Rusya, "Poseidon"ın testlerine başladı

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/2GO2IivGfBCDA4Niy8Lar3″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Kuzey Kutbu’na kıyısı olan Rusya, diğer kıyı ülkelerine rağmen bölgedeki askeri varlığını artırmaya devam ediyor.

Patlatıldığında nükleer tsunami etkisi oluşturabileceği düşünülen dev torpidonun testleri Rusya tarafından Kuzey Kutbu’nda başlatıldı.

Geçtiğimiz günlerde Amerikan CNN televizyon kanalında, Pentagon tarafından tespit edilen “Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda gizli bir askeri faaliyet yürüttüğü” bilgisi gündeme getirilmişti.

Haberde Rusya’nın Kuzey Kutbu’nda yeraltı tesisleri kurmaya başladığına yer vedildi. Kıyıya yakın buzullar arasında inşa edildiği söylenen tesislerin “Poseidon” projesi için kurulduğu ileri sürüldü.

“Poseidon” New York’u sular altında bırakabilir

NATO standartlarına göre “Kanyon” olarak isimlendirilen bu torpido 10 kiloton kuvvetinde nükleer başlık taşıyabiliyor. Rusya bu torpidoyu Kuzey Kutbu’ndan fırlattığında ABD kıyılarına ulaşabileceği; patladığı takdirde ise Newyork’u sular altında bırakabileceği düşünülüyor.

20 m uzunluğa, 1,8 m genişliğe ve 100 ton ağırlığa sahip insansız sualtı aracının saatte 200 km hıza ulaşabildiği tahmin ediliyor.

Rusya bölgede askeri varlığını artırıyor

Bölgede varlığını artıran Rusya’nın önümüzdeki 5 yıl içerisinde askeri varlığını daha da artıracağı öngörülüyor.

Kuzey Kutbu’na Rusya dışında birçok ülkenin kıyısı bulunuyor. Rusya, Kanada, Norveç, Danimarka ve ABD arasında bölgenin enerji rezervlerinden dolayı hakimiyet kurma çabası söz konusu. Küresel ısınma sonucu suların yükselmesi bölgenin ticaret gemilerine açılma olasılığını artırıyor. Bu da Rusya’nın bölgedeki politikasını etkileyen bir unsur.

BM bünyesinde faaliyet yürüten “Uluslararası Deniz Yatağı İdaresi”ne göre Kuzey Kutbu’na kıyısı olan ülkeler kıyıdan itibaren 370 km alanı kendi ekonomik çıkar alanı ilan edebiliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.