Dünden Bugüne İtalyan Donanmasının Gelişimi

İtalyan Donanması Tarihi

İtalya dünyanın en köklü denizcilik kültürüne sahip ülkelerin başında geliyor. Dünyada ilk büyük çaplı denizcilik faaliyetlerinin icra edildiği Akdeniz’de Finikeliler ve Mısırlılardan sonra ilk denizcilik faaliyetlerini icra eden milletlerin başında İtalya geliyor. Venedikliler ve Cenevizliler Akdeniz’in en başarılı denizci milletlerindendir.

İtalyanların denizlerde etkin olmasının en önemli etkenlerinden biri İtalya’nın kurulduğu coğrafya etkili olmuştur. İtalyan Yarımadası’nın kuzeyi Alp Dağları ile çevrilmiştir. Kuzeydeki oldukça yüksek ve geçilmesi zorlu doğal set İtalyan Yarımadası’na koruma sağlamıştır. Bu sebeple İtalya’nın dünyaya açılan kapısı denizler olmuştur. İtalya’ya tehditlerde genellikle denizden gelmekteydi. Bu da İtalyanların denize yönelmesini, güçlü ticaret ve askeri filolara sahip olmasını sağladı. İtalya’ya Alpleri aşıp giren ordu oldukça azdır. Bunlardan ikisi Türk Avrupa Hun hükümdarı Attila ve Kartacalı komutan Hannibal’dır.

 Venedikliler ve Cenevizliler ticaret kolonileri ile Akdeniz’de, Adalar Denizi’nde ve Karadeniz’de etkin olmdular. Hatta Venedik ve Ceneviz Kolonileri bazı limanları, kaleleri, şehirleri ele geçirip koloniler kurmuştur. İstanbul’da Galata, Adalar Denizi’nde ve Akdeniz’de bazı adalar, Sinop, Kefe, Suğdak gibi önemli merkezlerine Venedik ve Ceneviz Kolonileri zaman zaman hakim olmuştur.

İtalyanlar daha çok ticaret amaçlı sivil gemilerle bilinse de oldukça güçlü donanmaları vardı.

Selçuklular döneminde sürdüğü gibi Osmanlı Devleti de, İtalyan Venedikliler ve Cezevizliler ile ekonomik amaçlarla iyi ilişkiler yürütmüştür. İpek ve Baharat Yollları’nın sonunda bulunan Osmanlı limanları ve sahil kentleri Venedik ve Ceneviz ticaret filoları ile oldukça canlandı.

Osmanlı’nın denizlerde daha etkin olması ve İtalyan Kolonilerine ait sehir ve limanları zapt etmesiyle ilişkiler bozuldu. Başlarda İtalyanlar üstün gelse de Osmanlı Donanması çok hızlı bir şekilde gelişerek Karadeniz’e, Adalar Denizi’nde üstünlüğü sağladı.

Sonraki yıllarda Osmanlı Donanmasına karşı oluşan Haçlı Donanmasının önemli kısmını İtalyan Venedikliler ve Cenevizliler oluşturdu. Ayrıca Avrupa’nın en tecrübeli Amirallerini yetiştiren İtalyanlar Haçlı Donanmalarını komuta etmiştir.

Akdeniz’in gördüğü en büyük deniz savaşı olan Preveze Deniz Savaşı’nda Haçlı Donanmasının komutası Cenevizli komutan Andrea Doria’dır. Andrea Doria komutasındaki Haçlı Donanması Preveze’de Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması karşısında bozguna uğramış, Andrea Doria komuta ettiği savaş gemisi ile kaçtı.

Avrupa’nın en iyi denizcilerinden olan İtalyan’lar 1500’lü yıllardan sonra çağa ayak uyduramadı. İngilizler, İspanyollar, Portekizliler okyanuslarda coğrafi keşiflere başladığında İtalya Akdeniz’in dışına çıkmamıştı.

Günümüzde İtalyan Donanması geçmişin izlerini taşımakta. İtalyan Donanması Fransa ve Türkiye ile Akdeniz’in en güçlü donanmaları arasında yer alıyor.

İtalya’nın en büyük savunma sanayi şirketlerinden Fincantieri Tersanesi dünyanın en yetenekli ve en köklü tersanelerinden biri. İtalya’da konuşlu tesislerinde İtalyan Donanması ve diğer donanmalar için savaş gemileri inşa etmekte. Fincantieri’nin ABD’de de tesisleri bulunuyor. ABD’deki tesisler ABD Donanması için gemiler inşa ediyor.

