Irak’ta 123 kişilik bir toplu mezar ortaya çıktı

Onlarca yıldır kan gölüne dönen Ortadoğu’da hayatını kaybedenlerin izine kimi zaman bir toplu mezarda rastlanıyor.

Son olarak, Musul’daki Badoş hapishanesinin kontrolünün ele geçirilmesinin ardından 123 kişinin terör örgütü DEAŞ tarafından öldürüldüğü ortaya çıktı.

Şarku Avsat’ın haberine göre, Iraklı yetkililer ortaya çıkan toplu mezarla ilgili bir açıklamada bulundular. Açıklamada DEAŞ terör örgütünün gerçekleştirdiği katliamda hayatını kaybeden 123 kişinin cesedine ait DNA örneklerinin, akıbetlerinden halen habersiz olan yakınlarıyla eşleştirilmek üzere kaldırıldığı bildirildi. 

Bağdat ve diğer illerde, 2014-2017 yılları arasında Irak’ın üçte birini kontrol eden DEAŞ’ın en ağır suçlarından biri olan Baduş Cezaevi katliamının kurbanlarının ailelerinden haftalardır kan örnekleri alınıyor.

Haziran 2014’te Irak’ın kuzeybatısını ele geçiren örgüt, Badoş Cezaevi’nde gözaltına alınan ve çoğu Şii olan yaklaşık 600 erkek mahkumu tırlarla bir vadiye taşıyarak öldürdü. Irak makamları, Mart 2017’de örgütün yenilgiye uğratılmasından yaklaşık üç buçuk yıl sonrasına kadar cesetlerin kalıntılarına ulaşamadı.

Birleşmiş Milletler’e (BM) göre Irak’ta soykırım yapmaktan sorumlu olan ve uluslararası hukuka göre en ciddi suçlardan birini işleyen DEAŞ, geride 12 bin kadar kurbanın bulunduğu 200’e yakın toplu mezar bıraktı.

Musul Valisi Necim el-Cubburi, AFP’ye yaptığı açıklamada, kayıp çocuklarının akıbetinden haber bekleyen binlerce aile olduğunu söyledi.

AFP, Bağdat’taki adlî tıp merkezinde, oğlu Muhannad Badoş’a nakledilmeden önce 2005 yılında Amerikalılar tarafından tutuklanan Abbas Muhammed ile görüştü. Muhammed yaptığı açıklamada, “Oğlumun ölüp ölmediğini bilmeden geçen 17 yıldan sonra beni teselli edecek bir cevaba ihtiyacım var.” dedi. 

Saddam Hüseyin döneminden kalma toplu mezarları da ortaya çıkaran Irak hükümeti, yıllardır ülkede yaşanan şiddetin kurbanlarının kimliklerini tespit etmek için çalışıyor. Kurbanların kemiklerinden veya dişlerinden alınan DNA örnekleri, akrabalarından alınan kan örnekleriyle eşleştiriliyor.

Adlî tıp uzmanlarına göre yıllardır yağmura, yangına ve diğer etkenlere maruz kalan kalıntılardan DNA izleri bulmak oldukça zor. Badoş Şehitler Vakfı’ndan Salih Ahmed, dün yaptığı açıklamada çalışma koşullarının çok zor olduğunu belirtti. Bölgede çalışan yaklaşık 30 çalışanın arasında bulunan Ahmed, “Kalıntıların korunma olasılığını azaltan yüksek sıcaklıklarda çalışıyoruz. Ayrıca diğerleriyle birleşmiş cesetlerin yanı sıra, yılanlar ve akrepler var.” dedi.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.