oluşturuyor. O zaman bu ürünle ihraç ettiğiniz ülke ile dostluk seviyenizi, müttefiklik seviyenizi bir kademe öteye taşımış oluyorsunuz. Önemli olan; ürününüzün arkasında durmanız, işlerinizi sağlamanız ve tabi ki o ülke ile ilişkilerinizin geliştirilmesi ki savunma sanayii ürünü ihracatı ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli.” diye konuştu.

Dünya gündeminden hiç düşmeyen Türk İHA/SİHA’larının işlevselliği konusuna da değinen İsmail Demir, “İHA/SİHA’ları kullandık. Ama hasımlarımız kabiliyet ve kullanış şekillerini öğrendiler. Daha ilerisini düşünmemiz lazım.” dedi.

Yeni teknolojilere kafa yormanın önemini anlatan İsmail Demir, yapılan çalışmalarının hiçbir zaman durmaması gerektiğini söyledi. Savunma Sanayii Başkanı Demir İHA/SİHA konusunda son olarak, “Burada duramazsınız. Yeni teknolojilere kafa yormalı. Harekat ortamında durdurulamaz olmanız lazım.” diye konuştu.

Sürü İDA’lar devreye giriyor

İnsansız deniz araçlarına sürü harekat kabiliyeti kazandırmaya çalıştıklarını ifade eden İsmail Demir, “İnsansız Deniz Araçlarının sürü halinde olanlarını devreye almaya çalışıyoruz. Bu konuda denemeler devam ediyor.” dedi.

Sürü İDA çalışmalarının yanında hali hazırda başarılı bir şekilde çalışmaların devam ettiği insansız hava aracı çalışmalarının denize uyarlanması ile ilgili açıklamalar yapan Demir, “İnsansız Hava Araçlarının deniz araçlarında konuşlanıp bir nevi uçak gemisi gibi çalışması için projemiz devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Ortaklıklar ve merakla beklenen projeler

Özellikle Milli Muharip Uçak projesi ile ilgili yapılabilecek olan ortaklıklar konusuna değinen Prof. Dr. İsmail Demir, “İş birliği yapmak isteyen ülkelerle kendi şartlarımızla konuşuruz. Ama bekleyecek değiliz yola çıktık. Çalışmalar devam ediyor.” dedi.

F-35 konusunda Türkiye’ye yapılan haksız ambargonun MMU projesini hızlandıracağını söyleyen Demir, MMU’daki ortaklık tekliflerinin bizim şartlarımıza göre değerlendirileceğini söyledi.

Gelecek projeleri için konuşan Savunma Sanayii Başkanı, “Kapıyı kapatmadık, gelebilirler. Ancak bunları bekleyecek durumda değiliz.” dedi.

Son dönemde savunma sanayiinde birçok adımın Türkiye’nin seviyesini yükselteceğini söyleyen İsmail Demir, heyecanla beklediği projelerin de neler olduğunu anlattı.

İsmail Demir’in heyecanla beklediği projeler ise şöyle, “Milli Muharip Uçağımızı heyecanla bekliyorum. İnsansız Savaş Uçağımızı heyecanla bekliyorum. Uzaya çıkacak roketimizi heyecanla bekliyorum.”

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.