ABD Donanması için geliştirilen FFG(X) güdümlü füze fırkateyn projesini İtalyan Fincantieri kazandı. İtalyan Donanması için üretilen FREMM fırkateynleri üzerinden ABD Donanması için fırkateyn tasarlanıp üretilecek.

İtalyan Donanması:

İtalyan Donanması Avrupa’nın en güçlü donanmalarından biri. Oldukça modern ve genç bir donanma olan İtalyan Donanması her geçen gün gelişmekte.

İtalyan Savunma Sanayii oldukça gelişmiş durumda. İtalyan Donanması çoğunlukla yerli anti-gemi füzeleri, torpidolar, radarlar, toplar kullanılıyor. Hava savunma füzeleri olan Aster ailesi Fransa ile ortak geliştirildi. İtalyan Donanmasının kullandığı helikopterler de dünyanın en köklü havacılık şirketlerinden İtalyan Leonardo üretimi.

Özellikle Oto Melara şirketi dünya donanma top piyasasını domine etmiş durumda. Çok başarılı ürünleri bulunuyor.

İtalyan Donanması dünyada toplara en çok güvenen ve kullanan donanma. Bunda sahip oldukları Oto Melara şirketinin etkisi büyük. Ayrıca İtalyanlar donanma toplarında hava savunma için parçacıklı, kara saldırısı için güdümlü top mühimmatları kullanıyor. Bu şekilde çok görevli topları oldukça etkin kullanıyorlar.

İtalyan Donanmasının inşası süren ve planlama halinde olan birçok projesi bulunmakta. Ayrıca İtalyan Tersaneleri önemli ihracat başarılarına imza atmakta.

İtalyan Donanması Envanteri:

Fırkateynler:

FREMM Sınıfı Fırkateynler:

 FREMM sınıfı fırkateynler İtalyan Fincantieri ve Fransız Naval Group tarafından birlikte geliştirilmiştir. Gemiler büyük oranda benzerdir. İki ülkede gemileri kendi ihtiyaçları için özelleştirmiştir. Gemilerde kullanılan sitemler ve silahlar olarak büyük oranda benzerdir. Bazı sistem ve silahlarda ülkeler kendi ürünlerini tercih etmiştir.

İtalya Donanması için 10 adet FREMM fırkateyni inşa edildi. 8 adet fırkateyn İtalyan Donanmasında aktif hizmette. Suya inidirilen ve testleri devam edilen son 2 adet fırkateyn Mısır!a satıldı. Fırkateynlerdeki İtalyan Donanması için üretilen özel sistemler söküldü. Mısır’ın sipariş ettiği ilk fırkateyn birkaç ay önce Mısır Donanmasına teslim edildi.

İtalyan Donanması iki farklı konfigirasyonda, genel maksat ve denizaltı savunma harbi fırkateyni olarak FREMM sipariş etmişti. İki farklı kombinasyonda bazı sistem ve silah farkları bulunuyor.

İtalyan FREMM’leri Fransız FREMM’lerine göre biraz daha büyük ve ağır. Fransız FREMM’leri ise fazladan 16 adet VLS’ye sahip.

İtalyan Donanması İçin üretilen FREMM fırkateynlerinin özellikleri:

6700 ton tam yüklü ağırlık

144 metre boy

19.7 metre genişlik

CODLAG tahrik sistemi

32 MW’lik 1 adet General Electric/Avio gaz türbin motor

2 adet 2.5 MW’lik elektrik motoru

2 adet şaft ve 2 adet pervane

30 knots+ maksimum hız

12.600 km menzil

İtalyan Alenia üretimi EMPAR hava arama radarı

SPS-791 su üstü radarı

Thales üretimi TUS-4110CL sonar

Silahlar:

Baş kısımda 1 adet 127 mm ve kıç kısımda 1 adet 76 mm Oto Melara üretimi top(Genel maksat versiyonunda)

1 adedi başta 1 adedi kıçta olmak üzere 2 adet 76 mm Oto Melara üretimi top(Denizaltı savunma harbi versiyonunda)

