STM Savaş Sistemleri Başkanı Enver Küçükerman, 12. Deniz Sistemleri Semineri’nde yaptığı açıklamada, Türk Donanması’na ait Gabya sınıfı fırkateynlerin (eski Oliver Hazard Perry sınıfı) yanı sıra Ada sınıfı korvetler ve modernizasyon kapsamındaki Barbaros sınıfı fırkateynlerin yerli üretim Atmaca gemisavar füzeleriyle donatılacağını duyurdu. Söz konusu modernizasyon çalışmalarının 2027’nin ilk çeyreğine kadar tamamlanması planlanıyor.
Bu durum, özellikle Gabya sınıfı dört fırkateynin en az bir on yıl daha hizmette kalacağına işaret ediyor, çünkü kısa vadede emekliye ayrılacak bir gemiye bu tür bir modernizasyon yatırımı yapılması pek olası değil. Ayrıca, Atmaca füzesiyle donatılacak Gabya sınıfı gemilerin, RIM-162 ESSM füzeleri için sekiz hücreli Mk41 VLS sistemine sahip olanlar olduğu tahmin ediliyor.
Gemilerin yaşına rağmen, RIM-162 ESSM hava savunma füzesi ve Atmaca’nın sağladığı yetenekler sayesinde operasyonel ömürlerinin bir süre daha uzatılması mümkün görünüyor.
Gabya sınıfı fırkateynlerde halen kullanılan eski nesil Harpoon füzeleriyle karşılaştırıldığında, Atmaca daha uzun menzile (250 km’ye karşı 124 km) ve GNSS’in olmadığı ortamlarda bile etkili olabilen gelişmiş bir güdüm sistemine sahip.
Türkiye’nin Gabya sınıfı fırkateynleri uzun süre hizmette tutma stratejisine benzer bir yaklaşım, Tayvan’da da görülüyor. Tayvan Donanması’nın Cheng Kung sınıfı fırkateynleri, Hsiung Feng II/III gemisavar füzeleri ve 76 mm’lik topun yanı sıra iki adet 40 mm L70 deniz topuyla donatılarak ülkenin deniz üstü savaş yeteneklerinin önemli bir parçası olmaya devam ediyor.
Atmaca, Türkiye’de üretilen savaş gemilerinin yanı sıra mevcut platformlarda da kullanılmak üzere RGM-84 Harpoon’un yerini alacak şekilde geliştirildi. Füzenin ilk deniz testi, Ada sınıfı bir korvetten gerçekleştirildi.
Temel versiyonu INS, GNSS ve RF arayıcı başlık ile donatılan Atmaca, opsiyonel olarak IIR arayıcı başlık da kullanabiliyor. 250 km menzile ulaşabilen füze, 220 kg’lık delici-yüksek patlayıcılı savaş başlığı taşıyor.
İlk üretimlerde Fransız TR40 turbojet motoru kullanılan Atmaca’da, son dönemde Kale’in yerli üretim KTJ-3200 motoru kullanılmaya başlandı. Aynı motor, Brezilya ve BAE’nin ortak geliştirdiği MANSUP-ER gemisavar füzesinde de tercih edildi.
Atmaca’nın şu anki fırlatma platformları arasında savaş gemileri ve kara araçları bulunuyor, ancak ROKETSAN’ın diğer platformlara yönelik planları da var. Bunlardan ilki, 2025’te kapsüllenmiş versiyonunun (denizaltıdan atışa uygun UGM-84 Harpoon muadili) test edileceği denizaltılar. Ayrıca, F-16 Özgür modernizasyon programının tanıtım materyallerinde hava platformlarından fırlatılabilen bir Atmaca füzesinin de yer alması, bu yeteneğin yakın gelecekte kazanılacağını gösteriyor.
Kaynak: Turdef