Türkiye’de bir ilk: ZİHA’larla çoklu uçuş ilaçlama denemesi

Bilişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler hayatımızın pek çok alanına yenilikler getirdiği gibi tarıma olan yaklaşımımızı da değiştirdi. Çiftçinin en zahmetli işlerinden biri olan ilaçlama işlemi tarım droneları ile yapılmaya başlandı. 

TRT’nin haberine göre, tarım dronları ile yapılan ilaçlama çalışmlarında önemli bir aşama kaydedildi. Samsun’da zirai insansız hava araçları çoklu uçuş ile ilaçlama yaptı. Türkiye Tarim Kredi Kooperatifleri’nin bir iştiraki olan teknoloji sirketi Tarnet Tarim Kredi Bilisim ve Iletisim Hizmetleri Sanayi Ticaret AS (TARNET) ile Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumunun (TKDK) birlikte yürttüğü çalışma ile geniş tarım alanlarının zirai insansiz hava araçlarıyla çoklu uçus yapılarak ilaçlama denemesi basarıyla tamamlandı.

İlaçlama işlemi, Samsun’un Terme ilçesinde 100 dönümlük çeltik tarlalarında gerçekleşti. Aynı anda havalanan 10 ZİHA ile 100 dönüm arazi 1,5 dakikada ilaçlanarak Türk tarım tarihi açısından önemli bir başarı elde edildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, arazide yaptığı açıklamada, “ZİHA’nın Türkiye’de yaygınlaştırılması denemelerine Samsun’da çeltik arazinde başlamıştık. Bugün de Bakanlığımızın verdiği desteklemelerle TARNET ve TKDK’nin desteğiyle alınan 30 ZİHA ile Türkiye’ye hizmet ediyoruz. Türkiye’de 15 farklı ilde 20 farklı ürün üzerinde çalışmalar yapıldı.

Yani biz bu aracı kullandığımızda normal klasik yöntemlere göre verimliliği nasıl ileri taşıyabiliriz, buna çalışıyoruz. Bu araçlar çok kullanımlı ama maliyet olarak baktığınızda çok maliyetli ama inanıyorum ki ileride üretim arttıkça maliyetler de aşağıya doğru inecektir.

Biz de çiftçilerimizin bu maliyetleri tek başına göğüsleme sıkıntısını bildiğimiz için maliyetleri kooperatifler üstlensin istedik. Çiftçilerimiz de ürünlerini ilaçlama yapmak için istediklerinde kooperatiflerimize gelsin, randevu alarak ihtiyaçlarını karşılasınlar.” ifadelerini kullandı.

Poyraz, 20 farklı üründe ZİHA ile ilaçlama deneme çalışması yürüttüklerine işaret ederken; bu yöntemle su kullanımında yüzde 90, ilaç kullanımında ise yüzde 50’ye varan tasarruf sağlandığına dikkati çekti.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.