AB, Yunanistan’ı sınırdaki ses topu konusunda uyardı

Yunanistan’ın göçmenleri sınırdan püskürtmek için yakın zamanda kullanmaya başladığı ses topları Avrupa Birliği tarafından tepki görmeye başladı. 

Sputnik Türkiye’nin haberine göre AB, göçmenleri ülkeye almamak için kullandığı ses toplarının sağırlık yapabileceği, yön şaşırtabileceği, dayanılmaz acı ve öngörülemez hastalıklara davetiye çıkarabileceği konusunda Yunanistan’a ikazda bulundu. AB, bütün bunların temel insan haklarını ihlal edebileceğine vurgu yaptı.

AB’nin bu uyarına karşılık Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis polis yöntemlerinin sorgulanamaz olduğunu ve AB mevzuatına uygun olabilecek her türlü teknolojiyi kullanacaklarını açıkladı.

Brüksel’i rahatsız eden ve göçmenleri haksız bir şekilde sınırdan püskürten ses sistemi, 2 Uzun Menzilli Aktif Akustik Uyarıcı (LRAD) olarak biliniyor. Askerî ve sivil olarak kullanılabilen sistem, 162 desibel ile jet motorundan daha yüksek bir ses gücüne sahip bulunuyor.

Yunanistan Göç ve Sığınma Bakanı Notis Mitarakis ile Avrupa Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Ylva Johansson’ın, 9 Haziran’da Brüksel’deki görüşmelerinin ardından gazetecilerin karşısına geçtiğinde, Türkiye sınırında denenen ses toplarıyla ilgili mutabakata varmadıkları ortaya çıktı.

Ses topunun görüşmede ele alınıp alınmadığı sorusu üzerine “Bugün bunu konuşmadık.” diyen Johansson, “Benim görüşüme göre bu, sınırlarınızı korumak için garip bir yöntem.” diye ekledi. Yasallığının sorgulanabilir olduğuna dikkat çeken Johansson, “Bu, Avrupa Komisyonu’nun finanse ettiği bir şey değil. Ve umarım temel haklara uygundur, fakat elbette bunun netleştirilmesi gerekir.” diye konuştu.

Yunanistan’ın ses topu kullanarak AB hukukunu ihlal edip etmediği sorusunu “Yunan polisini etkileyen operasyonel meseleler hakkında konuşmayacağım. Polis yaptıklarını kendi bildiği yöntemlerle yapmak zorundadır.” şeklinde yanıtlayan Mitarakis, göçmenlere karşı ses topu kullanmalarının “tuhaf olmadığını” savundu.

Yunan bakan, “Bizim bakış açımız, uluslararası hukuku ihlal etmediği müddetçe teknolojiyi her türlü şekilde kullanmak yönünde. Bu, kimseyi tehlike altına sokmadan AB sınırlarını koruyabilir. Asıl soru, yaptığımız her şeyin hem etkili hem de AB düzenlemelerine uygun olması gerektiği” ifadelerine yer verdi.

“Bazı şeylerin AB mevzuatına uygun olmadığı görüşü varsa bunu tartışmak için gerekli forumlar bulunmaktadır. Eğer istenirse biz de bunun teknik tarafıyla ilgili bilgi sağlayabiliriz. Bu yüzden bugün siyasî seviyede bu konuyu görüşmedik.” diyen Mitarakis, “Yunan polisi ve sahil güvenliğinin sınırlarda ve Ege’de özellikle son 2 yılda insan hayatının korunmasında mükemmel bir geçmişi olduğunu” iddia etti.

Avrupa Komisyonu, Atina’nın Meriç sınırına ses topu konuşlandırma kararı açıklaması üzerine bu ay başında Yunan hükümetinden sistemle ilgili ayrıntılı bilgi vermesini talep etmişti. İsviçre merkezli Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözleme gibi insan hakları örgütleri de LRAD sisteminin insan bedeni ve sağlığı üzerinde tehlikeli sonuçlarına dikkat çekerek kullanımına karşı çıkan açıklamalar yayınladı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.