Microsoft Türkiye Ar-Ge merkezi açıldı

Merkezle; kamu paydaşları ve Türkiye’nin start-up ekosistemi bir araya getirilerek, yerli yazılım ve inovasyonda Türk şirketlerin potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yürütülecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ar-Ge merkezinin ülkemizin inovasyon ekosistemine katkı sağlayacağını kaydederek, “Kapımız, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen tüm teknoloji şirketlerine her zaman açık. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, beraber kazanalım.” dedi.

Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi’nin açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Microsoft Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ralph Haupter ile Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin’in katılımlarıyla gerçekleştirildi.

Mustafa Varank: PostgreSQL hizmeti sunmak için çalışmalar gerçekleştirilecek

Bakan Varank, devlet destekli Ar-Ge ve tasarım merkezleri sayısının bin 500’ün üzerine çıktığını belirterek, konuşmasında şunları kaydetti:

“Ülkemizin inovasyon ekosistemine katkı sağlayacak önemli bir Ar-Ge Merkezinin açılışı için buradayız. Microsoft 1993 yılından bu yana ülkemizde satış, destek, ürün geliştirme ve lokalizasyon gibi hizmetlerde bulunuyor. Yüzlerce istihdama ev sahipliği yaptı, hala devam ediyor. Ayrıca dünyanın her tarafından start-up’lara yatırım yapıyor.

Microsoft, Türkiye’de kurulup, dünyaya açılan Citus Data şirketini geçtiğimiz yıllarda satın alarak veri uygulamalarında stratejik bir hamle yapmıştı. Bu satın alma sonrası, Citus Data ailesi Türkiye’nin önde gelen üniversitelerinden mezun mühendislerle genişledi. Microsoft’un bilhassa veri alandaki yenilikçi çalışmalarının sorumluluğunu işte bu mühendisler üstlenecek. Ar-Ge merkezinde, yüksek performanslı PostgreSQL hizmeti sunmak için çalışmalar gerçekleştirilecek.”

“2023’e kadar 10 unicorn çıkarma hedefine hızla ilerliyoruz”

Türkiye’de bulunan start-up’ların önemli miktarda yatırım çektiğini ifade eden Bakan Varank,

“Her bir yatırımcı için olduğu gibi -Türk girişimcilerin, Türk start-up’ların yükselen grafiği- Microsoft için de önemli fırsatlar barındırıyor. Türkiye’de milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimlere her gün yenileri ekleniyor. 2023’e kadar 10 unicorn çıkarma hedefine hızla ilerliyoruz. Şu ana kadar 6 Türk girişim milyar dolarlık değerlemeyi geçen şirketler arasına girdi. Peak Games, Getir, Dream Games, Hepsiburada ve Trendyoldan sonra işte en son Insider da bu listeye adını yazdırdı.

Türkiye geçen yıl ilk kez, start-upların aldığı yatırımlarda adeta süper lige yükseldi. Avrupa ülkeleri arasında en çok yatırım çeken 10’uncu ülke olduk. Start-up’ların aldığı yatırımlar, 2021 yılı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre 9 kat artarak 1,5 milyar dolara ulaştı. Özellikle oyun sektörü bu noktada başat aktör olarak göze çarpıyor.” diye konuştu.

“Yazılım sektörü Türkiye’nin göz bebeği”

Microsoft’un Türkiye için önemli bir fırsat olduğunu belirten Mustafa Varank,

“Girişimcilik ekosistemimiz tam bir fırsatlar dünyası. Bu bağlamda Ar-Ge merkezi ile birlikte ülkemize olan güvenini göstermiş olan Microsoft’un yeni yatırımlar yapması için şartlar elverişli. Kapımız, Türkiye’ye yatırım yapmak isteyen tüm teknoloji şirketlerine her zaman açık. Gelin Türkiye’ye yatırım yapın, beraber kazanalım.

Yazılım sektörü yüksek teknolojinin adeta göbeğinde yer alıyor. Günümüzde yazılım sektörü dünyanın gelişmiş ülkelerinin olduğu gibi bizim de göz bebeğimiz. Artık icat edilen her bir üründe, her bir sistemde yazılım başı çekiyor. Önümüzdeki dönemde yazılımın nüfuz etmediği tek bir sektör kalmayacak.” ifadelerini kullandı.

