Rusya’nın 2’inci parti S-400 açıklamasına SSB’den yanıt

Rusya’nın Türkiye ile 2’inci parti S-400 için sözleşme imzalandığına dair iddiası sonrası SSB’den yanıt geldi.

Rus Federal Askeri-Teknik İşbirliği Servisi (FSVTS) Direktörü Dmitriy Şugayev Army-2022 Forum’unda yaptığı açıklamada, 2’inci S-400 bataryasının Türkiye’ye teslimi ve Türkiye’de kısmi yerli üretim için sözleşme imzalandığını ifade etmesi sonrası Türkiye’den yanıt gecikmedi.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı kaynakları tarafından yapılan açıklamada, “Yeni bir gelişme söz konusu değil. İlk gün yapılan anlaşmaya göre süreç devam etmektedir.” ifadelerine yer verildi.

SSB Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir’in Nisan 2022’de TRT’ye yaptığı açıklamalar da SSB’nin açıklamasını doğrular nitelikte oldu.

SSB Başkanı Demir verdiği demeçte, “Bizler, masaya 2 sistem için oturduk. Proje, tek bir proje. Bir proje yaptık, ikinci bir projeyi yapacak değiliz. Biz bunun 1’inci partisini aldık, 2’inci partiyi de hemen akabinde teslim alabilirdik ancak orada bu sürecin önemli parametrelerinden bir tanesi teknoloji transferi ve ortak üretimdi.

Bu konudaki müzakerelerin biraz zaman alması neticesinde sürecin devamı zamana yayıldı. Türkiye ikinci sistemi de alacağım diye inatlaşıyor algısı doğru değil. Biz başından beri 2 sistem için masaya oturduk.” ifadelerini kullanmıştı.

Şugayev’in, bu iddiayı Türkiye’nin F-16 Blok 70 tedariki konusunda ABD’li yetkilerle görüşme halinde olduğu dönemde ortaya atması dikkat çekerken benzer bir açıklama, yine Rus yetkililer tarafından Ağustos 2021’de yapılmış ve Türk makamlarınca yalanlanmıştı.

ABD Dışişleri’nden Rusya’nın S-400 iddiasına dair açıklama

Biden yönetimi, Türkiye’nin Rus S-400 füze savunma sisteminin ikinci partisini almayı planladığı yönündeki haberlerin ardından ek yaptırımlarla tehdit etmekten kaçındı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ned Price düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’yi Rusya’nın savunma sektörüyle daha fazla ilgilenmemeye çağırdı.

Ned Price yaptığı açıklamada, “Sürekli olarak belirttiğimiz nokta, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı acımasız ve haksız savaşının, tüm ülkelerin Rusya’nın savunma sektörüyle işlemlerden kaçınmasını her zamankinden daha hayati hale getirdiğidir. Ne olacağını beklemek ve görmek zorunda kalacağız, ancak bu konuda yeni gelişmelerin farkında değiliz.” dedi.

Türkiye’nin S-400 tedarik süreci

Türkiye, Eylül 2017 tarihinde Rusya Federasyonu ile “acil ihtiyaç” kapsamına iki filo (4 batarya) S-400 Hava Savunma Füzesi Sistemi (HSFS) tedariki ile ilgili olarak 2.5 milyar dolar değerinde bir anlaşma imzaladı.

Bu anlaşma ile Türkiye, Rusya’dan S-400 tedariki gerçekleştiren ilk NATO ülkesi oldu.

Anlaşma kapsamında 1.3 milyar ABD Doları değerindeki ilk S-400 filosunu içeren parçaların teslimatları, Temmuz 2019 yılı itibariyle Türk Hava Kuvvetleri’ne teslim edildi.

Ankara’nın Rus yapımı sistemi satın alma kararında karşılık ABD, oldukça sert tepki verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekim 2020 yaptığı açıklama ile  Ankara’nın Washington’un baskısına rağmen S-400 sisteminden vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bu tepkilerin sonucunda ABD, Türkiye’ye F-35 Lightning II savaş uçaklarının teslimatına yönelik olarak Aralık 2020’de ambargo uyguladı.

Bir S-400 filosunda/sisteminde, iki adet batarya bulunuyor. Yani Türkiye, halihazırda iki farklı noktaya S-400 HSFS yerleştirme kabiliyetine sahip.

Türkiye’nin S-400 HSFS için çeşitli füzeler teslim aldığı ve teslim alınan füzeler içerisinde, 400 kilometre menzile sahip en uzun menzilli füzenin de olduğu tahmin ediliyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.