SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Savunma Sanayii

Duvar Arkası Radar itfaiye teşkilatlarının kullanımında

STM tarafından milli imkanlarla geliştiren ve 6 Şubat Depremlerinde 50’den fazla vatandaşın enkaz altından sağ olarak çıkarılmasını sağlayan, “STM Duvar Arkası Radar (DAR)” sistemi Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nde göreve başladı.

Şerafettin Bilgiç yazan Şerafettin Bilgiç
15/03/2024
Okuma Süresi: 4 dakika okuma
A A
0

Hayat kurtaran milli teknoloji “Duvar Arkası Radar” itfaiye teşkilatlarında göreve başladı.

Türk savunma sanayiinde, ileri teknolojiler ve milli çözümlere imza atan STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş., savunma alanında geliştirdiği sistemleri sivil alana taşımaya devam ediyor. STM, askeri ve sivil kullanım amacıyla geliştirdiği, STM Duvar Arkası Radar (DAR) sistemini güncellenen konfigürasyonu ile Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nin envanterine kazandırdı. Denizli İtfaiye Teşkilatı, “STM DAR”ı envanterine alan ilk itfaiye teşkilatı oldu. DAR’ın kullanım eğitimleri STM tarafından, itfaiye teşkilatında görevli personellere verildi ve Enkaz Altında Canlı Tespit Radarı olarak Denizli İtfaiyesi’nde göreve başladı.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Güleryüz: İtfaiye Teşkilatımız Arama Kurtarmada Milli Kabiliyet Kazandı

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, DAR’ın geliştirilmesi sürecine değinerek şöyle devam etti:

“Türkiye’de 2015-2016 yılları arasında yaşanan Hendek-Barikat operasyonlarının ardından, güvenlik güçlerimizin, meskun mahal çatışmalarında kullanmak üzere, bir cihaza ihtiyacı oluştu. Evlere ve binalara girmeden, o evin içinde teröristlerin olup olmadığını anlamak için, duvarın arkasını gösteren bir radar teknolojisi milli imkanlarla STM tarafından 2017’de geliştirilmeye başlandı. Çok kısa bir süre içinde STM tarafından geliştirilen DAR, güvenlik güçlerimizin özel operasyonlarında özellikle hücre evi baskınlarında, rehine kurtarma operasyonlarında kullanılması için teslim edildi. Böylece, kapalı mekanda, duvarın arkasındaki tehdit önceden algılanarak, ona göre bir önlem alınması sağlandı ve olası can kayıplarının önüne geçti. Hatta bazı önemli operasyonlarda hücre evinde saklanan üst düzey teröristlerin, duvar arkasında saklandığı yeri tespit ederek, yakalanmasını sağladı.”

DAR’ın geliştirilmesinin savunma amaçlı olduğu ancak sivil alana uyarlandığını belirten Güleryüz, “DAR’ın deprem, yangın, çığ gibi afetlerde etkin rol oynayacağını değerlendiriyorduk. Geçen yıl yaşadığımız depremin ardından bölgeye hızlı bir şekilde giderek, içlerinde bebek, çocuk ve kadınların da yer aldığı 50’yi aşkın kişiyi DAR ile kurtardık. Halihazırda Jandarmamızın envanterinde yer alan DAR’ı, büyük bir fedakarlıkla her sahada görev yapan itfaiye teşkilatlarımızın envanterine kazandırmış olduk. Denizli Büyükşehir İtfaiyesi, arama kurtarma çalışmaları ve yangınlarda çok önemli bir milli kabiliyeti bünyesine almış oldu. DAR’la ilgilenen farklı illerin itfaiye teşkilatları ile görüşmelerimiz devam ediyor. Amacımız ülkemizdeki diğer itfaiye teşkilatlarına ve ulusal-uluslararası arama kurtarma ekiplerinin envanterine DAR’ı kazandırmak ve ülkemizin doğal afetlere hazırlık seviyesini yükseltmek” ifadelerini kullandı.