“Hızlı, dinamik ve esnek politikalar uyguluyoruz”

Yapay zeka teknolojisinin önemine dikkat çeken Sanayi ve Teknoloji Bakanı,

“Yapay zekadan nesnelerin internetine, bulut teknolojilerinden metaverse’e sürekli sırada ne var dediğimiz gelişmeler yaşanacak. Bilhassa yazılım sektöründe hızlı, dinamik ve esnek politikalar uygulamaya özen gösteriyoruz.

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programı dinamik ve esnek bir bakış açısıyla hazırladığımız, ülkemizin ihtiyaç duyduğu alanlarda katma değeri artıracak destek programlarımızdan bir tanesi. Hamle programında çağrıya çıktığımız dijital teknolojiler ve mobilite gibi alanlar, aslında yazılımı çok yakından ilgilendiriyor. Bu çağrıların sonuçlarını Sayın Cumhurbaşkanımız açıklayacak.” dedi.

“Ülkemizin geleceğini yüksek teknolojide görüyoruz”

Türkiye’nin geleceğinin teknolojiye yapılan yatırıma bağlı olduğunu ifade eden Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank,

“Yazılım sektöründeki yetişkin insan kaynağını artırmak yüksek önceliğe sahip politika alanlarımızdan bir tanesi. Buna yönelik olarak birçok somut adım atıyoruz. Yeni nesil yazılım okulları olan, öğrencilerin kendi kendine öğrenme yöntemiyle üst düzey gelişme kaydettiği Ekol 42 okullarını İstanbul ve Kocaeli’de açtık.

Önümüzdeki dönem insan kaynağımızın başarısının konuşulacağı bir dönem olacak. Türkiye’nin kaliteli altyapılarından yetişen Türk gençleri tüm dünyaya damga vuracak. Bu gücün sürekli olarak Ar-Ge’yle, inovasyonla, sanayiyle, teknolojiyle tahkim edilmesi gerekiyor. Ülkemizin güçlü yarınları araştırma, geliştirme ve yenilikte gizli. Ülkemizin geleceğini yüksek teknolojide görüyoruz.

Büyük ve güçlü Türkiye idealine, bilim ve teknolojideki atılımlarımızla ulaşacağımızı biliyoruz. Bu ülkeye güvenip yatırım yapan herkesle birlikte yolumuza devam edeceğiz. Yatırım, üretim, istihdam ve ihracatla beraber Ar-Ge’nin katkısıyla ülkemizi güçlü yarınlara taşıyacağız.” ifadelerini kullandı.

Yenilikçi teknolojiler Türkiye’nin geleceği

Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç, Microsoft Türkiye Ar-Ge Merkezi’nde çok önemli projelerin geliştirileceğine inandıklarını belirterek,

“Artık günümüzde şirketlerin yaşam döngüsü; inovasyon, Ar-Ge ve yenilikçi teknolojilere adaptosyona bağlı. Aksi takdirde rekabetçi olamıyor ve tarih sahnesinden siliniyorlar.” dedi.

Microsoft Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Başkanı Ralph Haupter de yatırımın önemi ile ilgili konuştu.

Ralph Haupter,

“Türkiye’deki Ar-Ge merkezi yatırımımız vizyonumuzun bir parçası. Türkiye’de giderek büyüyen ekibimiz açık kaynak gibi stratejik konularda Ar-Ge çalışmalarına çoktan başladı.” ifadelerini kullandı.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, bu yıl 30 mühendisle faaliyet göstermeye başlayan Ar-Ge merkezinde önümüzdeki 5 yıl içerisinde 100’ün üzerinde mühendis istihdam edileceğini belirtti.

Konuşmaların ardından Bakan Varank, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Microsoft yöneticileri Microsoft Türkiye’nin Ar-Ge Merkezini gezdi.

Ar-Ge merkezi bünyesinde kamu paydaşları ve Türkiye’nin start-up ekosistemi bir araya getirilerek yerli yazılım ve inovasyonda Türk şirketlerin potansiyelini ortaya çıkaracak çalışmalar yürütülecek. Ar-Ge merkezi çatısı altında açık kaynaklı veri tabanları (PostgreSQL), bulut üzerinde ölçeklenen dağıtık sistemler ve yüksek performansta büyük veri işleme alanlarına odaklanılacak.

Ar-Ge merkezi sayesinde Türkiye’nin bilgisayar mühendisliği alanında yetiştirdiği yeteneklere kendilerini geliştirme ve uluslararası düzeyde uzmanlarla çalışma fırsatı sunulacak. Türkiye’ye yaptığı yatırımları artırma kararı alan Microsoft, Ar-Ge merkezini hayata geçirerek Türkiye’yi uzun vadede dünyadaki sayılı mühendislik merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.