ABD Başkanı Donald Trump, göreve geri döndükten sonra uluslararası alanda tartışmalara yol açan kararlar almaya devam ediyor.
Salı günü Beyaz Saray’da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’yu ağırlayan Trump, Gazze Şeridi’ne yönelik tartışmalı bir plan sundu. Trump, yerinden edilen Filistinlilerin topraklarına lüks tatil köyleri inşa edilmesini öngören bu projeyi “Orta Doğu’nun Rivierası” olarak adlandırdı.
En dikkat çeken hamlelerinden biri de İsrail’e, dünyanın en güçlü bombalarından biri olan GBU-43/B MOAB’ı (Massive Ordnance Air Blast) teslim etmeye hazırlanması oldu.
Trump’ın Orta Doğu Özel Temsilcisi Steve Witkoff, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yapılan görüşmeler sırasında ABD’nin İsrail’e MOAB bombasını sağlamayı planladığını duyurdu. Witkoff’a göre bu devasa silah, yer altındaki derin sığınakları imha edebilecek kapasiteye sahip.
MOAB’ın İsrail’e verilmesi, İsrail’in Gazze’de Hamas ve Lübnan’da Hizbullah ile süren mücadelesine yönelik bir destek olarak görülüyor. Ayrıca, hatırlanacağı üzere Trump, 2024 seçim kampanyası sırasında İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine saldırması gerektiğini savunmuştu.
MOAB, ABD ordusunun en güçlü nükleer olmayan silahı olarak biliniyor. GPS güdümlü sistemle hedefe yönlendirilen bomba, 11 tonluk TNT eşdeğerinde bir patlayıcı güce sahip. İsrail, bu bombayı 2000’li yılların başından itibaren talep etse de George W. Bush’tan Joe Biden’a kadar hiçbir ABD başkanı bu talebi onaylamamıştı. Trump da ilk başkanlık döneminde İsrail’in talebini geri çevirmişti.
Ancak Trump’ın bu kez onay vermesi, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine yönelik potansiyel saldırı planlarını gündeme getirdi. BILD gazetesinin analizine göre, bu bombalarla İsrail, İran’ın uranyum zenginleştirme tesislerini hedef alabilir.
İstihbarat raporlarına göre, İran en kötü senaryoda bu yıl içinde dünyanın onuncu nükleer gücü olabilir. Askeri uzmanlar, İsrail’in bugüne kadar İran’ın nükleer programını yok etmeye yetecek kapasitede olmadığını savunuyordu. Ancak MOAB’ın teslim edilmesi, Tel Aviv’in elini güçlendirebilir.
MOAB, şimdiye kadar yalnızca bir kez, 13 Nisan 2017’de Afganistan’da DEAŞ hedeflerine karşı kullanıldı. ABD Hava Kuvvetleri’ne ait bir C-130 kargo uçağından GPS güdümlü olarak bırakılan bomba, geniş bir alanda büyük bir yıkım yaratmıştı.
Beyaz Saray’da gazetecilere konuşan Trump, İran Devrim Muhafızları’nın kendisine yönelik bir suikast planı hazırladığına dair güvenilir istihbarat raporları aldığını söyledi. Trump, “Eğer böyle bir şey yaparlarsa yok edilirler. Talimatlarımı bıraktım, geriye hiçbir şey kalmayacak.” diyerek İran’a açık bir tehdit yöneltti.