Mustafa Varank: Kutup çalışmalarında "Danışman Ülke" olmayı hedefliyoruz

TÜBİTAK Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı başladı. Bu yıl 5’incisi düzenlenen çalıştayın açılışı, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın konuşmasıyla başladı. Bakan Varank, Türk Antarktik Bilim Üssünün kurulmasına yönelik çalışmaların yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, “Üssün konsept tasarımını tamamladık. Antarktika Anlaşması’na taraf 53 ülkenin olumlu değerlendirmesini alan, kapsamlı bir Çevre Etki Değerlendirme raporunu bu yıl içinde sunduk.” dedi.

Türkiye, 2019 yılında beyaz kıta Antarktika’ya düzenlediği bilim seferinde Horseshoe adasına geçici bilim üssü kurdu. Geçici üssün önümüzdeki dönemde kalıcı hale getirilmesi yani Türk bayrağının Antarktika’da kalıcı hale gelmesi hedefleniyor.

TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü koordinasyonunda düzenlenen TÜBİTAK 5. Ulusal Kutup Bilimleri Çalıştayı başladı. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ile TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Burcu Özsoy’un açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen Bakan Varank şunları kaydetti:

Kutuplar uyarıyor

Kutup bölgeleri, maalesef iklim değişikliğinden en çok etkilenen alanlar. İnsanoğlu biliyorsunuz gözle görmeden bazı şeylere inanmakta direniyor. Ama iklim değişikliği öyle kritik bir husus ki etkilerini yaşadığınız şehirlerde gözle görmeye başladığınızda zaten geç kalmış oluyorsunuz. İşte buzla kaplı kutuplar bu değişikliğin sinyalini önceden vererek bizi uyarıyor.”

Hedef “Danışman Ülke” olmak

Son dönemde tüm kurum ve kuruluşlarımızın desteğiyle kutup çalışmalarında önemli gelişmeler kaydettik. Hedefimiz “Danışman Ülke” statüsü kazanarak beyaz kıtanın geleceği hakkında söz sahibi olabilmek. Burada siz değerli kutup araştırmacılarının katkıları çok daha önemli. Çünkü bu prosedürlere ek olarak, beyaz kıtada kayda değer bilimsel araştırmalar yürütülmesi, “Danışman Ülke” olmanın önkoşulu olarak belirlenmiş durumda.”

6’ncı bilim seferi

“İşte bu amaçla, ilki 2017 yılında olmak üzere kıtaya 5 Bilim Seferi düzenledik. 2019 yılında geçici üssümüzü faaliyete geçirdik. 2022 yılında gerçekleştirmeyi planladığımız 6. Ulusal Antarktika Bilim Seferinin hazırlıklarını yürütüyoruz. Diğer taraftan, Türk Antarktik Bilim Üssünün kurulmasına yönelik çalışmalarımız da yoğun şekilde devam ediyor. Üssün konsept tasarımını tamamladık. Antarktika Anlaşması’na taraf 53 ülkenin olumlu değerlendirmesini alan, kapsamlı bir Çevre Etki Değerlendirme raporunu bu yıl içinde sunduk.”

50 kişiye ev sahipliği yapacak

“Bu bilim üssü dolayısıyla hepinizin çok heyecanlı olduğunu hissedebiliyorum. İstasyonu yaz-kış 12 ay boyunca çalışabilecek ve 50 kişiye ev sahipliği yapabilecek şekilde planladık. Böylece, sürekli olarak beyaz kıtadan veri alıp sizlerin nitelikli araştırmalar yapmasına imkân sağlayacağız. Önümüzdeki dönemde bu işi hayata geçirebilmek için bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz.”

Kutuplara Türk bayraklı gemi

“Sahadaki faaliyetlerimizin yanında, projenin kurumsal bir yapıda yürütülmesini teminen, kısaca KARE dediğimiz TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü’nü kurduk. Kutup araştırmalarından sorumlu ulusal yapı olarak görev yapan KARE, Türkiye’nin bu alandaki faaliyetlerini koordine ederek kaynaklarımızın verimli kullanılmasını sağlıyor. Örneğin kutuplara seyir yapabilecek Türk bayraklı bir gemi için Deniz Kuvvetleri Komutanlığımız ile birlikte çalışıyoruz.”

Kutup projelerine destek

“Kutuplarla ilgili 30 projeye TÜBİTAK ARDEB çağrıları kapsamında bugüne kadar 6 milyon liranın üzerinde kaynak aktardık. Kutup araştırmaları enstitümüz de 30 farklı projenin tamamlanması için teknik destek sağladı. Bu projeler sayesinde Türk bilim insanları tarafından 80 bilimsel yayın ve 30’u lisansüstü olmak üzere 50’nin üzerinde tez yapıldı. 1977 yılından 2017 yılına kadar 176 olan yayın sayımıza, sadece son 5 yılda yaklaşık 90 yayın daha eklendi ve toplam sayı 260’a ulaştı.”

Karadeniz rüzgarı

Bakan Varank, konuşmasının sonunda bir sonraki çalıştayı Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin ev sahipliğinde yapılacağını ifade ederek Önümüzdeki yıl TEKNOFEST’i de Karadeniz’de, Samsun merkezli düzenleyeceğiz. TEKNOFEST ile başlayacak olan Karadeniz rüzgârı, inşallah bu çalıştayla devam edecek.

14 bin km uzaklıktaki üs

2019 yılında düzenlenen seferde Türkiye’den 14 bin km uzaklıkta bulunan Horseshoe Adasına Türk Bilimsel Araştırma Kampı kuruldu. Türkiye, geçici olan bu üssü kalıcı hale getirmek için faaliyetlerini sürdürüyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.