“Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları”nın açılışı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Vadi İstanbul’da, “Türkiye Açık Kaynak Platformu 42 Yazılımcı Okulları”nın açılışını yaptı. Törende, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Mehmet Fatih Kacır, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Olivier Gauvin, Havelsan Genel Müdürü Dr. Mehmet Akif Nacar, Aselsan Genel Müdürü Haluk Görgün, Evyap’ın Üst Yöneticisi Mehmet Evyap da hazır bulundu.

Gençlerin hizmetinde

Törende konuşma yapan Varank, Evyap’ın mekan sponsorluğunda Vadi İstanbul’da 400 bilgisayar ile söz konusu okulu gençlerin hizmetine sunduklarını dile getirerek diğer okulun ise 27 Eylül’den itibaren Kocaeli’de faaliyetlerine başlayacağı bilgisini paylaştı.

7/24 açık

Gelecek dönemde bu okulları başka illerde de yaygınlaştırmayı hedeflediklerini belirten Varank, “7/24 açık olacak bu okullarda eğitimler tamamen ücretsiz. Öğrenciler bir eğitmen olmadan projeler ve oyunlaştırma yöntemiyle yazılımı birbirlerinden öğrenecekler. Bu okullarda uluslararası standardı yakalamak için de Fransız Ekol 42 markası ile iş birliğine gittik.” dedi.

En iyi kodlama okulları arasında

Okulların eğitim sistemine ilişkin bilgi veren Varank, “23 ülkedeki 36 kampüsüyle uluslararası bir marka olan Ekol 42 dünyanın en iyi kodlama okulları arasında sayılıyor. Hedefimiz salt yazılımcı yetiştirmekten ziyade, hızlıca istihdam piyasasına katılabilecek yazılımcı yetiştirmek olacak.” dedi.

Dinamik ekosistem

Türkiye Açık Kaynak Platformu gençlere eğitim sırasında yarı zamanlı çalışma ve eğitim sonrası tam zamanlı çalışma konusunda destek vereceğini kaydeden Varank, “Gençlerimiz gerçek projelerde sektörün değerli firmalarıyla çalışma fırsatı bulacak. Platform üyesi firmalarımız eğitimleri sırasında öğrencilerle tanışabilecek, onları takip edebilecek ve istihdam etme şansına sahip olacak. Böylece herkesin ihtiyacına cevap veren dinamik bir ekosistem oluşturacağız.” ifadelerini kullandı.

Proje bazlı değerlendirmede

Okul bünyesinde bir eğiticinin olmamasının bu okulun en önemli özelliklerinden olduğunu vurgulayan Varank, “Burada tamamen oyunlaştırılmış ve proje bazlı bir şekilde öğrencilerimiz birbirlerine hem öğretiyorlar hem birbirlerini değerlendiriyorlar. Şimdiye kadar bu okullarda devam eden öğrencilerin, mezun olanların yüzde 100’nün iş bulduğunu söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Yazılımcı ordusu

Türkiye’yi kritik teknolojilerin pazarı değil üreticisi konumuna getirmek üzere çıkılan yolda, Türkiye’nin de yazılımcı ordusunu geliştirdiğini dile getiren Varank, “Bu ihtiyacı Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla hazırladığımız Sanayi ve Teknoloji Stratejisinde belirtmiştik. 2023 yılında ülkemizdeki yazılım geliştirici sayısının en az 500 bin olmasını hedefliyoruz. İşte Türkiye Açık Kaynak Platformu ve 42 yazılım okulları bu noktada çok önemli görevler ifa edecek.” diye konuştu.

Güçlerimizi birleştirelim

Türkiye Açık Kaynak Platformu’nun 42 Okulları öğrencilerinin istihdam olanakları ile buluşturulmasında en önemli destekçisi olacağını belirten Varank, “Burada herkesin ihtiyacına cevap veren bir eko sistemi beraber inşa edeceğiz. Yazılımcı şirketlere, girişimcilere ve hatta öğrencilerimize sesleniyorum. Sizin bu platforma, bu platformun da size katacağı çok şey var. Gelin hep birlikte güçlerimizi birleştirelim, milli ve özgün yazılımlarımızı geliştirelim.” diye konuştu.

Uluslararası marka

Projenin çok geniş bir katılımcı kitlesi olduğunu anlatan Varank, “Bakanlığımız, TÜBİTAK TÜSSİDE ve Bilişim Vadisi başından beri bu işin koordinasyonunu yürütüyor. İstanbul ve Doğu Marmara Kalkınma Ajanslarımız sağladıkları 27 milyon liralık destek ile projeyi finanse ediyor. Platform üyelerimiz de hem okullarda yapılan eğitim faaliyetlerini hem de platformda yürütülen projeleri destekliyor. Yazılım alanında uluslararası bir marka olan Ekol 42 de yenilikçi eğitim modellerini okullarımızda uyguluyor.” diye konuştu.

Sophie Viger, video mesaj gönderdi

Açılış törenine video mesaj gönderen Ecole 42 Okulları Direktörü Sophie Viger ise 23 ülkede 36 kampüsle faaliyetlerini sürdürmekte olan Ecole 42 ağına dahil olan Türkiye’yi kutlayarak öğrencilere bu heyecanlı yolculukta başarılar diledi.

Törende Platformun Kurucu Üyeleri olan; Microsoft, ASELSAN, HAVELSAN, Intertech, Kuveyt Türk, Turkcell Teknoloji, Türk Hava Yolları, Türk Telekom, BAYKAR, OBSS, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Teknoloji, Koç Üniversitesi, Türkiye Bilişim Derneği, TÜSİAD, TÜBİSAD ve TÜBİTAK ile platformun sponsor üyeleri olan AWS, SAP, Globalnet, Veripark ve Profelis’ten de katılımcılar yer aldı.

Bakan Varank, törenin ardından projenin destekçilerine ve paydaşlarına plaket takdim ederek öğrencilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.