İstanbul fırkateyni yıl sonunda teslim edilecek

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, STM’nin 2022’de neler yaptığını ve 2023 yılı hedeflerini paylaştı. 

Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada askeri denizcilik projeleri kapsamında Test ve Eğitim Gemisi’nin yılın başında teslim edildiğini ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından kullanıldığını ifade eden Güleryüz, “Mavi Vatan güvenliğimiz için çok önemli bir çarpan olacak diye değerlendiriyoruz.” dedi.

İstanbul fırkateyni

Güleryüz, İ sınıfı İstanbul fırkateyni çalışmalarındaki son durumu paylaştı. İ sınıfı İstanbul fırkateyninde çalışmaların yoğun şekilde devam ettiğini ve 2023 sonunda teslim etmeyi planladıklarını söyledi.

Resim

Denizaltı Modernizasyon, Yeni Tip Denizaltı İnşası

Güleryüz açıklamasında Denizaltı Modernizasyon, Yeni Tip Denizaltı İnşası projelerinin de gündemlerindeki önemli başlıklar arasında yer aldığını dile getirdi. Güleryüz, Yeni Tip Denizaltı Projesi’nde “Section 50” olarak adlandırılan ve torpido kovanlarının yer aldığı baş kısmının ilk kez yerli ve milli olarak Türkiye’de geliştirildiğine dikkati çekerek şunları söyledi:

“Deniz tarafında çok önemli başarılara imza attık. Yurt dışında ihracat faaliyetlerimiz vardı. Ukrayna için yaptığımız gemiyi denize indirdik, yoğun şekilde çalışmaları devam ediyor. Pakistan’da Agosta 90B Denizaltı Modernizasyonu faaliyetlerimiz var. İkinci gemimizi çok kısa süre önce teslim ettik. İlk gemimizin denemesi yapıldı Pakistan’da. Eski bir fırkateyni, denizaltıdan yapılan torpido atışıyla batırdılar. 2022 yılı deniz tarafında çok hareketli geçti. Bizi en fazla heyecanlandıran aslında STM500. Kendi tasarımımız olan, Türkiye’nin belki ilk yerli denizaltısının test üretim faaliyetlerine başladık 2022 yılı içinde.”

“Kargu’nun yeni ihracatları için 10-15 ülkeyle görüşüyoruz” 

Taktik mini İHA sistemlerinden Kargu’nun 2018’den beri Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde olduğunu hatırlatan Özgür Güleryüz, her alanda olduğu gibi bu alanda da ihracatı hedeflediklerini söyleyerek olası ihracatlar hakkında şunları kaydetti: 

“Kargu’yu 10’a yakın ülkeye ihraç etmeyi başardık, 10-15 ülkeyle de görüşmelerimiz devam ediyor. Onlardan da beklentimiz yüksek açıkçası. Boyga ve Togan’ımız ilk kez 2022 yılı içinde envantere girdi. Onlar da aktif şekilde kullanılmaya başlandı.” 

Resim

“Alpagut sınıf atlatacak”

Alpagut’u SAHA Expo’da ROKETSAN ile tanıttıklarını hatırlatan Güleryüz, “Bizi heyecanlandıran, sınıf atlatacak, bir üst aşamaya geçmemizi sağlayacak bir ürün olarak değerlendiriyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Resim

“SİSAMER’in ikinci fazı başlayacak”

Komuta kontrol alanında yazılımsal anlamda yurt içinde yeni sözleşmelere imza attıklarını ve NATO’da önemli ihracat başarıları yakaladıklarını dile getiren Güleryüz, siber güvenlik alanındaki gelişmelere de değindi:

“Türk Silahlı Kuvvetleri Siber Savunma Merkezi (SİSAMER) Projesi’nin ikinci fazı yakın zamanda başlayacak. Emniyet güçleri için yapılan veri merkezleri ve siber güvenlik çözümlerinin büyük çoğunluğu da tamamlandı.”

Resim

“2023’te yeni sürprizler vermeyi planlıyoruz”

Güleryüz, Cumhuriyet’in 100’üncü yılı için çok büyük başarılara imza atmak istediklerine ve yeni ihracat hedeflerinin olduğuna dikkat çekti:

“Türkiye’nin yurt dışındaki bilinirliğini artırmak, Türkiye’yi ekonomik anlamda çok daha iyi yerlere getirmek için çaba gösteriyoruz. Özellikle deniz projelerinde ihracat olarak takip ettiğimiz önemli işler var. Bunların müjdelerini vermek istiyoruz. Denizaltı modernizasyon konuları olsun, gemi inşa konuları olsun, çok sıcak konular var. İnşallah bunlarla ilgili sürprizler ortaya koyarız diye ümit ediyoruz.”

“Alpagut’u 2023 yılında uçurmayı hedefliyoruz”

Güleryüz, taktik İHA sistemleri ve diğer alanlar konusunda 2023’te yürütülecek çalışmalara ilişkin şu bilgiyi verdi:

“Alpagut’u 2023 yılında uçurmayı hedefliyoruz, sene sonuna doğru ROKETSAN ile seri üretimine başlamak gibi bir hedefimiz var. Kargu ve diğer ‘drone’larımız için farklı harp başlıkları, faydalı yükler konusunda da çok yoğun çalışmamız var ve devam ediyor. Diğer alanlarda, RF simülasyon alanında olsun yurt dışında bazı işlerin peşinde koşuyoruz. İçeride belki de çok fazla lanse edemediğimiz önemli başarılarımız var. Bunlardan faydalanarak yurt dışında da önemli atılımlar yapma gibi niyetimiz var. Siber güvenlikte giderek güçleniyoruz. Orada da hem ihracat hem de Türkiye’deki ekosistemle, Siber Kümelenme ile beraber yerlilik ve millilik konusunda önemli adımlar atacağımızı düşünüyoruz. Beklentilerimiz her alanda oldukça yoğun.”

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.