Yunanistan, Türkiye ve Libya'nın askeri iş birliğini kendisine tehdit olarak görüyor.

Yunanistan merkezli Enoplos'ta çıkan bir haberde Libya Deniz Kuvvetleri'ne ait Şafak hücumbotunun Türkiye'nin ev sahipliğinde düzenlenen EFES-2022 Tatbikatı'na katılım göstermesini sert sözlerle eleştirildi.

"Libyalılar bizi sattı ve Türkiye'nin düzenlediği EFES-2022 Tatbikatı'na Şafak Hücumbotu ile katıldılar" başlıklı haberde ''Türkiye'nin 4. sondaj gemisinin Gavdos'un yakınlarına gideceğine dair artan belirtiler var.'' ifadeleri kullanıldı.

Libya'nın doğusundaki silahlı güçlerin lideri Hafter'a da değinilen haberde "Yunan kamuoyunun dikkatinden kaçan şey, Libya'daki oyunun giderek Türk çıkarlarının lehine döndüğü. Hafter bile artık Atina'ya yakın değil." değerlendirmesinde bulunuldu.

Milli Savunma Bakanlığı, Şafak hücumbotunu İzmir açıklarında karşılamış ve ''EFES-2022 Tatbikatına katılmak için TCG GİRESUN fırkateynimiz refakatinde Foça’ya intikal eden Libya Deniz Kuvvetleri unsuru SHAFAK hücumbotu ile Doğu Akdeniz’de eğitimler icra edildi.'' ifadelerini kullanmıştı.

Bugün ise Amfibi Görev Grup Komutanı Tuğa. Serhat Sözbir, Şafak hücumbotuna ziyaret düzenledi.

Kuzey Kore’den balistik füze denemesi Kuzey Kore’den balistik füze denemesi

EFES-2022 Tatbikatı

Türk Silahlı Kuvvetlerinin en büyük planlı tatbikatlarından EFES-2022 Tatbikatı başladı. Tatbikat, birinci safhası olan Bilgisayar Destekli Komuta Yeri Tatbikatı ile başlarken 20 Mayıs'ta fiilî safhaya geçildi.

Doğanbey Atışlı Tatbikat Bölgesi'ndeki tatbikat, Haziran’ın ikinci haftası yapılacak Seçkin Gözlemci Günü faaliyeti ile sona erecek.

Tatbikata 37 ülkeden binden fazla yabancı personel katılacak. Bölgedeki en büyük birleşik müşterek tatbikat olma özelliği taşıyan EFES-2022 Tatbikatı’na TSK unsurları ile birlikte toplam 10 binden fazla personelin katılması planlanıyor.

Tatbikata 2016'da 8, 2018'de 20 ülke katılırken 37 ülkenin katılacağı EFES-2022, tarihinin en geniş katılımlı tatbikatı olma özelliği taşıyor.