İsmail Demir: Yıl sonunda savunma ürünleri siparişi 9 milyar doların üzerine çıkacak

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, İstanbul Sanayi Odası ve SAHA İstanbul iş birliğinde düzenlenen 4. Savunma Sanayii Buluşmaları’nın açılışında savunma sanayiine dair önemli açıklamalarda bulundu.

“Sektör sipariş tutarı önümüzdeki yıl 9 milyar doların üzerine çıkacak”

İsmail Demir yaptığı açıklamada 20 yıl önce sadece 62 savunma projesi yürütüldüğünü, bugün ise bu sayının 800’e yaklaştığını ve bu projelerin yarısından fazlasının son 5 yılda başlatıldığına dikkat çekti.

Demir savunma sanayiinde yaşanan diğer gelişmelere ilişkin verileri rakamlarla ifade etti:

“20 yıl önce 5,5 milyar dolar bütçeli savunma projeleri yürütülürken, geldiğimiz noktada 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaşıldı. Sektörümüze dair güncel bazı rakamları da buradan ilk kez açıklamak isterim. Savunma ve Havacılık Sanayii İmalatçılar Derneği’nin (SASAD) hazırladığı 2021 yılı sektör performans verilerine göre; ​Savunma ve havacılık sanayii sektör ciromuz 2021 yılında 10 milyar dolar barajını aşarak, pandemi öncesi rakamlara tekrar geri dönüş sağladı. ​Sektörümüzün aldığı yeni sipariş tutarı, bir önceki yıla göre yüzde 40 artarak yaklaşık 9 milyar dolar olarak gerçekleşti. ​Sektörümüzün Ar-Ge harcamaları ise önceki yıla göre yüzde 32 artarak yaklaşık 1 milyar 600 milyon doları geçti. ​Bu yıl sonunda bu rakamların daha yukarılarda olmasını hedefliyoruz.”

Resim

170 ülkeye 28 ürün ihracatı

SSB olarak en büyük hedeflerinin savunma sanayii alanında tam bağımsız bir Türkiye’nin olabilmesini sağlamak olduğunu dile getiren İsmail Demir, açıklamasının devamında Türkiye’nin ihracatına yönelik değerlendirmelerde bulundu:

“Her platformda ifade ettiğim gibi bizim en büyük hedefimiz, savunma sanayiinde tam bağımsız Türkiye olabilmektir. Biz bu hedefe ulaşmak için ekosistemimizin her bir üyesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün geldiğimiz nokta ve elde ettiğimiz başarıların hepsi sistemli bir çalışmanın ürünüdür. Biz 5 yıl öncesinde bugünkü konumumuzu ifade ederken bizleri hayalperest olarak niteleyenler oldu elbette. Ama biz olumsuzlukları göz ardı ederek ekosistemimizin büyük gayretleriyle bu günlere geldik. İnanıyorum ki aynı azim ve kararlılıkla devam ettiğimiz sürece 10 yıl içerisinde savunma sanayii alanında dünyanın en önemli ülkelerinden biri olmamamız için bir sebep göremiyorum.

Savunma sanayii ürünlerimizi dünyanın ilgiyle takip ettiğini söyleyebiliriz. Ülkemiz savunma sanayii alanında artık bir pazar değil aktör konumuna gelmiştir. Bunun en büyük göstergesi ihracatımız diyebiliriz. Savunma sanayii ürünlerimizi ihraç ettiğimiz ülke sayısı 170’e; İHA ve SİHA’lar, kara araçları, deniz platformları başta olmak üzere ihraç edilen ürün çeşidi ise 228’e çıktı.

20 yıl önce yıllık sadece 248 milyon dolarlık bir ihracatımız varken, 2021 yılını 3 milyar 224 milyon dolar gibi rekor bir seviyede kapattık. Bu yıl inşallah 4 milyar doların çok üstünde bir rakama ulaşmayı hedefliyoruz.”