16 adet A-50 Silver VLS dikey fırlatme lançeri

VLS’lerde Aster-15(30 km menzil, 13 km irtifa, 3.5 mach uçuş hızı) ve Aster-30(120 km menzil, 20 km irtifa, 4.5 mach uçuş hızı) hava savunma füzeleri

2 adet Oto Melara-Oerlikon üretimi 25 mm KBA uzaktan komutalı silah sistemi

8 adet İtalyan MBDA şirketi üretimi Otomat-Teseo üretimi anti-gemi füzesi

2 adet 3’lü MU-90 hafif torpido

4 adet MBDA üretimi MILAS anti-denizaltı füzesi(Denizaltı savunma harbi versiyonunda)

2 adet SH-90 helikopteri ya da 1 adet SH-90, 1 adet AW-101 helikopteri kapasiteli helikopter hangarı

Maestrale Sınıfı  Fırkateynler:                                      

İtalyan Donanması için Fincantieri Tersanesi tarafından 8 adet Maestrale sınıfı fırkateyn üretilmiştir. İlk fırkateyn 1982 yılında, sonuncu ise 1985 yılında İtalyan Donanmasına teslim edildi. 4 adet fırkateyn emekli edildi. 4 adet fırkateyn aktif olarak göreve devam ediyor.

Denizaltı savunma harbi için geliştirilen fırkatenyler etkin hava savunma ve su üstü harbi yeteneğine sahiptir. Fırkateynler denizaltı savunma harbi için 2 adet 3’lü hafif torpido atıcısının yanında 2 adet 533 ağır torpido lançerine ve 2 adet AB-212 helikopterine sahip.

Özellikler:

122 metre boy

12.9 metre genişlik

4.2 metre draft

CODOG tahrik sistemi

Her biri 24.648 beygir güç üreten 2 adet General Electric/Avio üretimi LM-2500 gaz türbin motor

Her biri 5.423 beygir güç üreten 2 adet BL-230-20-DVM  dizel motor

Her biri 10.50 beygir gücünde 4 adet Ansoldo jeneratör

32 knots+ maksimum hız

11.000 km menzil

225 mürettebat

1 adet Selenia RAN-10S hava ve yüzey arama radarı

1 adet Selenia SMA SPS-702 yüzey arama radarı

Silahlar:

1 adet 127 mm Oto Melara üretimi baş topu

2 adet 40 mm Oto Melara üretimi Dordo CIWS yakın hava savunma sistemi

4 adet Otomat anti-gemi füzesi

2 adet 12.7 mm uçaksavar

2 adet 3’lü hafif torpido lançeri

2 adet 533 mm ağır torpido lançeri             

2 adet AB-212 deniz helikopteri kapasiteli helikopter hangarı

Destroyerler

 Horizon-Andrea Doria Sınıfı Hava Savunma Destroyerleri:

İtalyan Fincantieri ve Fransız Naval Group tarafından İtalyan ve Fransız Donanmalarının ihtiyaçları için birlikte geliştirildi. Her donanma 4’er adet destroyer üretmeyi planlasa da ekonomik sebeplerle üretim 2’şer adet üretimle sınırlı kaldı.

Destroyerler neredeyse aynı özelliklere sahip. Bazı silahlar haricinde gemiler tamamen aynıdır denebilir.

Horizon sınıfı İngiliz Donanmasına ait Type-45 destroyerlerinden sonra Avrupa’nın en büyük destroyerleridir.

Özellikler:
152.8 metre boy
20.3 metre genişlik
5.4 metre draft
7770 ton tam yüklü ağırlık
29 knots maksimum hız
18 knots ile 13.000 km menzil
CODOG güç üretim sistemi
Her biri 27.491 beygir güç üreten 2 adet GE-Avio LM-2500 gaz türbin motor
Her biri 5793 beygir güç üreten 2 adet Semt Pielstick dizel motor
2 şaft ve pervane
255 mürettebat
ES EMPAR G bant çok amaçlı radar
S 1850M uzun menzilli radar

Silahlar:

2 adet 76 mm Oto Melara baş topu (Horizon sınıfı)
2 adet başta, 1 adet kıçta 76 mm Oto Melara baş topu (Andrea Doria sınıfı)
2 adet 20 mm F-2 UKSS (Horizon sınıfı)
2 adet 25 mm Oerlikon UKSS (Andrea Doria sınıfı)
48 adet A-50 VLS dikey fırlatma lançeri
VLS’lerde 30 km menzilli Aster-15 ve 120 km menzilli Aster-30 hava savunma füzeleri
8 adet Fransız üretimi MM-40 Exocet anti-gemi füzesi 8 (Fransız Horizon sınıfı)
8 adet Otomat Teseo anti-gemi füzesi (İtalyan Andrea Doria sınıfı
2 adet 2’li Mu-90 torpido lançeri
1 adet NH-90 ya da AW-101 helikopter kapasiteli pist ve hangar

Durand De La Penne Sınıfı Destroyer:

İtalyan Donanmasının güdümlü füze destroyer ihtiyacı için geliştirildi. 4 adet destroyer üretilmesi planlanıyordu. Fransa ile birlikte Horizon sınıfı destroyer projesi gündeme gelince 2 adet Durand sınıfı destroyer üretildi.

Gemiler fırkateyn ağırlığına sahip olsa da oldukça ağır silahlıdır ve destroyer olarak sınıflandırılmıştır.

Özellikler:

147.7 metre boy
16.1 metre genişlik
5 metre draft
5560 ton tam yüklü ağırlık
CODOG tahrik sistemi
General Electric lisanlı ile İtalyan Avio tarafından üretilmiş 2 adet LM-2500 gaz türbin motorla toplam 55.000 beygir güç üretimi
2 adet İtalyan Grandi Motori Trieste üretimi dizel motor ile 12.600 beygir güç üretimi
32 knots maksimum hız
7000 NM maksimum menzil
380 mürettebat

Silahlar:

1 adet 127 mm Oto Melara üretimi ana batarya topu
2’si önde 1’i arkada toplam 3 adet Oto Melara üretimi 76 mm Super Rapid top
1 adet Mk-13 GMLS Lançeri
Mk-13’te 40 adet SM-1 MR hava savunma füzesi (SM-2MR füzeleri ile değiştirildiler.)
1 adet 8’li Aspide hava savunma füze lançeri (15 km menzilli)
4 adet Otomat Mk-2 anti-gemi füzesi
4 adet MILAS anti-denizaltı füzesi
2 adet 3’lü B-515/3 torpido (Modern Mu-90 hafif torpidolar ile değiştirildi.)
2 adet AB-212 ya da 1 adet AW-101 Merlin deniz helikopteri

Uçak Gemileri LHD’ler

Cavour Uçak Gemisi

LHD – Amfibi Hücum Gemisi olmasına karşın İtalyan Donanması tarafından uçak gemisi olarak sınıflandırılmılştır. Cavour 2004 yılında suya indirilip, 2008 yılında İtalyan Donanmasına teslim edildi.

Gemi kısa kalkış dikey iniş yapabilen AV-8B Harier savaş uçaklarının, helikopterlerin yanında tank, zırhlı araç, çıkarma araçları taşımakta.

İtalyan Donanması AV-8B Harier savaş uçaklarını emekli edecek. Bu sebeple Cavour F-35B savaş uçakları için modernize edildi. Modernizasyon geçen aylarda tamamlandı. Geminin güvertesi F-35B’nin güçlü motorlarından çıkan sıcak havaya karşı güçlendirildi.

Özellikler:

244 metre boy
39 metre genişlik
27.000 ton tam yüklü ağırlık
General Electric lisansı ile Fiat-Avio üretimi toplam 88.000 beygir güç üretin 4 gaz türbin motor
Maksimum 28 knots hız
16 knots hız ile 13.000 km menzil
12 helikopter ve 8 uçak kapasiteli hangar
183 metre kalkış pisti
24 ana muharebe tankı yada 50 amfibi zırhlı araç kapasiteli garaj
325 amfibi personel taşıma kapasitesi
32 adet Aster-15 hava savunma füzesi
2 adet 76 mm Oto Melara Super Rapid top
3 adet 25 mm Oerlikon yakın hava savunma sistemi

Giuseppe Garibaldi Uçak Gemisi

İtalyan Donanmasının ilk uçak gemisi olan Garibaldi 1983’te suya indirilip, 1985’te İtalyan Donanmasına teslim edildi. Gemi sadece savaş uçağı ve helikopter taşır. Dünyanın en küçük uçak gemilerinden biridir.

