ABD, Moldova’da savaş başlatacak iddiası

Rus uzmanlar, Ukrayna-Rusya gerilimine ilişkin ABD faktörünü farklı açılardan değerlendiriyor. 

Rusya’nın önde gelen basın kuruluşlarından biri olan Gazeta.ru’da yer alan bir haberde, konuya ilişkin çeşitli uzman görüşlerine yer verildi. İddialar, ABD’nin Romanya’daki askeri varlığını artırması ve gelecekte de bunu sürdüreceği üzerine dayandırıldı.

Nitekim NATO güçleri, Romanya’daki askeri gücünü artırıyor. Zırhlı araçların ülkeye konuşlandırılmasının yanı sıra Pentagon, “ek takviye” olasılığını değerlendiriyor. Geçen hafta yaklaşık 50 adet Amerikan zırhlı aracı, Macaristan-Romanya sınırını geçti. Resmi Pentagon rakamlarına göre, 900 asker daha halihazırda orada bulunan 1.500 Amerikan askerine katılmak üzere yakında Romanya’ya gönderilecek.

Bölge toplamda 60 bin Amerikan askeri personeline, 200 tanka, F-35 savaş jetleri de dahil olmak üzere 150 savaş uçağına ve nükleer silah taşıyabilen stratejik bombardıman uçaklarına ev sahipliği yapıyor.

“ABD’nin yeni provokasyon malzemesi”

Metinde Rus siyaset bilimci Aleksey Reznik’in görüşlerine de yer verildi. Reznik, ABD’nin başka bir “provokasyon” hedefinin; tek taraflı bağımsızlığını ilan eden ve çok az ülke tarafından tanınan Pridnestrovian Moldova Cumhuriyeti (PMR) yani Moldova ile Ukrayna arasındaki dar bir toprak şeridi olan Transdinyester bölgesi olduğunu söyledi. 

Rusya, PMR bölgesinde Sovyet döneminden kalma silah depolarını bulunduruyor. Toplamda 1.700 Rus askerinin bulunduğunu aktaran Reznik, Moskova’nın bunları bölgeden çekmeyeceğini de vurguladı.

“Bu konu Ukrayna’da uzun süredir tartışılıyor”

Uzman, “Washington’un henüz Donbass üzerinden Kiev’i Rusya ile savaşa sokmayı başaramadığı netleştikten sonra, hemen yeni seçenekler ortaya çıktı.” ifadelerini kullandı. Ayrıca Reznik, bu projenin uzun süredir Ukrayna’da tartışıldığını da iddia etti. ABD’nin Rusya’ya yönelik bir “istila” peşinde olduğundan bahseden Reznik, bir kışkırtma çabası içerisinde olduğunu da ifadelerine ekledi. 

Uzman, Transdinyester bölgesinin Rusya ile kara sınırı olmaması ve bölgeye geçmek için Ukrayna’dan ulaşım sağlanması gerekmesi sebebiyle, Rusya’nın böyle bir şeyi siyasi olarak oluşabilecek zorluklardan dolayı da istemeyeceğini aktardı. Ayrıca bir başka seçeneğin de Karadeniz’den müdahale olduğunu da belirtti. 

1992 Çatışmayı Dondurma Anlaşması’nda, Rus ordusunun Transdinyester’deki varlığı kabul edilmişti. Rus barış güçlerinin görevi, o anda barışı koruma misyonunun taraflarından biri olan Ukrayna tarafından resmen doğrulanmıştı. 2014’ten beri Ukrayna üzerinden transit geçiş durduruldu. Sonuç olarak, bugün barışı koruma birliklerinin rotasyonu Moldova hava sahası üzerinden gerçekleştiriliyor. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.