Savunma alanındaki yan sanayii ve KOBİ’lere destek

İsmail Demir, konuşmasının devamında savunma sanayiinde sürdürülebilirliğin, ihracat hedeflerinin önemine dikkat çekerken, savunma sektöründe faaliyet gösteren yan sanayii ve KOBİ’lerin geliştirilmesine yönelik desteklerinin sürdüğünden, EYDEP ile bu çalışmaların desteklenmesinden ve iş birlikleri geliştirildiğinden bahsetti:

“Savunma sanayiinde gerçekleşen büyümenin, sürdürülebilirliği sağlamanın en temel şartı ihracattır. Sadece kendi kendine yetebilen değil, ürettiğimiz sistemleri dünya pazarlarında daha fazla rağbet görmesini sağlayabildiğimiz zaman dünyada adından daha fazla söz ettiren bir ülke konumuna geleceğiz. İhracatta hedeflerimize ulaşma doğrultusunda ekosistemimizdeki tüm paydaşlarımız için organizasyon ve kaynaklardaki yetersizliklerimizi görmek ve sonrasında bunları gidermek için gerekli tedbirleri almak; küresel pazarları daha stratejik bir bakış açısıyla değerlendirmek; çok boyutlu dış politik engelleri aşmak için çok yönlü gayret göstermek kritik bir konudur. Savunma sanayiinde tam bağımsızlık hedeflerimize ulaşmak için sektörde faaliyet gösteren yan sanayii ve KOBİ’lerin geliştirilmesi teknolojik derinliklerin ve rekabet edebilirliklerinin artırılmasına yönelik çalışmalarımıza hızla devam etmekteyiz. Bu kapsamda Başkanlığımızda savunma sanayiimizin mevcut kabiliyetlerinin tüm ülkeyi kapsayacak şekilde belirlemek üzere endüstriyel yetkinlik veri altyapısı geliştirilerek yetenek envanteri oluşturulması hedefiyle savunma sanayii yetenek envanteri yetkinlik projesini başlattık. Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı EYDEP ile firmaları danışmanlık, rehberlik destekleri odaklı yardımlar yapmaya devam edip şirketlerimizin yetkinlik seviyelerini artırmak ve ekosistemimizin hem derinliğini, kabiliyetini ve sayısını artırmak amacındayız. Savunma sanayii sektöründe faaliyet gösteren KOBİ’ler dahil tüm firmalara yönelik olarak savunma sanayii yatırım ve geliştirme faaliyetlerini destekleme programı kapsamında finansal destek sağlamayı sürdürüyor. Teknolojik olarak birbirini besleyebilecek olan sektörlerde çoklu kullanımı yaygınlaştırarak Milli Teknoloji Hamlesi’ne hız kazandırıyoruz. Başta KOBİ’ler olmak üzere sektör firmalarına destek sağlıyor, ihracatı ve ekosistemdeki iş birliğini artırmaya yönelik tedbirleri alıyoruz.”

“Sanayii odaları ve savunma sanayii kümelenmeleri milli hedefte önemli paydaşımız”

Başkan İsmail Demir son olarak Türkiye’nin savunma sanayii alanındaki başarısının ardında belirlenen hedefe olan inancın etkili olduğunu söyleyerek küresel güç vizyonuna katkıda bulunmak için sanayii odaları ve savunma sanayii kümelenmeleriyle iş birliği içerisinde çalıştıklarını dile getirdi:

“Savunma sanayiindeki başarının ardında güçlü bir irade ve ekosistemimizin hedeflerimize olan inancı önemli rol oynamaktadır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde küresel güç vizyonuna katkıda bulunmak üzere bütün gücümüzle çalışıyoruz. Buna uygun olarak yol gösterici bir Türkiye için yüksek kabiliyetli sanayii alt yapısı oluşturup tasarım ve geliştirme faaliyetlerini destekleyerek yerli ve millî üretimde öncü olarak hedeflerimize ulaşacağımıza yürekten inanıyorum. Sanayii odalarımız ve savunma sanayii kümelenmelerimiz bu hedefe ilerlerken bizim çok önemli paydaşlarımızdır. Türkiye’nin en büyük sanayii kümelenmelerinden biri olan ve kuruluşunda katkıda bulunmaktan gurur duyduğum SAHA İstanbul Savunma Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği’nin sanayicilerle iş geliştirmek için düzenlediği SAHA EXPO, ülkemizin bu anlamda düzenlenen en önemli etkinliklerinden birisi olmayı başarmıştır.”

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.