Pavelsis, ihracat lisansına sahip bir ürünü yerli imkanlarla üretti

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/45KR9chgQqHt4Fxs4PpZQJ” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Türkiye, yerli ve milli savunma sanayii anlayışı kapsamında dışa bağımlılığını her geçen gün azaltmaya devam ediyor.

Türk savunma sanayii firmalarından PAVOTEK’in iştirak şirketlerinden Pavelsis firması, Türk savunma sanayii için kritik öneme sahip ihracat lisansı gerektiren MIL-STD-1553 haberleşme protokolünü kullanan sistemleri test etmede kullanılan 1553 test sistemini, yerli imkanlarla başarıyla üretti.

Pavelsis Genel Müdürü Sinan Ali Tok, Defensehere.com’a verdiği röportajda, Türkiye’de ilk defa üretilen 1553 test sistemi hakkında,”Askeri sistemlerde ve havacılıkta kullanılan, bir test sistemi olan 1553 convertor olarak kullanılan ürün, bizim tarafımızdan yerlileştirildi. Şu anda biz ürünümüzü ve yazılımını tamamladık. Kendi iç testlerimizden geçmiş oldu. Artık kendi ürünlerimizi kendi cihazımıza test edebilir duruma getirdik. Nisan ayında bunu duyurduk. Bundan sonraki süreçte ROKETSAN, TUSAŞ, ASELSAN vb. hangi kurumun ihtiyacı varsa; ürünleri tanıtmak, duyurmak ve kullanımını sağlamak istiyoruz.” ifadeleri kullandı.

1553 test sisteminin insanlı ve insansız askeri hava araçlarında kullanıldığını belirten Sinan Ali Tok, ” Şu anda alınan test sistemleri yurt dışından alınıyor. Bunun da aslında yerlileşmesini sağlamış olduk. TUSAŞ firmasında Anka SİHA’larına vermiş olduğumuz ürünün test sistemini kendi cihazımızla uçaktaki uçuş kontrol bilgisayarından gelen komutları, test sistemimizle cihazımıza gönderiyoruz. Cihaza gelen verileri de bu program üzerinden kaydedip yorumlayacağımız farkı bilgisayarlara aktarabiliyoruz.” dedi.

“1553 test sistemini ihracat lisansından çıkarmak için girişimde bulunmaya karar verdik.”

1553 arayüzünü 2008 yılından beri kullanıldığı ifade eden Pavelsis Genel Müdürü Tok, “1553 arayüzünü 2008 yılında kullanmaya başladık. 2014’te Anka-S’te geçerken bunu biraz daha aktif kullanmaya devam ettik. Bu süre zarfında da Anka’da tek ihracat lisansına sahip alt komponent 1553 entegresiydi. O yüzden biz bunu ihracat lisansından çıkarmak için girişimde bulunmaya karar verdik.” açıklamalarında bulundu.

Sinan Ali Tok, “Bu kapsamda da 1553 IP Core projesini başlattık. Zaten sistemlerimiz FPG tabanlı olduğu için IP Core yaptığımızda da aslında direkt bu controller’a FPG içerisine gömüp oradan da ihracat lisansına tabi olan kısmımızı projeden çıkartmak hedefindeydik. Buna da 2016 yılında başladık. 2018-2019 yıllarında IP Coru’umuzu tamamladık. IP Core’umuzu artık kendi yaptığımız askeri sistemlerde şu anda aktif kullanıyoruz. IP Core’umuz uçuşlara da başladı. IP Core yaptıktan sonra bu IP Core’la birlikte aslında bunun test sistemini de tasarlayabiliyoruz öngörüsüyle bir çalışma daha başlattık. Bunu da ethernetten aldığımız bilgileri 1553 protokolüne çevirerek yüzde 100 uyumlu bir sistem ortaya çıkartmaya çalıştık. Bunun donanımını da yaptık aynı zamanda test sisteminin çalışabilmesi için bir arayüz de tasarladık. Bu ara yüzümüzden de farklı uygulamalara yönelik verileri kaydedip export alabiliyoruz ya da daha farklı programlardan kaydedilmiş verileri de kendi programımıza inport edebiliyoruz.” diyerek sözlerini bitirdi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.