Kapgan İKA’nın ilk ateş testi başarıyla gerçekleşti

İnsansız hava ve deniz araçlarında ses getiren Türk savunma sanayiinin karadaki yeni gücü Kapgan İKA sahadaki gücünü kanıtladı.

HAVELSAN İKA ailesinin son üyesi Kapgan; ağır makineli tüfekle ilk atış testini başarıyla gerçekleştirdi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre orta sınıf-2 İKA olarak konumlandırılan Kapgan; Unirobotics’in silah kulesi ve Samsun Yurt Savunma’nın Canik M2 QCB 12,7 milimetre ağır makineli tüfeği entegre edilerek gece ve gündüz atış gerçekleştirdi.

Gerçekleştirilen testte Canik M2 QCB 12,7mm ağır makineli tüfek de ilk kez bir İKA’da kullanılmış oldu.

“Kapgan İKA, kardeşlerinin yanına gitmek için sabırsızlanıyor”

İHA’larda edinilen tecrübe ve dünya çapındaki başarıyı diğer insansız sistemlerde de edinmekte kararlı olduklarını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir; Kapgan İKA hakkında şuınları kaydetti:

“Bazı ürünlerimiz güvenlik güçlerimizin hizmetinde kullanılırken, bazılarına da yeni kabiliyetler kazandırma çalışmaları sürüyor. İnsansız kara araçlarımız bir yandan yeni silahlarını kuşanmaya da devam ediyor. 12,7mm ağır makineli tüfekle ilk atış testlerini başarıyla geçen Kapgan İnsansız Kara Aracı’mız da sahada görev yapan kardeşlerinin yanına gitmek için sabırsızlanıyor. Projede emeği geçen bütün firmalarımızı tebrik ediyor, bu alanda daha büyük başarılara imza atacaklarına yürekten inanıyorum.” 

“Kapgan bu dijital birliğin yeni üyesi”

HAVELSAN Robotik ve Otonom Sistemler Proje Müdürü Veysel Ataoğlu da Kapgan İKA’ya ilişkin açıklamalarda bulundu.

SAHA EXPO’da geçen yıl yaptıkları sunumun ardından Kapgan’ın test programına alındığını söyleyen Ataoğlu; platform üreticisiyle ilk olarak gövde performans testleri yaptıklarını ve belli bir noktaya geldikten sonra araç üzerinde ne tip faydalı yükler kullanılabileceğiyle ilgili çalışmalar gerçekleştirdiklerini paylaştı.

HAVELSAN olarak farklı tip platformlarla yaptıkları çalışmaları Kapgan’a entegre etme noktasında da belli aşamalara geldiklerini ifade eden Ataoğlu, şunları söyledi:

“Dijital birlik noktasında çalışmalarımız var. HAVELSAN, Türkiye’de dijital birliğe öncülük eden bir firma ve Kapgan da bu dijital birliğin yeni üyesi. Dijital birlik sürü algoritmaları, bir diğer insansız kara aracımız BARKAN, insansız hava aracımız BAHA, insansız deniz aracımız SANCAR’la birlikte Kapgan’ın oluşturduğu kümelenmeyle yeni muharebe alanında farklı nasıl konseptler oluşturabiliriz, bunun üzerinde çalışıyoruz. HAVELSAN özellikle yazılım noktasında öne çıkıyor. Her zaman dediğimiz gibi biz bir platform üreticisi değiliz. Biz bunun akıl tarafındayız ve Kapgan da bir araç değil bir akıllı robot aslında.”

“Farklı tip silahlar da denenecek”

Gövde performans testleri sürerken belli bir noktadan sonra silah mukavemet, geri tepme, bunların gövdeye etkisini görmek için atış testlerine başladıklarını belirten Veysel Ataoğlu; teste 12,7 milimetre ağır makineli tüfekle başladıklarını ve farklı tip silahlarla devam edeceklerini kaydetti:

“Çalışmalara Unirobotics’in 12,7mm ağır makineli tüfeği ile birlikte başladık ve farklı tip silahları boyut boyut deneyeceğiz. Unirobotics’in 12,7mm ağır makineli tüfeği yaklaşık 2 ay önce TSK’nın envanterine girdi. Bu noktada da aslında bir ilk olmuş oldu. Envantere giren silahı ilk defa bir insansız kara aracı üzerinde test ettik. Başarılı sonuçlar aldık bu atışlardan sonra. Gece atışından sonra gündüz atışlarını yaptık. Ayrıca silahlı şekilde sahadaki performansına bakıyoruz.”

Yeni yetenekler kazanacak

Aracın 5 kilometre olan haberleşme alanını, üzerinden kalkacak dronla, daha da artırma noktasında çalışma yaptıklarını ifade eden Ataoğlu, otonom kabiliyeti, sürü algoritmaları, farklı tip fırsat sinyalleri, GPS kaybında görsel navigasyon gibi konularda da faaliyetlerini sürdürdüklerini dile getirdi.

Kapgan projesinin seyrine ilişkin bilgiler veren Ataoğlu, şunları kaydetti:

“Ocak ayına kadar gövde testleri yaptık. Ocaktan sonra silah atış testleri ve aynı anda da farklı tip yazılım kabiliyetleri test sürecine girmiş bulunmaktayız. Hedefimiz bu yılın ilk yarısı itibarıyla aracı kuvvetin kullanabileceği bir konsepte getirip, kuvvetle birlikte aracı test etmek istiyoruz. Bu noktada da belli başlı girişimlerimiz var. Kısa bir süre içerisinde sahada daha aktif bir şekilde görebileceksiniz aracımızı.”

Uluslararası alanda da vitrine çıkacak

Veysel Ataoğlu, ihracat konusundaki çalışmalarının da SAHA Expo’da başladığını ve sonrasında yaptıkları görüşmeler doğrultusunda aracın farklı ülkelere testlere gönderilebileceğini bildirdi.

Aracın yurt dışı tanıtım faaliyetlerine de öncelik verdiklerini anlatan Ataoğlu, şöyle konuştu:

“Önümüzdeki ay içerisinde yurt dışında bir ülkede aracımızı sergilemeyi planlıyoruz. Sadece bu aracı da değil dijital birlik konseptini orada sergileyeceğiz. Bu şekilde bu aracımızla da yurt dışına bir şekilde açılmış olacağız ve faaliyetlerimiz daha hızlı devam edecek.”

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.