Hindistan’daki sel felaketiyle ilgili çarpıcı iddia

Şubat ayının başında Hindistan Himalayaları’nın bir köyü olan Raini’de büyük bir sel felaketi yaşanmıştı. Felaket nedeniyle 50 kişi hayatını kaybetmişti. Bilim insanları felaketin nedeninin kopan bir buz parçası olduğunu söylese de Raini köyünün yerlileri bilim insanlarına inanmıyor. 

BBC News tarafından yapılan habere göre Raini halkı, dağda gömülü olan bazı cihazların bulduğunu ve yaşanan felaketin tetikleyicisinin de dağda gömülü bulunan cihazlardan birinin patlaması olduğunu düşünüyor. Yerliler kışın ortasında bir buz parçasının kopmasının zor olduğunu düşünerek gömülü bir cihazın patlaması nedeniyle felaketin gerçekleştiğini düşünüyor.

Soğuk Savaş mirası

Yerlilerin bahsettiği ve felakete neden olduğuna inandığı cihazların hikayesi Soğuk Savaş yıllarına uzanıyor. 1960’lı yıllarda Çin’in füze denemelerini gözetleyebilmek adına ABD, Hindistan ile iş birliği yaparak Himalaya bölgesinde nükleer enerji ile çalışan gözetleme cihazları yerleştirmişti.

1965 yılında dağcılar ile 180 cm uzunluğunda anten, iki radyo iletişim seti ve plütonyum kapsülleri araziye çıkartılmak istenmişti. Ancak tırmanış esnasında yaşanan bir tipi nedeniyle dağcılar, cihazları arkalarında bırakarak hızlıca tırmanışı bırakmak zorunda kalmıştı. Cihazları korunaklı bir sığınağa bırakan dağcılar baharda cihazları kontrol etmek istediklerinde bıraktıkları yerde bulamadılar. Bırakılan plütonyum bataryalarının akıbetinden tam olarak emin olunmasa da kayıp plütonyumun buzulların içerisinde olduğu düşünülüyor.

1978 yılında Outside tarafından bildirilen haberin Washington Post tarafından ele alınmasına kadar başarısız girişim gizli kalmıştı. Gazete 1965 yılındaki girişimin cihazların kaybedilmesiyle sonlandığını doğruladı.

Dağcıların ifadelerine göre Raini’de yer alan küçük bir merkez, nehir suyunun ve kumunun radyoaktivitesini düzenli olarak kontrol etmişti. Ancak nükleer kontaminasyona dair kesin bir kanıt bulunmuyor.

Bilim insanlarına göre plütonyum bataryalarında kullanılan radyoaktif izotopların yarı ömrü 88 yıl. Bu durum radyoaktif izotopların sayısının yarılanması için gereken sürenin 88 yıl olmasıyla birlikte cihazların yüzyıllarca radyoaktif kalabileceği anlamına geliyor.

Outside tarafından yapılan habere göre radyoaktif sızıntı Ganj nehri ile Hint nehir sistemine girebilir.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.