İtalyan Donanması Garibaldi uçak gemisini ve gemide konuşlu AV-8B savaş uçaklarını birçok bölgede kullanılmıştır. Afganistan’da, Bosna Savaşı’nda,Somali’de ve Libya’da uçaklar bombardıman görevlerinde rol aldı.

Gemide Otomat anti-gemi füze lançeri bulunuyordu. 2003 yılında yapılan modernizasyonda bu lançerler elektronik sistem entegrasyonu için söküldü.

Garibaldi İtalyan Donanması tarafından denizaltı savunma harbi uçak gemisi olarak sınıflandırılıyor.

Garildi ve gemideki AV-8B Harier savaş uçakları yakın zamanda emekli edilecek. Geminin ve uçakların satılacağı belirtiliyor. Müşteriler arasında Türkiye’nin de adı geçiyor.

Özellikler:

14.150 ton tam yüklü ağırlık
180 metre boy
33.4 metre genişlik
8.2 metre draft
4 adet GE lisansı ile İtalyan Avio tarafından üretilmiş LM-2500 gaz türbin motor ile toplam 81.000 beygir güç üretimi
6 adet dizel jeneratör ile toplam 12.550 beygir güç üretimi
30 knots maksimum hız
13.000 km menzil
800 mürettabat ve uçuş personeli
2 adet Mk-29 lançeri
8 füze kapasiteli Mk-29 lançerlerinde İtalyan üretimi Aspide hava savunma füzesi
3 adet 2 namlulu 40 mm Oto Melara topu
2 adet 3’lü hafif torpido
18 adet AV-8B II+ Harrier savaş uçağı ve deniz helikopteri taşıma kapasitesi
Acil durumlarda 16 adet AV-8B II+ Harrier savaş uçağı ve 16 adet deniz helikopteri taşıma kapasitesi(Bir kısmı uçuş güvertesinde.)

Çıkarma Gemileri

LCM-62 Sınıfı LCM Çıkarma Araçları

İtalyan Donanması 9 adet LCM-62 mekanize çıkarma aracına sahip. İtalyan üretimi araçlar 2010 yılında hizmete girdi. 3 adet araç da Cezayir’e ihraç edildi.

Araçlar büyük çıkarma araçlarının havuzlarında ve bağımsız olarak kullanılabiliyor. Yaklaşık 1 milyon EURO maliyete sahip araçlar askeri araçlar, deniz piyadeleri ve malzemelerin karaya taşınmasında kullanılıyor.

Özellikler:

76 ton tam yüklü ağırlık

19.58 metre boy

51. metre genişlik

2 şaft

Her biri 493 beygir güç üreten 2 adet Iveco üretimi Cursor 500-C13 dizel motor

15 knots hafif yüklü, 11 knots tam yüklü hız

350 km menzil

90 deniz piyadesi ya da 30 ton kargo taşıma kapasitesi

2450 litre yakıt, 240 kg su taşıma kapasitesi

MTM217 Sınıfı LCM Çıkarma Araçları

İtalyan Donanması için 1968’den itibaren inşa edilen 8 adet çıkarma aracı İtalyan Donanmasında aktif hizmette.

Büyük çıkarma araçlarının havuzlarında ve bağımsız olarak kullanılabilen araçlar karaya araç ve amfibi personel çıkarılmasında kullanılıyor.

Özellikler:

65 ton tam yüklü ağırlık

18.5 metre boy

2 şaft

Her biri 553 beygir güç üreten 2 adet FIAT üretimi dizel motor

9 knots yüklü halde hız

560 km menzil

80 amfibi piyade ya da 30 ton yük taşıma kapasitesi

San Giorgio Sınıfı Amfibi Çıkarma Gemileri

İtalyan Donanması envanterinde 3 adet bu sınıf LST-Çıkarma Gemisi bulunuyor. Bu sınıf 1 adet gemi Cezayir’e ihraç edildi. Katar Donanması da bu sınıf özel tasarlanmış 1 adet gemi siparişi verdi.

Ancak Giorgio sınıfı LST’ler dünyadaki mevcut LST’lerden dah farklı tasarıma sahip. Gemiler helikopter operasyonları için uçuş pistine sahip ancak helikopterler için hangara ve asansöre sahip değil. Gemide görev yapan helikopterler uçuş pistinde depolanıyor.

Gemi tank, zırhlı araç ve amfibi personel taşıma kapasitesine sahip. Araçları ve amfibi personeli kıyıya taşımak için gemide küçük çıkarma araçları bulunmakta.

