Rusya’nın savunma sanayii için kritik öneme sahip sentetik safir üreticisi Monocrystal, Ukrayna saldırıları, Batı yaptırımları ve ihracat pazarlarının kaybı nedeniyle iflas başvurusu hazırlığında olduğunu açıkladı.
Rusya’nın önde gelen yüksek teknoloji üreticilerinden Monocrystal’ın iflas sürecine hazırlanması, Moskova’nın savunma sanayii tedarik zincirinde savaş sonrası dönemin en dikkat çekici kırılmalarından biri olarak değerlendiriliyor. Stavropol merkezli şirket, alacaklılarına Rusya Stavropol Krayı Tahkim Mahkemesi’ne iflas başvurusu yapma niyetini bildirdi.
Energomera sanayi grubunun iştiraki olan Monocrystal, uzun yıllardır dünyanın en büyük sentetik safir üreticilerinden biri olarak faaliyet gösteriyordu. Şirketin ürünleri yalnızca tüketici elektroniğinde değil, aynı zamanda Rus füze ve insansız hava araçlarında kullanılan optik sistemlerde de kritik rol oynuyordu.
Sentetik safir; yüksek sıcaklıklarda alüminyum oksit kristallerinin büyütülmesiyle elde edilen, son derece dayanıklı ve optik açıdan hassas bir malzeme olarak biliniyor. Bu materyal, özellikle füze güdüm başlıklarının korunmasında, lazer mesafe ölçerlerde, kızılötesi sensörlerde ve hassas elektronik bileşenlerde kullanılıyor. Uzmanlara göre yeterli kalite ve saflıkta sentetik safir üretilememesi, modern güdümlü mühimmatların üretimini doğrudan etkileyebilecek bir unsur olarak öne çıkıyor.
Şirket, 2022 yılında küresel sentetik safir pazarının yaklaşık üçte birini kontrol ediyordu. Ancak savaşın ilerleyen dönemlerinde Monocrystal’ın üretim altyapısı Ukrayna’nın uzun menzilli saldırılarının hedefi haline geldi. 2023 yılında Belgorod bölgesindeki Shebekino tesislerine yönelik insansız hava aracı saldırılarında üretim binaları ve elektrik altyapısının zarar gördüğü bildirildi. Ağustos 2025’te ise Stavropol’daki ana üretim tesisine düzenlenen saldırıda yangın çıktığı aktarıldı.
Fiziksel hasarın yanı sıra Batı yaptırımları da şirketin faaliyetlerini ciddi biçimde etkiledi. Yaptırımlar nedeniyle üretimde kullanılan özel kimyasallar ve parlatma malzemelerine erişim zorlaşırken, Avrupa pazarının kaybedilmesi şirketin döviz gelirlerini önemli ölçüde azalttı. Rus savunma kontratlarının sağladığı gelirlerin ise bu kaybı telafi etmeye yetmediği belirtildi.
2025 yılı sonu itibarıyla Monocrystal’ın kısa vadeli yükümlülüklerinin dönen varlıklarını yaklaşık 50,6 milyon dolar aştığı bildirildi. Şirketin toplam varlıkları bir yıl içinde 215,5 milyon dolardan 182,5 milyon dolara gerilerken, kısa vadeli borçlarının 70,7 milyon dolara, uzun vadeli borçlarının ise 129 milyon doların üzerine çıktığı ifade edildi. Aynı dönemde çalışan sayısı da 1.087’den 524’e düştü.
Rus iş dünyası kaynaklarına göre şirket için en olası senaryo doğrudan tasfiye yerine yeniden yapılandırma, devlet müdahalesi veya yeni yatırımcıya satış olarak değerlendiriliyor. Ancak sektör uzmanları, Monocrystal’ın sahip olduğu üretim altyapısı, uzman iş gücü ve yıllara dayanan teknik bilgi birikiminin kısa sürede başka bir yapı tarafından ikame edilmesinin son derece zor olduğuna dikkat çekiyor.
Monocrystal’ın üretim kapasitesinin tamamen kaybedilmesi halinde, Rusya’nın hassas optik bileşenler alanındaki savunma sanayii tedarik zincirinde ciddi bir boşluk oluşabileceği belirtiliyor. Özellikle savaş boyunca yüksek üretim temposunu sürdüren füze ve İHA programlarının bu durumdan etkilenebileceği değerlendiriliyor.
Kaynak: Defence Blog





