Plevne Müdafii Gazi Osman Paşa kabri başında anıldı

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/3zU2y7VcDP3TAXmR1E1bNV” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Osmanlı tarihinde Plevne müdafaasıyla bilinen Osmanlı kumandanı ve müşiri Gazi Osman Paşa’nın  anıldığı törene; İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Özyiğit, İl Kültür Müdürü Coşkun Yılmaz, Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, Gaziosmanpaşa Kaymakamı Numan Hatipoğlu, Gaziosmanpaşa Cumhuriyet Başsavcısı Haydar Memiş, İl Müftüsü Mehmet Emin Maşalı ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Mehmet Özyiğit, “Allah kendisine rahmet eylesin. Milletimizin yiğit evlatları inşallah Gazi Osman Paşa’yı aratmazlar. Programı gerçekleştiren değerli arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Törene katılan Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta yaptığı konuşmada “Dünyada ismini tarihe yazdıran komutanlar azdır. Bunlardan bir tanesi de Gazi Osman Paşa’dır. Yine ismini komutanın taşıdığı şehirler azdır. Onlardan bir tanesi de Gaziosmanpaşa’dır. Orada yaşamak onun ismini taşımak bizim için bir gurur. Onun gibi bir nesil yetiştirmek, onun gibi yöneticilere ve komutanlara sahip olan bir ülkede yaşamayı ve görmeyi istiyoruz ruhu şad olsun.” ifadelerini kullandı.

Gazi Osman Paşa’nın torunlarından Saffet Gümüş ise dedesiyle gurur duyduğunu, “15’li torunlarıyız, Gazi Osman Paşa’nın torunlarıyız, Tokatlıyız. Tokatlı olarak şehrimizi ve paşamızı unutmadık. Onun torunu olmak bizim için bir onur ve gururdur. Vatan için, bizim için 145 gün mücadele etmiş ve esir düşmemiş. En sonunda mecburen esir düşmüş. Böyle komutanlara ihtiyacımız var bizim.” diyerek dile getirdi.

Plevne Müdafii Gazi Osman Paşa

Mülazım-ı sani (Üstsubay) olana kadar eğitimini askeri okullarda tamamlayan ve katıldığı birçok savaşta yararlılık ve kahramanlık gösteren Gazi Osman Paşa, asıl şöhretini 1875’te kargaşa içinde bulunan Balkanlara (Niş’e) gönderildikten sonra kazandı.

Niş’e gittikten sonra Vidin Kumandanlığı’na getirilen Osman Paşa, bilinirliğini ilk olarak Sırp Prensi’nin (Milan) 2 Temmuz 1876’da Osmanlı’ya savaş ilan ettiği sırada Rusların kumanda ettiği Sırpları bozguna uğratması sonucu kazandığı zaferle elde etti. Bu zafer sonrası kendisine ikinci rütbeden Mecidiye Nişanı ile 1876’da müşirlik (mareşal) rütbesi verildi. Gazi Osman Paşa Osmanlı ordusunda; Keçecizade Fuat Paşa, Yedi Sekiz Hasan Paşa, Mahmud Şevket Paşa gibi mareşal ünvanı alan onlarca askerden biridir.

Yine 24 Nisan 1877’de Osmanlı’ya savaş ilan eden Ruslara karşı koymak üzere Vidin’den 25 bin kişilik ordusu ile yola çıkan ve 7 Temmuz 1877’de Plevne’ye ulaşan Osman Paşa, Alman asıllı General Schilder kumandasındaki orduyu ilk etapta bozguna uğrattı. 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşlarında Rumeli cephesinde ilk darbeyi yiyen Ruslar takviye kuvvet alarak 18 Temmuz’da ikinci defa taarruzda bulunsalar da başarılı olamadılar. Rusları III. Plevne’de bir kez daha hezimete uğratan Osman Paşa bu zafer sonrası “Gazi”lik unvanını aldı.

Gazi Osman Paşa’nın siyasi faaliyetleri

Gazi Osman Paşa askeri görevinin dışında bazı siyasi faaliyetlerde de bulundu:

  • İngilizlerin Osmanlı üzerindeki uyguladığı baskı politikasına karşı İstanbul’da dini grupları birleştirdi.
  • Hindistan, Mısır ve Arabistan’daki İngiliz karşıtı gruplarla iletişime geçti. 
  • Yıldız Sarayı’nda Osmanlı ordusunun ıslahı için yapılan komisyon çalışmalarına katıldı. Bu ıslahatın özellikle Avrupa tesirinden uzak ve milletin öz değerlerine bağlı olarak gerçekleştirilmesi gerektiğini savundu.
     

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.