Özellikler:

133 metre boy

8000 ton tam yüklü ağırlık

20.5 metre genişlik

Her biri 8.400 beygir güç üreten İtalyan Grandi Motori Trieste üretimi 2 adet dizel motor

Her biri 10.30 beygir güç üreten İtalyan Grandi Motori Trieste üretimi dizel jeneratör

21 knots maksimum hız

13.900 km menzil

3 adet LCM-62 sınıfı, 3 adet MTP-96 sınıfı LCVP çıkarma aracı ve 1 adet bot

1 adet 76 mm Oto Melara üretimi top

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

3 adet AW-101 Merlin ya da 5 adet AB-212 deniz helikopteri taşıma kapasitesi

350 amfibi personel, 30 orta sınıf tank ve 36 zırhlı araç taşıma kapasitesi

OPV, Devriye ve Karakol Gemileri

Cassiopea Sınıfı OPV’ler

1987-1992 yılları arasında İtalyan Donanması için 4 adet bot üretimiştir.

Özellikler:

1500 ton tam yüklü ağırlık

79.80 metre boy

11.80 metre genişlik

21 knots maksimum hız

60 mürettebat

6100 km menzil

1 adet 76 mm Oto Melara üretimi top

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

2 adet 7.62 mm makinalı tüfek

35 gün denizde kalabilme süresi

Comandanti Sınıfı OPV’ler

2004 yılından itibaren 4 adet bot İtalyan Donanmasına teslim edilmiştir.

Özellikler:

1520 ton tam yüklü ağırlık

88.6 metre boy

12.2 metre genişlik

25 knots maksimum hız

3500 mil menzil

2 adet RHIB botu

70 mürettabat

1 adet Oto Melara üretimi 76 mm top

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

1 adet SH-90 deniz helikopteri taşıma kapasitesi

Esploratore Sınıfı Karakol Gemileri

1997-2005 yılları arası üretilen 4 adet bot İtalyan Donanmasına teslim edilmiştir.

Özellikler:

211 ton tam yüklü ağırlık

87.16 metre boy

7.6 metre genişlik

20 knots maksimum hız

16 mürettabat

1 adet 12.7 mm, 2 adet 7.62 mm makinalı tüfek

Sirio Sınıfı OPV’ler

2002 yılından itibaren 2 adet OPV İtalyan Donanmasına teslim edilmiştir.

Özellikler:

1548.6 ton tam yüklü ağırlık

88.6 metre boy

22 knots maksimum hız

6100 km menzil

2 RHIB botu

72 mürettabat

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

1 adet NH-90 helikopteri taşıma kapasiteli pist

Denzialtılar

Type-212A-Todaro Sınıfı Denizaltılar

İtalyan Donanması 1998 yılından sonra üretilen 4 adet Type-212A sınıfı havadan bağımsız tahrikli denizaltıya sahipt. Alman tasarımı İtalyan Donanması tarafından Todaro sınıfı olarak adlandırılan denizaltılar dünyanın en gelişmiş havadan bağımsız tahrikli denizaltıları arasında gösteriliyor.

Sessizliği, özel kuvvet taşıma ve operasyon yeteneği ile öne çıkan denizaltılar İtalyan Fincantieri tarafından lisans altında üretildi. İtalyan Donanması 4 adet daha Type-212 sınıfı denizlatı üretmeyi planlıyor.

Oldukça sessiz, tespit edilmesi zor denizaltılarda İtalyan üretimi 533 mm ağır torpidolar kullanılıyor.

Özellikler:

56.08 metre boy
7.1 metre genişlik
6 metre genişlik
1580 ton su üstünde, 1990 ton dalmış ağırlık
1 adet MTU-396 16V 2150 Kw dizel motor
1 adet 1700 Kw’lik Siemens Permasyn elektrik motoru
Her biri 120 Kw’lik hidrojen yakıt pili
12 knots yüzeyde, 20 knots dalmış seyir hızı
3 hafta su üstüne çıkmadan kalış süresi
12 hafta ikmalsiz seyir süresi
250 metre dibe dalabilme
27 mürettebat
15.000 km menzil

Silahlar:

6 adet 533 mm torpido tüpü
21 adet İtalyan üretimi Black Shark ağır torpido kapasitesi
24 adet deniz mayını taşıyabilme yeteneği
IRIS-T üzeriden geliştirilen 20 km menzilli hava savunma füzesi atabilme yeteneği(İDAS füze projesi şu an tamamlanmadı)

