SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Gündem

Hakan Fidan: Türkiye ve Japonya İHA Alanında Ortak Projeler Geliştirebilir

Kübra Demirbaş yazan Kübra Demirbaş
30/05/2026
Okuma Süresi: 6 dakika okuma
A A
0

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Nikkei Asia gazetesine verdiği özel röportajda, Türkiye’nin dış politika vizyonu, Japonya ile savunma ve ekonomik ilişkiler, bölgesel krizler ile önümüzdeki döneme ait stratejik hedeflere ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Türkiye’nin önemli bir drone üreticisi olarak öne çıktığını vurgulayan Fidan, Ankara’nın Tokyo ile savunma sanayii alanındaki ilişkilerini derinleştirmeyi hedeflediğini söyledi. Türk insansız hava aracı teknolojilerinin farklı operasyonel ortamlarda kendini kanıtladığını belirten Fidan, bu teknolojilerin özellikle kıyı ve sınır güvenliği gibi alanlarda Japonya ile ortak geliştirme ve ortak üretim için önemli fırsatlar sunabileceğini ifade etti.

Fidan, “Başta insansız hava sistemleri ve anti-drone teknolojileri olmak üzere havacılık alanında Türkiye, ileri seviyede ve sahada test edilmiş kabiliyetler geliştirdi. Bunlar iş birliği için güçlü bir temel oluşturabilir.” dedi. Türkiye’nin Baykar tarafından geliştirilen ve Ukrayna’nın Rusya’ya karşı etkin şekilde kullandığı Bayraktar TB2 gibi sistemlerle tanınan güçlü bir drone sanayiine sahip olduğuna işaret edilirken, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii’nin (TUSAŞ) de Malezya ve Endonezya gibi ülkelere ihraç edilen ANKA gibi platformlar ürettiği belirtildi. Sektör kaynaklarına göre Türk şirketleri Japon pazarında ABD ve İsrailli savunma firmalarıyla rekabet ediyor.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Çin’in hızla büyüyen askeri kapasitesine ve küresel güvenlik gerilimlerine karşı savunma yeteneklerini genişletmeye çalışan Japonya’da, yerel şirketlerin Türk firmalarıyla iş birliğine ilgi gösterdiği ve mayıs ayı başında İstanbul’da düzenlenen eşleştirme etkinliğine 10’dan fazla Japon şirketinin katıldığı bildirildi.

“Orta Güçler Daha Yakın İş Birliği Yapmalı”

Ankara’da 25 Mayıs’ta gerçekleştirilen röportajda Fidan, jeopolitik belirsizlikler ve ABD’nin “Önce Amerika” yaklaşımına yönelmesi karşısında orta ölçekli güçlerin daha yakın iş birliği yapması gerektiğini vurguladı. Fidan, “Türkiye, Japonya, Güney Kore, Avustralya, Kanada, Suudi Arabistan, Almanya, Fransa ve Birleşik Krallık gibi orta güçlerin çok daha yakın iş birliği içinde olması gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Japonya’nın, Çin ve Güney Kore’den sonra Türkiye’nin Asya’daki üçüncü büyük ticaret ortağı konumunda olduğunu aktaran Fidan, iki ülke arasındaki ticaret hacminin geçen yıl 5,7 milyar dolara ulaştığını, bunun 5 milyar dolarından fazlasını Japonya’nın Türkiye’ye ihracatının oluşturduğunu belirtti.

Ekonomik ortaklık anlaşması ve sosyal güvenlik anlaşması konusunda on yılı aşkın süredir müzakerelerin sürdüğünü, sosyal güvenlik anlaşmasının olmaması nedeniyle Japon çalışanların her iki ülkede de prim ödemek zorunda kaldığını hatırlatan Fidan, “Sosyal güvenlik anlaşmasında ilerleme sağlıyoruz ve son tur görüşmeler anlamlı sonuçlar üretti. Önümüzdeki dönemde anlaşmaya varmayı umuyoruz.” diye konuştu.

Savunma alanının ötesinde de iş birliği fırsatlarının bulunduğunu vurgulayan Fidan, “Enerji, dijital dönüşüm, havacılık ve uzay teknolojileri, robotik ve dayanıklı tedarik zincirleri gibi alanlarda ülkelerimiz arasında hâlâ değerlendirilmemiş çok büyük bir potansiyel bulunuyor.” dedi.

