Savunma Sanayii Başkanı Demir’den önemli açıklamalar

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, katıldığı bir programda F-35 Lightning II ve Türkiye’nin projedeki durumu ile ilgili önemli bilgiler verdi.

Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) Yönetim Kurulu Üyeleri ile bir araya gelen Savunma Sanayii Başkanı Demir’in açıklamaları son derece dikkat çekiciydi.

Prof. Dr. İsmail DEMİR tarafından yapılan açıklamalarda, “Programdan tek taraflı çıkarılmamızın hiçbir hukuki zemini yok. Uçaklarımızla ilgili oluşan haklarımızın zayi olmaması için hukuk temelli bir yaklaşımla müttefiklik ruhuna da aykırı olmayacak şekilde bir çözüm bulunmasıyla ilgili diyalog süreci başlayacak. Yakın bir zaman önce ‘F-35 programından hiçbir ülke tek taraflı çıkarılamaz’ demiştik. ABD’nin son mektubu bizi haklı çıkardı.” ifadelerine yer verildi.

F-35 programı için imzalanan mutabakat zaptını hatırlatan Demir, “Bu metne göre herhangi bir ortağın buradan çıkartılması ancak bütün ortakların oybirliğiyle olur veya kendisi çekilir. Bunun hiçbirisi gerçekleşmediği halde ‘Türkiye’yi çıkarttım’ açıklamalarının bir hukuki zemini yoktur” ifadelerini kullandı.

Milli Muharip Uçağa yükleneceğiz

F-35 programında yaşanan sorunların MMU projesinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serdiğini söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, “Biz Milli Muharip Uçak projemize bütün gücümüzle yükleneceğiz. Bunu en kısa zamanda hayata geçirmek üzere çalışacağız. Ama tabii bu cevabı verdiğimizde de bunu bir hayalperest vizyon olarak kullanmak da istemiyoruz. Meselenin zorluğunu ben her ortamda vurguluyorum. Bunu mazeret üretmek için değil ne kadar çok çalışmamız, ne kadar bu işi sıkı tutmamız gerektiğini vurgulamak açısından söylüyorum. Ayrıca süreç içerisinde her değiştirme sürecinde olduğu gibi işte denemeler olacak, testler olacak. Sürecin kendi içinde safha-safha bir geçiş olacağının hatırlanmasını istiyorum. Ülkemizin ihtiyacını karşılayacak tedbirleri alacağız, aynı zamanda elimizdeki uçakların modernizasyon işlemleri bir yandan devam edecek.” dedi.

SİPER’den önce yeni bir hava savunma sistemi gelecek

Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir katıldığı programda, SİPER Yüksek İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi’nden önce 100 kilometre menzilli yeni bir hava savunma füzesinin geliştirildiğini de açıkladı.

Hava savunmadaki mevcut projelerden bahseden Demir, “Kamuoyunun SİPER beklentisini anlıyoruz. Ancak, ona giden yolda bazı adımlar var. Hava savunma katmanlı bir yapıdır. SİPER sistemi kendi bir menzil ve önleme kabiliyeti var, ancak o kabiliyette bir sistemi kurduğunuzda bile hiç ummadığınız yerden çok fazla saldırı alıp zarar görebilirsiniz. Ki son zamanlarda dünyada özellikle muhtelif büyüklük, ebat, çap ve sayıda dron ve İHA saldırılarının çok daha etkili olduğu görülmeye başlandı. Onun için katmanlı yapının unsurlarını tek tek devreye almak durumundasınız. Üç sene önce yerli olarak hemen hiçbir savunma sistemimiz yokken, önce alt katman olarak Korkut devreye girdi.” dedi.

Hisar-A+ devreye girdi

Hisar ile ilgili de bilgi veren İsmail Demir, “Geçen yıl hem omuzdan hem araçtan atılan 4 kilometre irtifa ve 8 kilometre menzile kadar etkili ROKETSAN Sungur’u hizmete aldık. Akabinde irtifa ve menzilini artırarak Hisar-A+ diye adlandırdığımız sistem devreye girdi. Geçtiğimiz günlerde bu sistemin otonom konfigürasyonunun atışını yaptık. Yani insan müdahalesi olmadan sistem gelen tehdidi görüyor, harekete geçiyor ve vuruyor, bu da önemli bir kabiliyet. Onun üzerine Hisar O+’yı geliştirdik. Bunda da 10 kilometrenin üzerinde bir irtifa, 25 kilometre civarında bir menzile ulaşacağız.” diye konuştu.

100 km menzilli yeni hava savunma füzesi

100km menzile ve 20 kilometre irtifa sınırına sahip yeni hava savunma füzesi için çalıştıklarını söyleyen Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir son olarak, “Ondan sonra yüksek irtifa hava savunma sistemimiz SİPER’den önce, bir ara ürün beklentimiz var. 100 kilometreye kadar etkili menzil ve 20 kilometrenin üzerinde bir irtifa ile gündeme gelecek. Ondan sonra da SİPER gelecek. Yani bu basamakları teker teker çıktığımız bir yoluculuk. Sistemin parametreleri birbirinin üzerine koyarak gidiyor, birinden öğrendiğinizi diğerinde uyguluyorsunuz. O açıdan da bu kademelendirmeye dikkat çekmek istedim. İnşallah SİPER’i de 2023 bitmeden devreye alırız diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.