Japonya’dan uzay çöpleri için “lazer” çözümü  

Dünya’nın yörüngesi, büyük bir hızla ilerleyen yüz binlerce nesneyle dolu ve fırlatılan her uzay aracı, uzayda artan çalışmalar ve daha fazla kontrolsüz enkazın birikmesi yörüngedeki uzay araçları için tehdit olmaya devam ediyor.

64 yıldır uydu veya benzeri araçların uzaya gönderilmesinden bu yana uzayda biriken enkazın gelecekte dünya için büyük bir problem olacağı öngörülüyor. Bu konuda ilginç bir fikir geliştiren Japonya, Dünya’nın problemi olan sorunu çözmeye hazırlanıyor. 

Avrupa Uzay Ajansı’na (ESA) göre Dünya’nın yörüngesinde 10 cm’den daha büyük ortalama 1 milyon enkaz parçası var.

ESA - Space debris by the numbers

Japonya Havacılık ve Uzay Araştırma Ajansı’ndan (JAXA) bir araştırmacı olan Toru Yamamoto, verdiği bir röportajda uzay enkazından kurtulmak için bir lazer ışını kullanmayı planladıklarını açıkladı.

Uzay araştırmacıları, lazer ışını vasıtasıyla uzay çöplerini buharlaştıracak ve nesneyi yeni bir yörüngeye itecek yeni bir enerji darbesi oluşturmayı planlıyor. Lazer ışını sayesinde herhangi bir enkaza bir insanın gidip fiilen dokunmasına gerek kalmayacak.

Uzay çöpleri, saniyede yaklaşık 7,5 km mesafe kat edebiliyor. Bu da bir mermiden çok daha hızlı olduğunu gösteriyor ki enkazın yok edilmesini de zorunlu hale geliyor.

Şu anda Japonya’nın projesi deneysel bir konumda ancak bu fikrin 2025 yılına kadar uzayda test edilmesi düşünülüyor.

ESA - Developing anti-space debris technologies

Uzay çöplüğü nedir? 

Uydu yada gezegen kaşifleri gibi uzay araçlarını taşıyan roketler, gitmesi gereken rotayı kat ederken arkasında modüller bırakarak ilerliyor. Bu modüller uzay boşluğunda zamanla başıboş olarak süzülmeye başlıyor. Tüm bu uzaydaki işlevsiz araçlara “uzay çöplüğü” deniyor ve uzayda dolaşan araçlar için büyük bir tehdit anlamına geliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.