ZMA-15’lerin Malezya tatbikatındaki başarısı dikkat çekti

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/5nPdkhjveviOmTHIGp0Kl2″ width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Malezya ordusunun, 26 Kasım 2020 tarihinde Port Dickson’da gerçekleştirdiği bir tatbikatta, FNSS Savunma tarafından üretilen ve Malezya Silahlı Kuvvetleri’nin envanterinde bulunan ZMA-15 Zırhlı Muharebe Araçları, arazide araç kurtarma senaryosu icra etti.

FNSS Savunma tarafından yapılan açıklamada, “Malezya ordusunun, 26 Kasım 2020 tarihinde Port Dickson’da gerçekleştirdiği bir tatbikatta, envanterindeki ZMA-15 Zırhlı Muharebe Araçları arazide araç kurtarma senaryosunu başarıyla icra ediyor. FNSS, 2000 yılında imzalanan bir sözleşmeyle farklı konfigürasyonda ZMA-15’leri Malezya ordusu için üretmişti.” ifadelerine yer verildi.

ZMA-15 Zırhlı Muharebe Aracı

Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA-15); 350/400 BG dizel motor ve otomatik transmisyonlu güç paketi sayesinde ana muharebe tankları ile ortak hareket yeteneğine sahip, 13-15 ton sınıfında, amfibi, paletli zırhlı araçlara verilen genel ad olarak biliniyor.

ZMA-15’ler farklı alt sistemlerin entegre edilmesi suretiyle her türlü görevi yerine getirmeye olanak sağlayan platform tasarımına sahip. Geliştirilmiş Zırhlı Personel Taşıyıcı (GZPT) şasesi ZMA-15 sınıfındaki bütün araçların baz araç versiyonudur.

ZMA-15’ler, paletli (5 yol tekerlekli), hafif, düşük siluetli, çöl koşullarında, çamurlu/engebeli arazilerde, asfalt veya stabilize yollarda yüksek hızlı hareket yeteneğine sahip zırhlı araçlar olarak ön plana çıkıyor. Araca giriş ve çıkışlar, arkasında yer alan hidrolik rampa veya rampa üzerindeki personel kapısı ile sağlanıyor. Üstte ise geniş manga kapağı ile sürücü, komutan ve nişancı kapakları mevcut. Güç grubunun bakım ve onarımı, kabine erişim sağlayan araç içerisindeki ve ön kısımdaki kapaklar aracılığıyla yapılıyor. Araç içerisinden izole edilmiş ve zırh plakasıyla ayrılmış iki adet zırhlı yakıt tankı, ağırlık dengesi ve personel güvenliği açısından aracın arka tarafında yer alıyor.

ZMA-15’lerin gövdesi, balistik alüminyum levhalardan alüminyum kaynak tekniği ile birleştirilerek imal ediliyor. Levha kalınlıkları farklı gövde düzlemlerinde balistik gereksinimlerine göre değiştiriliyor. Gövde su sızdırmaz olup, kapaklar ve tapalar su sızdırmaz contalıdır. Güç grubu kabini ile sürücü ve komutan mahalleri, aracın ön tarafındaki hacmin takriben yarısını kullanırken nişancı mahalli, sağ orta kısımda bulunuyor.

Geriye kalan arka kısımda ise 8 kişilik personel (manga) bölümü yer alıyor. Manga bölümünde sağda, solda ve arkada araç içerisinden dışarıya ateş etme imkanı sağlayan 5 adet atış mazgalı bulunuyor.

Komutan, nişancı, sürücü ve personelin araç içerisinden dışarıyı izleme ve çepeçevre görüş imkanı sağlayan lazer korumalı cam periskoplar mevcut. Sürücü için karanlıkta araç kullanımına imkan sağlayan entegre gece görüş sistemleri, kullanıcının isteği doğrultusunda temin edilebiliyor.

ZMA-15’ler Türk Silahlı Kuvvetleri, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Filipin Silahlı Kuvvetleri envanterlerinde görev yapıyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.