Afganistan efsununa kapılma sırası Çin’de

Tarih boyunca büyük güçlerin mücadele alanının merkezinde konuşlanan Afganistan, 19. yüzyılda İngiltere, 20. yüzyılda Sovyetler Birliği, 21. yüzyılda da Amerika tarafından kontrol altına alınmak için uğraşıldı. ‘’İmparatorluklar mezarlığı’’ olarak ün kazanan ülke, ABD ve NATO güçlerinin çekildiği şu günlerde bir başka süper gücün siyasal ajandasına düştü.

Asya’nın hegemonu konumunda bulunan Çin, Afganistan’da oluşacak yeni yönetim boşluğunu ekonomi merkezli doldurmak/kontrol etmek amacını güdüyor. Taliban’ın ülke topraklarının büyük kısmını ele geçirdiği ve Kabil’e doğru yürüdüğü dönemde Çin’in bölgedeki rehberi Taliban ile köklü ilişkileri bulunan Pakistan olacak.  

Çin Dışişleri Bakanlığı Twitter üzerinden yaptığı paylaşımla, Pakistan ve Çin’in Afganistan’daki iç savaşı sonlandırmak için beraber hareket edeceklerini duyurdu. İki ülke, Afganistan’ın yeniden bir terör bataklığına saplanmaması için Afgan barış müzakerelerinde de öncü rolü oynamaya niyetli görünüyor.

Geçtiğimiz günlerde Daily Mail tarafından Çin’in Afganistan’ı ‘’Kuşak ve Yol’’ projesine dahil ederek 62 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı iddia edilmişti. Çin’in bu kapsamda Kabil yönetimi ile müzakereler yürüttüğü öne sürülürken Taliban’ın konuya ilişkin düşüncelerine ilişkin herhangi bir bilgi mevcut değildi. Çin, bölgede Taliban ile yaşayacağı olası sorunlara karşı stratejik ortağı Pakistan’ı yanında tutarak Orta Doğu, Orta Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayan Afganistan’da jeostratejik ve jeopolitik manada önemli çıktılar elde etmeyi hedefliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.