Kritik Minerallerde “Kazan-Kazan” Ortaklığı Hedefi

Türkiye’nin kritik mineraller alanında önemli bir oyuncu olmayı hedeflediğini ve Eskişehir’in Beylikova ilçesinde önemli miktarda nadir toprak elementi rezervi keşfettiğini anımsatan Fidan, Türkiye’nin uzun vadeli hedefini şu sözlerle açıkladı:

“Stratejik hedefimiz yalnızca çıkarım yapmak değil, yüksek katma değerli ara ürünler ve nihai ürünler üretmektir. Bu noktada Japon teknolojisi ve yatırımlarıyla kurulacak iş birliği gerçek anlamda kazan-kazan ortaklığı yaratabilir. Bu alanda da Japonya ile yakın çalışmaya hazırız.”

2023 yılında Dışişleri Bakanı olmadan önce on yılı aşkın süre Milli İstihbarat Teşkilatı’nın (MİT) başında bulunan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en yakın çalışma arkadaşlarından ve Türk dış politikasının başlıca mimarlarından biri olarak görülen Fidan; Ukrayna, Gazze ve İran başta olmak üzere birçok bölgesel krizde diplomatik temasların merkezinde yer alıyor.

“İran ile ABD Arasında Bir Anlaşma Her Zamankinden Daha Yakın”

Türkiye’nin, Katar gibi bölge ülkeleriyle birlikte Pakistan’ın ABD ile İran arasındaki arabuluculuk çabalarını desteklediğini belirten Fidan, İran-ABD görüşmelerine ilişkin olarak, “Her iki taraf da olumlu bir sonuca ulaşmak istiyor. Birlaşma her zamankinden daha yakın.” dedi.

İran, ABD ve İsrail arasında ateşkes bulunduğunu aktaran Fidan, görüşmelerin şu anda şubat ayı sonundan bu yana kesintilere uğrayan küresel petrol ticaretinin kritik geçiş noktası olan Hürmüz Boğazı üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Tarafların, boğazın yeniden açılmasına yönelik nihai bir anlaşmaya varılması halinde “nükleer müzakerelere geçilmesini” öngören bir plan üzerinde çalıştıklarını bildirdi. Fidan’a göre, Hürmüz Boğazı’ndaki fiili abluka hem ABD hem de İran üzerinde ciddi baskı oluşturuyor. Bakan Fidan, “Enerji güvenliği, gıda güvenliği ve yükselen fiyatlar dahil olmak üzere uluslararası etkileri son derece büyük. Bu durum, nükleer dosyaların önüne geçmiş durumda.” ifadelerini kullandı. Fidan, ABD ile İran’ın çatışmaları sona erdirmesi halinde Gazze için bir barış planı üzerindeki görüşmelerin de hızlanabileceğini kaydetti.

İsrail ile İlişkiler ve “Bölgesel Platform” Vizyonu

ABD Başkanı Donald Trump’ın, mayıs ayının sonlarında Ortadoğu liderleriyle yaptığı bir görüşmede Türkiye’yi, İsrail ile bazı Arap ülkeleri arasındaki ilişkileri normalleştiren İbrahim Anlaşmaları’na katılmaya davet etmesiyle ilgili soru üzerine Fidan, Türkiye’nin İsrail ile uzun yıllara dayanan ilişkilerine dikkati çekti.

“Türkiye ve İsrail’in diplomatik ilişkileri 1949’dan beri devam ediyor.” diyen Fidan, Gazze savaşı öncesinde iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolara ulaştığını hatırlattı. Türkiye’nin ticareti durdururken tutumunu açık şekilde ortaya koyduğunu belirten Fidan, İsrail’in Filistinlileri öldürmeyi ve Gazze halkının gıda, barınma, ilaç ve su gibi temel ihtiyaçlara erişimini engellemeyi bırakması gerektiğini vurguladı. Fidan, “Bu şartlar yerine getirilirse normal hayata dönebiliriz. Biz iki devletli çözüm istiyoruz.” şeklinde konuştu.