Sauro Sınıfı Denizaltı

1985-1995 yılları 4 İtalyan Fincantieri tarafından üretilen 4 adet denizaltı İtalyan Donanmasında aktif görevde. Sauro sınıfı Batch-III ve Batch-IV olarak 2 farklı çeşitte üretildi. Sauro sınıfı İtalyan’ın tasarladığı son denizaltı sınıfıdır. Bu sınıftan sonra Alman tasarımı Type-212A’lar lisans altında üretildi.

Batch-I ve Batch-II sınıfı 4 adet denizaltı emekli edildi. 1 adedi rezev olarak yedekte tutuluyor.

Özellikler:

1,476 ton yüzeyde ağırlık Batch-III

1,653 ton yüzeyde ağırlık Batch-IV

1,662 ton dalmış ağırlık Batch-III

1,862 ton dalmış ağırlık Batch-IV

64.36 metre boy Batch-III

66.00 metre boy Batch-IV

12 knots yüzeyde, 19 knots dalmış ağırlık

4600 km menzil

Grandi Motori Trieste üretimi her biri 2.7 MW güç üreten dizel motor

1 adet Magneti Marelli üretimi 2.686 Kw güçte elektrik motor

51 mürettabat

300 metre maksimum dalış derinliği

6 adet 533 mm torpido tüpü

12 adet Whitehead A-184 533 torpido kapasitesi

24 adet deniz mayını taşıyabilme yeteneği

Yardımcı Sınıfı Gemiler

Etna Sınıfı Tanker

1998 yılında 1 adet Etna sınıfı tanker gemi İtalyan Donanmasına teslim edildi. 1 adet gemi de Yunan Donanmasına satıldı.

Özellikler:

13.400 tom tam yüklü ağırlık

146.6 metre boy

21 metre genişlik

7.25 metre draft

2 şaft

Her biri 11.590 beygir güç üreten 2 adet Sulzer 12VZAV-40S motor

21 knots maksimum hız

14.100 km menzil

160 mürettabat

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

2 adet 12.7 mm makinalı tüfek

1 adet Mk-15 Phalanx CIWS yakın hava savunma sistemi

AW-101 deniz helikopteri için hangar

28 metre x 21 metre helikopter pisti

5795 ton dizel yakıt taşıma kapasitesi

1585 ton jet yakıtı taşıma kapasitesi

160 ton temiz su taşıma kapasitesi

28 ton yiyecek taşıma kapasitesi

1 adet Hastane

Panarea Sınıfı Tankerler

4 adet Panarea sınıfı tanker gemi İtalyan Donanmasına hizmet ediyor.

Özellikler:

863 ton tam yüklü ağırlık

50 metre boy

12 knots hız

570 metreküp dizel ya da jet yakıt taşıma kapasitesi

Stromboll Sınıfı Tankerler

2 adet Stromboll sınıfı tanker gemisi İtalyan Donanmasına hizmet ediyor.

Özellikler:

9100 ton tam yüklü ağırlık

129 metre boy

18 metre genişlik

18 knots hız

7400 km menzil

132 mürettabat

1 adet 76 mm Oto Melara top

2 adet Oto Melara üretimi 25 mm KBA top

2 adet 7.62 mm makinalı tüfek

AW-101 ve SH-90 helikopterine uygun pist

Mayın Avlama Gemileri

Lerici-Gerata Sınıfı Mayın Avlama Gemileri

1985-1997 yılları arasında üretilen 12 adet Lerici sınıfı mayın avlama gemisi İtalyan Donanmasına hizmet ediyor. 4 adedi Lerici, 8 adedi Gaeta sınıfı olarak üretildi. Oldukça benzer özelliktedir. Ayrıca 18 adet Lerici sınıfı gemi birçok ülkeye ihraç edilmiştir. 3 adet gemi de ihracat için üretilmekte.

Özellikler:

635 ton tam yüklü ağırlık

50 metre boy

9.56 metre genişlik

2.9 metre draft

14 knots maksimum hız

2800 km menzil

2 adet uzaktan kumandalı mayın robotu

47 mürettabat

7 mayın dalgıcı

1 adet Oerlikon üretimi 20 mm top

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.