SSB’den savunma sanayiini uçuracak 8 ayrı kritik Ar-Ge Projesi

Türk savunma sanayii için büyük öneme sahip 8 ayrı Ar-Ge Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı’nın ev sahipliğinde düzenlenen imza töreni ile hayata geçirildi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nda (SSB) düzenlenen Ar-Ge Projeleri İmza Töreni ile 8 yeni Ar-Ge Projesi başlatıldı. Geliştirilecek sistemler, kritik savunma sanayii platformlarında kullanılacak.

“2022 yılında başlatılan Ar-Ge Projeleri”nin töreni; Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, sektör profesyonelleri, üniversitelerin ve Türk Silahlı Kuvvetleri temsilcileri ile basın mensuplarının katımıyla bugün gerçekleştirildi. Tören kapsamında 8 adet yeni Ar-Ge Projesi başlatıldı.

SSB Başkanı Demir törende yaptığı açıklamada, “Hedeflerimiz doğrultusunda Başkanlığımızca Ar-Ge odak teknoloji yol haritalarımız çerçevesinde Türk Silahlı Kuvvetlerimizin ve Emniyet güçlerimizin kısa ve uzun dönem ihtiyaçlarını karşılamak için 2012 yılında alınan Bakanlar Kurulu Kararı ile Ar-Ge çalışmalarımızı çok daha hızlı ve dinamik bir şekilde yürütebileceğimiz yeni bir yapı oluşturduk.

İlkini 2016 yılında gerçekleştirdiğimiz toplam 8 Ar-Ge Paneli yaptık. Panellerde alınan kararlar neticesinde 49 projenin başlatılmasına, 20 alanda da geniş alan çağrısı (SAGA) yapılmasına karar verdik.” ifadelerine yer verdi.

“Geleceğe yönelik teknolojiler için başlangıç kararı alıyoruz” 

“Bu paneller vesilesi ile TSK’nin mevcut ya da planlı sistem ve platformlarının ihtiyacı olan konularda veya geleceğe yönelik yeni teknoloji alanlarında yurtdışı bağımlılığın giderilmesi hedefiyle proje başlangıç kararları alıyoruz.” diyen İsmail Demir, 8 AR-GE Projesini imzası için bir araya geldiklerini şu sözlerle ifade etti:

“Bu çağrılarla ihtiyaç duyulan yeni teknolojilere daha hızlı ve dünya ile eşzamanlı erişim sağlamayı amaçlıyor, akademisyenlerimizin bilgi birikimi ve tecrübelerinin kritik teknolojilere yönelmesini ve aynı konuda farklı teknolojiler kullanılarak birden fazla proje yapılmasına imkân sağlanmasını hedefliyoruz.

Bugün sözleşme aşamasına gelmiş olan 8 Ar-Ge Projesinin imza töreni için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Bu projeler vasıtasıyla üniversite ve araştırma merkezlerimizde üretilen teknolojik bilginin hızlı bir şekilde sanayileştirilip ticarileşmesi için mekanizmalar oluşturmak öncelik verdiğimiz bir konu.”

Ücretsiz vektör matematik eğitimi mavi arka plan vektör yıkıcı eğitim dijital remix

“Kuantum alanındaki çalışmalarımız projelendirildi”

Kuantum teknolojileri savunma sanayiinde çığır açıcı teknolojiler olacağına dikkat çeken İsmail Demir; kuantum alanında bir süredir devam eden ve hatta projelendirilen çalışmaları ilk kez duyurduklarını ve bunların neler olduğunu şu sözlerle açıkladı:

“LİDAR ve KUDAR projelerimiz kuantum teknoloji ile görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan sahada oyun değiştirici projeler olacaktır. Klasik radarlar tarafından tespit edilemeyen hedeflerin tespiti ülke savunması için kritik öneme sahiptir.

Hani her zaman söylüyoruz: ‘Görülmeden görmek, vurulmadan vurmak’ diye. İşte bu projeler sahada güvenlik güçlerimize bu anlamda çarpan etkisi oluşturacak ürünlerin temelini oluşturacak. Türkiye’nin ilk kuantum projeleri olarak hayata geçirilecek olan, LİDAR ve KUDAR projeleri ile kuantum teknolojilerinde kritik bir eşik aşılmış olacaktır. Ülkemizin ilk Kuantum Araştırma Merkezi faaliyetine başladıktan sonra bu projelere ayrıca güç verecektir. Kuantum teknolojilerinde nihai hedefimiz ise Kuantum Bilgisayarlardır.

Teknolojik bağımsızlığımız için kritik öneme sahip bir diğer projemiz ise Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi projesi olan YONCA.  Hepinizin malumu son yıllarda dünyayı etkisi altına alan ve özellikle teknoloji alanında yavaşlamalara neden olan bir çip krizi mevcut. Bunu aşabilmek için yerli ve milli çözümler geliştirmek gerektiğini çok iyi biliyoruz.

Tek çekirdekli mikroişlemci geliştirilmesine dayanan ÇAKIL projemizi başarıyla tamamladık. YONCA projesi ile birlikte bunu daha da geliştirerek çift çekirdekli çip için araştırmalarımızı başlatıyoruz. İnşallah bunu da bitirerek ülkemiz açısından kritik öneme sahip bir teknolojiyi daha yerli ve milli imkânlarla geliştirmiş olacağız.”

Küresel teknoloji dünya haber bülteni arka planı

Başlatılan Yeni Ar-Ge Projeleri

1. Proton Değişim Membran PEM Yakıt Hücresi Teknolojisinin geliştirilmesi için ÇAĞIN Projesi,

2. Çığır açıcı kuantum teknoloji ile varlığı tespit edilemeyen, görünmez hedefleri ifşa eden, körleştirilemeyen, aldatılamayan, sahada oyun değiştirici LİDAR geliştirilmesi için, KUANTUM LİDAR Projesi,

3. Ülkemizin güvenliği için klasik RADAR’lar tarafından tespit edilemeyen hedefleri tespit edebilen RADAR geliştirilmesi için, KUANTUM RADAR Projesi,

4. Orta ve uzun kızılötesi dalga boyunda çalışan keşif gözetleme sistemlerine yönelik yarı iletken katmanların ardışık olarak kullanıldığı Süperörgü Kızılötesi Dedektör Takımları’nın millî olarak geliştirilmesi için, SÜPERÖRGÜ Projesi,

5. Hassas navigasyon sistemi ihtiyacı olan deniz platformlarında kullanılmak üzere Ataletsel Sensörlerin millî olduğu Ataletsel Navigasyon Sistemi geliştirilmesi için, MİRA Projesi,

6. Özgün çekirdek ile millî işlemci tasarımı, çevresel arayüzlerin yerlileştirilmesi ve bu alanda ekosistemin büyütülmesi amacıyla Çok Çekirdekli Mikroişlemci Geliştirilmesi YONCA Projesi,

7. Sivil ve Askeri araçlara V2X Haberleşme altyapısının kazandırılması amacıyla KARINCA Projesi,

8. Ultra Geniş Bant Haberleşme ile sürü sistemleri için göreceli konumlandırmanın sağlanması ve sürü formasyonunun oluşturulması için GÖKSU Projesi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.