GÖKDENİZ’in son ateşli testi başarıyla tamamlandı

Türk savunma sanayiinin önemli projelerinden biri olan GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, bir testi daha başarıyla tamamladı.

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, ASELSAN tarafından üretilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi’nin gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha ettiğini duyurdu.

İsmail Demir, resmî Twitter hesabı üzerinden yaptığı videolu paylaşımda, “Savunma sanayiimizden bir bayram hediyesi! Donanmamız için geliştirilen GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi, gemi üzerindeki son atışlı testinde yüksek hızlı hedefi başarıyla imha etti.  GÖKDENİZ bu yıl içinde İSTANBUL fırkateynine entegre edilecek.” ifadelerine yer verdi.

PHALANX CIWS sistemlerinin ABD’den tedarikinde çeşitli sıkıntıların yaşanması ve birim maliyetlerinin çok yüksek olması sebebiyle Türkiye, ASELSAN’ın öncülüğünde donanma için YHSS geliştirmek için hazırlıklara başlamıştı.

GÖKDENİZ YHSS, TCG İstanbul'a entegre ediliyor

Bu doğrultuda ASELSAN, ABD üretimi PHALANX CIWS sisteminin yerini alacak GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemini geliştirdi. Kısa bir süre önce atış testlerini başarıyla tamamlayan GÖKDENİZ, gemi üzerindeki son atışlı testinde de yüksek hızlı hedefini başarıyla imha ederek Türk Donanması’nın korunmasında etkin bir rol oynamak amacıyla envantere girmeye bir adım daha yaklaştı.

İlk siparişi veren kardeş ülke olan Türkmenistan’ın Türkmen sınıfı korvetlerinde aktif olarak kullanılan GÖKDENİZ; Türkiye dışında Pakistan ve Filipinler’in savaş gemisi projelerinde de kullanılacak.

Türk Deniz Kuvvetleri’nin vurucu güçlerinden biri olacak olan GÖKDENİZ Yakın Hava Savunma Sistemi’nin bu yıl içinde ilk kez İSTANBUL fırkateynine entegre edilmesi bekleniyor.

GÖKDENİZ

GÖKDENİZ, gemi platformlarının hava tehditlerine karşı savunulmasında son katman olarak kritik önem taşıyan bir yakın hava savunma sistemi. Dünyada İngilizce “Close-In Weapon System (CIWS)” olarak tanımlanan bu sistemler başta anti-gemi füzeleri olmak üzere insansız hava araçları, uçaklar ve helikopterler gibi geniş bir tehdit kümesine karşı gemilerin savunulmasını sağlıyor.

GÖKDENİZ sisteminde 35 mm namlulu silahın yanı sıra arama radarı, takip radarı ve E/O algılayıcılar aynı platform üzerinde bulunuyor. Sistem bu sayede hedef tespiti, tehdit önceliklendirmesi, angaje olunan tehdidin otomatik olarak takip edilmesi ve imha edilmesi fonksiyonlarının tümünü icra edebiliyor.

MKE üretimi 35 mm çift silahın kullanılmakta olduğu sistem, dakikada 1100 atım atış hızına sahip. ATOM adı verilen ASELSAN ve MKE ortak üretimi Parçacıklı Mühimmatın kullanımı sayesinde güncel hava tehditlerine karşı yüksek etkinlik sağlanabiliyor. 

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

GÖKDENİZ’in önemli bir yeteneği de Otomatik Şeritsiz Mühimmat Besleme Mekanizması. Bu mekanizma sayesinde sisteme iki veya daha fazla tipe mühimmat aynı anda yüklenebiliyor ve istenen tipte mühimmat operatör tarafından seçilerek kullanılabiliyor. Hava tehditlerinin yanı sıra suüstü ve kara hedeflerine karşı da kullanılabilecek olan GÖKDENİZ sistemi bu mekanizma sayesinde farklı kullanım amaçlarına yönelik görevlerini başarıyla yerine getirebiliyor.

GÖKDENİZ’de kullanılmakta olan 35 mm silah, mühimmat, radarlar, E/O algılayıcılar, hareket kontrol sistemleri, görev bilgisayarlar gibi temel alt bileşenlerin tümü yurt içinde Türk savunma sanayii tarafından geliştirildi ve üretildi.  

Dünyada az sayıda ülke kendi yakın hava savunma sistemini geliştirebilecek ve üretebilecek kabiliyete sahip. Bu nedenle yalnızca Türk Silahlı Kuvvetleri değil dost ve müttefik diğer ülkelerin bahriyeleri de GÖKDENİZ’e yoğun ilgi gösteriyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.