Başkan Zolan: STM DAR gücümüze güç katacak

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, araç, ekipman, istasyon ve personel sayısında nüfusa oranla Türkiye’nin en önde gelen itfaiye teşkilatları arasında olduklarını belirterek, yerli ve milli imkanlarla geliştirilen STM DAR ile güçlerine güç katacaklarını söyledi. Kahramanmaraş merkezli yüzyılın afetinde Denizli Büyükşehir İtfaiyesi’nin onlarca canı enkaz altından sağ kurtardığını anlatan Başkan Zolan, şunları kaydetti:

“Bir hayatın kurtarılmasına vesile olan dünyayı kurtarmış demektir. Allah’ım afet, kaza, bela vermesin ancak olduğunda da hazırlıklı olmamız, STM DAR gibi hayati derecede önemli ekipmanlarla olaylara müdahale etmemiz gerekiyor. Denizli olarak birinci derece deprem bölgesinde olduğumuzu da düşünürsek olmazsa olmaz bir ekipmanı envanterimize kattığımızı düşünüyorum. Denizli Büyükşehir İtfaiyemiz bayram, seyran demeden yılın 365 günü milletimizin hizmetinde olmaya devam edecek.”

STM Duvar Arkası Radar ile Depremde 50’den Fazla Can Kurtarıldı

DAR, Ultra Geniş Bant (UGB) sinyaller vasıtasıyla, görsel erişim imkanının olmadığı, kapalı mekânlarda bulunan sabit ve hareketli hedef unsurlara ait konum bilgilerini iki boyutlu olarak elde etmek için kullanılıyor. Rehine kurtarma, terörle mücadele ve iç güvenlik operasyonları gibi askeri senaryolarda görev yapabilen DAR; deprem, çığ, yangın gibi çeşitli afetler sonrasında arama kurtarma faaliyetleri, insan ticareti ve göçmen kaçakçılığı ile mücadele gibi sivil amaçlar için de aktif görev yapabiliyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremlerinde, arama ve kurtarma görevlerinde aktif olarak kullanılan DAR, 50’den fazla kişinin enkaz altındaki konumunu tespit ederek, sağ kurtarılmasını sağladı. Sistem, enkaz altında bulunan canlının nefes hareketlerinden, nefes alıp vermesinden, el kol hareketlerinden, mikro-makro hareketlerden yerini tespit edebiliyor. 6,5 kg ağırlığında olan DAR, yaydığı RF sinyalleri ile duvarın/engelin arkasında, 22 metre derinlikte bir canlının olup olmadığını, cihaz üzerine anlık aktarıyor ve canlının kaç metre derinlikte ve hangi noktada olduğunu tespit edebiliyor. Tek kişi tarafından elde kullanılabilecek şekilde tasarlanan milli sistem, tripod ve benzeri araçlar yardımıyla hedef bölgeye yerleştirilerek tablet ile uzaktan kumanda edilebilme özelliğine de sahip. DAR, sahip olduğu batarya teknolojisi ile 4 saatten fazla kesintisiz şekilde görev yapabiliyor.

Etiketler: Duvar Arkası RadarÖzgür GüleryüzSTMSTM-DAR

Benzer Haberler

ZAHA
Savunma Sanayii

ZAHA’nın yeni konfigürasyonları, ÇAKA 30/AT-O ve ÇAKA AT-K ilk kez IDEF 2025’te sergilenecek

yazan Kübra Demirbaş
18 saat önce
0

Amfibi zırhlı muharebe araçları, kara ve deniz unsurları arasındaki önemli bağlantıyı sağlayarak çıkarma operasyonlarında birliklerin hızlı ve güvenli biçimde karaya...

Savunma Sanayii

Kuveyt, Bayraktar TB2’yi envanterine dahil etti

yazan Kübra Demirbaş
1 gün önce
0

Kuveyt Savunma Bakanı Şeyh Abdullah Ali Abdullah es-Sabah’ın katılımıyla Salem es-Sabah Hava Üssü’nde düzenlenen törenle, Baykar tarafından geliştirlen Bayraktar TB2...

Portekiz, 6.000 tonluk 6 yeni fırkateyn arıyor: STM de adaylar arasında

3 gün önce

ALPİN-2 yeni motoruyla çok daha güçlü

3 gün önce

Yerli Dijital Füzyon Görüş Sistemi IDEF 2025’te Tanıtılacak

5 gün önce

İspanya Donanması Kısa Menzilli Savunma Sistemi İçin Türkiye’den ASELSAN ve MKE’yi Aday Gösterdi

5 gün önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2025 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
Seçenekleri yönet Hizmetleri yönetin {vendor_count} satıcılarını yönetin Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
{title} {title} {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+