İran, Tacikistan’da Ebabil-2 İHA üretim merkezi açtı

İran, insansız hava aracı teknolojilerini farklı ülkelere transfer etmeye devam ediyor.

Mehr News’in aktardığı bilgilere göre İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri ve Tacikistan Savunma Bakanı Orgeneral Sherali Mirzo Ebabil-2 üretim merkezinin açılışını yaptı.

Üretim merkezinin iki ülke arasında ortak savunma ve askeri işbirliğini güçlendirmek ve geliştirmek amacıyla inşa edildiği belirtildi.

İran’ın savunma sanayii konusunda kendine yetebilecek konumda olduğunu belirten Tümgeneral Muhammed Bakıri, ”Müttefik ve dost ülkelerdeki güvenliği ve barışı sağlamak için İran’ın askeri ürünlerini ihraç edebilecek kapasiteye sahibiz.” ifadelerini kullandı.

Açılış töreni sonrasında Tacik Hava Kuvvetleri Komutanlığı personeline, üretim merkezinin sembolik anahtarı ve eğitim sertifikası verildi.

Tümgeneral Bakıri daha sonra Tacikistan Ulusal Güvenlik Devlet Komitesi (SCNS) Başkanı Albay General Saimumin Yatimov ile bir araya geldi.

Ebabil-2 Taktik İHA

Ebabil-2, İran Uçak İmalat Sanayii Şirketi (HESA) tarafından üretilen tek motorlu ve çok amaçlı bir İHA olarak bilinir. 

İran-Irak savaşı sırasında geliştirilmeye başlanan Ebabil-2 İHA, gözetleme yeteneğinin yanı sıra çeşitli harp başlıkları ile dolanan mühimmat olarak da kullanılmaktadır.

Öte yandan İHA, hava savunma eğitimlerinde hedef uçak olarak kullanılmaktadır. 100 km’lik menzili ile Ebabil-2 ucuz, basit ve kullanımı kolay olmasından ötürü İran’ın Ortadoğu’daki vekil güçlerine çok sayıda teslim edilmiştir.

Ebabil-2’nin şu ana kadar aktif olarak kullanıldığı çatışmalar ise şöyle sıralanabilir; 2006 Hizbullah-İsrail Savaşı, Irak, Sudan, Yemen ve Suriye.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.