İsrailli siyasetçilerin Türkiye’yi gelecekteki stratejik bir tehdit olarak göstermesini de değerlendiren Fidan, şu ifadeleri kullandı:

“İsrail iç siyasetinde maalesef sürekli olarak bir düşmana ihtiyaç duyuluyor. Ancak herkes biliyor ki İsrail’in peşinde olduğu şey yalnızca güvenlik değil, daha fazla toprak. Gazze, Batı Şeria, Suriye ve Lübnan’daki mevcut işgaller bunu gösteriyor.”

Uluslararası toplumun İsrail’in sadece bölgesel düzeni değil küresel düzeni de daha fazla istikrarsızlaştırmasını engellemesi gerektiğini savunan Fidan, bölgesel istikrar için iş birliğine dayalı bir “bölgesel platform” vizyonu ortaya koydu. “Bölgedeki tüm ülkeler birbirlerinin toprak bütünlüğüne, egemenliğine ve güvenliğine saygı göstermeli.” diyen Fidan, son dönemde yaşananlardan ders çıkarılması halinde gerçek anlamda iş birliğinin mümkün olabileceğini belirtti. Bu çerçevede Pakistan, Türkiye, Suudi Arabistan, Mısır ve Körfez ülkelerinin yer alabileceğini, şartlar normalleştiğinde İran’ın da bu yapıya katılabileceğini söyledi. İsrail’in de 1967 sınırları temelinde bir Filistin devletini tanıması halinde ileride bu yapının parçası olabileceğini ifade eden Fidan, “Bu sorun çözülürse İsrail’in güvenliği de bölge ülkeleri tarafından önemli ölçüde desteklenecektir.” dedi.

Ankara’daki NATO Zirvesi Hazırlıkları

Türkiye’nin temmuz ayında Ankara’da kritik bir NATO zirvesine ev sahipliği yapacağını açıklayan Fidan, tüm müttefiklerin onay vermesi halinde Japonya, Güney Kore, Avustralya ve Yeni Zelanda gibi NATO’nun Hint-Pasifik ortaklarının liderlerini ve savunma bakanlarını da ağırlamak istediklerini söyledi. Türk hükümetinin NATO Genel Sekreteri Mark Rutte ile program üzerinde çalıştığını belirten Fidan, davetlerin yapılmasının muhtemel olduğunu ima etti.

NATO’ya eleştirel yaklaşımıyla bilinen ABD Başkanı Donald Trump’ın zirveye katılım ihtimali sorulduğunda ise iyimser konuşan Fidan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Trump’ın son bir ay içinde birçok kez görüştüğünü ve bu görüşmelerin hiçbirinde Trump’ın zirveye katılmayacağını söylemediğini aktardı. Fidan, “Şu ana kadar tüm hazırlıklarımızı Başkan Trump’ı ağırlayacak şekilde yürütüyoruz.” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: Nikkei Asia

Benzer Haberler

Görsel: Military Africa
Savunma Sanayii

Türkiye, Somali’nin Gorgor Komandolarına Tank ve Zırhlı Eğitim Desteğini Genişletiyor

yazan Kübra Demirbaş
5 gün önce
0

Military Africa'nın haberine göre Türkiye ile Somali arasındaki savunma iş birliği, ağır zırhlı birlik eğitimlerini de kapsayacak şekilde yeni bir...

Görsel: War-Sanctions
Savunma Sanayii

Rusya’nın Geran-4 İHA’sında Çok Sayıda Batılı Bileşen Tespit Edildi

yazan Kübra Demirbaş
5 gün önce
0

Ukrayna Savunma İstihbaratı, Rusya tarafından geliştirilen yeni nesil Geran-4 jet motorlu kamikaze insansız hava aracında çok sayıda Batı menşeli elektronik...

Hindistan, Fransa’dan 114 Rafale savaş uçağı tedarik edecek

5 gün önce
Görsel: Turdef

Kazakistan, Otokar ile ortak üretim yol haritasını açıkladı: TULPAR ve ALPAR 2026 planında yer aldı

5 gün önce
Fotoğraf: Ağıt Erdi Ulukaya / AA

Dakikada 3 Bin Atım Yapabilen Dron Avcısı GATREX Göreve Hazır

1 hafta önce
Görsel: Defence Blog

Rusya’nın stratejik sentetik safir üreticisi Monocrystal iflasın eşiğinde

1 hafta önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2026 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
  • Seçenekleri yönet
  • Hizmetleri yönetin
  • {vendor_count} satıcılarını yönetin
  • Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+