TSK envanterindeki ANKA sayısı 36’ya çıktı

Özgün tasarım insansız hava araçlarında teslimatlar hız kesmeden devam ediyor.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen silahlı insansız hava aracı ANKA’dan bugüne kadar güvenlik güçlerine 36 adet teslimat yapıldı.

TUSAŞ tarfından üretilen bir diğer insansız hava aracı olan AKSUNGUR da bugüne kadar 5 adet olmak üzere teslim edildi.

AKSUNGUR SİHA’ya TÜBİTAK SAGE tarafından üretilen KUZGUN-SS mühimmatı entegre edilirken ANKA SİHA’ya ise KAYI mühimmatı entegre ediliyor.

ANKA SİHA
Gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirilmekte olan ANKA Sistemi, söz konusu görevleri yerine getirmek amacıyla aşağıdaki faydalı yükleri taşıyor:

  • Elektro Optik Gündüz Kamera (EO Day TV),
  • SAR/MTI-ISAR Faydalı Yükü

Tümüyle kompozit yapıda tasarlanan hava aracı; mono blok gövde, sökülebilir kanat ve V-kuyruk ile katlanabilir iniş takımı, yedeklemeli kontrol yüzeyleri, ekipman bölmeleri, servis kapakları gibi bileşenlerden oluşmasıyla öne çıkıyor.

Yapıda kompozit ya da gereken yerlerde metal bileşenler, omurga, çerçeve, sehpalar yer alıyor. Arkadan itişli, piston-pervaneli tipli motor ile güçlendirilen platformda, gövde içi yakıt sistemi; kanat hücum kenarları, pervane ve diğer çeşitli ekipmanlarda buz önleme/giderme sistemleri; cihazların ısıtma/soğutma ihtiyaçlarına göre çevresel koşullandırma sistemleri gibi çeşitli alt sistemler yer almasıyla dikkat çekiyor.

Bunların yanı sıra, uçuş kontrol bilgisayarına bağlı çeşitli uçuş algılayıcıları (pilot-statik sensör, EGI (entegre GPS/INS), hareket/sıcaklık/basınç algılayıcılar, vs.), hareketlendiriciler, haberleşme ve tanıtma sistemleri, görev kontrol, kayıt ve izleme sistemleri, ara yüz üniteleri, kontrol üniteleri gibi aviyonik birimler bulunuyor.

AKSUNGUR SİHA

40.000 ft’e kadar uzun süreli operasyonlara imkân veren iki adet çift turboşarjlı motora sahip AKSUNGUR İHA, EO/IR, SAR ve SIGINT faydalı yükleri barındırabiliyor. İlk uçuşunu 2019 yılında icra eden platform 50 saat havada kalış rekoruna sahip. Geçtiğimiz yıl Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde Adana’da konuşlu olarak yangın tespit ve gözetleme görevleri gerçekleştiren AKSUNGUR’un teslimatları halen devam ediyor.

KUZGUN-SS

Kuzgun Modüler Müşterek Mühimmat (MMM), Taktik güdümlü mühimmat ihtiyacının karşılanması amacıyla geliştirilen, sevk ve seyrüsefer/güdüm yöntemleri ile harp başlığı açısından modüler, düşük maliyetli, çoklu kullanıma uygun, yüksek vuruş hassasiyeti ve düşük yanal hasara sahip yeni nesil 100 kg sınıfı ürün ailesidir.

KAYI Mühimmatı

KAYI minyatür mühimmat ailesi, kullanıcıya operasyonel gereksinimlere bağlı olarak farklı ağırlıklardaki mühimmatların, güdüm modlarının ve harp başlıklarının kullanımına imkan tanıyor.

KAYI 30 kg (KAYI 30) ve 50 kg (KAYI 50) olmak üzere iki farklı sürüm bulundurmaktadır. BOZOK ile bazı ortak özelliklere sahip olması da KAYI’nın geliştirilmesinde BOZOK’ta edinilen birikimlerden faydalanıldığını gösteriyor. BOZOK’un ağırlık açısından MAM-C ve MAM-L arasında konumlandığı gibi MAM-L ve MAM-T arasında konumlanan KAYI ailesi bu noktada bir ara alternatif olacaktır. Harp başlığı konusunda geniş bir yelpazeye sahip olan KAYI, Anti-Personel, Zırh Delici/Nüfuz edici veya Termobarik harp başlıkları ile kullanılabilecektir.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.