Türkiye 2023 yılında Ay’a çıkıyor

Türkiye’nin uzay yol haritası açıklandı. Peki Türkiye Ay’a çıkabilecek mi?

Cumhurbaşkanlığı Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Sanayii ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın katılımıyla gerçekleştirilen “Milli Uzay Programı” tanıtım toplantısında, Türkiye Uzay Ajansı’nın logosu da ilk kez tanıtıldı. Logonun anlamına yönelik TUA’nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, “TUA logosu, bilinmeze, evrenin derinliklerine uzanan kesintisiz, kararlı bir hareketi simgeler. Bu hareketin karakteri Batı tipografisinin fonksiyonel okunaklılığından, Doğu’nun kadim kültürünün tek nefeste okunan kaligrafisine uzanır. Dev bir roketin gövdesinden küçük bir yaka rozetine kadar farklı ölçek ve uygulamalarda okunaklılığını, işaret özelliğini kaybetmemesi için tasarlanan harfler birbirine eklemlenirken ortaya çıkan resmin içindeki ‘yıldız’ imgesi gökyüzündeki al bayrağımızı temsil ediyor. İşte bu güzel logo Türkiye’nin uzaydaki yeni başarılarının imzası olacak.” denildi.

Uzay programının açıklanması sonrasında kamuoyunda akıllara buradaki hedefler ne kadar gerçekçi sorusu geldi? 2023’de Ay’a sonda göndermek, uzaya bir Türk’ü çıkarmak ve yerli konumlandırma sistemi gibi hedefler akıllarda soru işaretleri bıraktı.

Ay’a nasıl gideceğiz?

Uzay programının belki de en çok tartışılan içeriği Ay’a gitme hedefi oldu. Türkiye’nin Ay’a gitme hedefi için yeterli teknolojik altyapıya sahip olmadığı ve bu amacın sadece propagandadan ibaret olduğunu savunanların sayısı bir hayli fazla. Ancak Ay’a gitme hedefi yanlış anlaşıldı. Türkiye 2023 yılında yabancı bir ülkenin fırlatma altyapısını ve roketini kullanarak kendi roketini Ay’a ulaştıracak. Tahmini senaryo şu şekilde olacak: SpaceX (büyük ihtimalle Elon Musk ile anlaşılacak) şirketinin roketi Türk DeltaV şirketinin yerli hibrit motorlu roketini uzay sınırına kadar taşıyacak. Uzay sınırına ulaşıldığında DeltaV’nin roketi SpaceX’in taşıyıcısından ayrılacak ve Ay’a ulaşacak. DeltaV şirketi Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı SSTEK ortaklığı ile kurulmuş, roket teknolojileri alanında çalışan önemli şirketlerimizden biri olarak öne çıkıyor.

DeltaV genel müdürü Dr. Arif Karabeyoğlu katıldığı bir tv programında “Hibrit roketler konusunda, benim tahminime göre teknolojik alanda dünyanın geri kalanından iki yıl öndeyiz. Bu avantajımızı devam ettirebilirsek rekabet edebilecek motorlar yapıp dünyaya pazarlama şansımız da olabilir. Bizim geliştirdiğimiz uzay motorunun benzeri bir uzay motorunu almaya kalksanız 30 milyon euro civarı bir bedel ödemeniz gerekiyor. Bizim tahminimiz, böyle bir motoru DeltaV, 3-5 milyon dolara üretebilecek. Ay görevi 2023 için kullanılacak motorun yer ateşlemeleri yapıldı. Artık uzay ortamına uygun olmasını sağlamamamız gerekiyor. Bu işlemler de bir yıl kadar devam edecek.” açıklamalarında bulundu.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.