SSB Başkanı Demir: Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir, Kanal 7 canlı yayınında Türk savunma sanayiinin gündemi hakkında konuştu.

Sözlerine F-35 meselesi ile başlayan SSB Başkanı Demir, “F-35 meselesinde yeni bir şey yok ama şöyle bir detay var. Türkiye’den çıkarmak hukuka uygun değil demiştik. Türkiye’yi çıkardık açıklamalarını duyduk ama son zamanlardaki gelişme şu, mutabakat zaptında Türkiye’yi çıkaramadıklarını görünce ABD kendisi tek taraflı çekildi. 

Diğer gelişme Türkiye’nin ödediği bir meblağ var. 1 milyar 400 bin dolar bu ücretin yarısı ortaklık içindi. ABD’nin yönetim tarafından şöyle bir konu gündeme getirildi. Türkiye’nin hava kuvvetleri ihtiyaçlarının giderilmesi için yeni nesil F-16’lar ile karşılanabilir mi diye. İhtiyaçlarımız gidermek açısından hiçbir defteri kapatmıyoruz. ABD’nin baskı yaptığı doğru. Bir psikolojik meseleden başka bir şey değil. Türkiye NATO’da bir müttefik olarak çeşitli faaliyetlere katılıyor. Bir meseleden bu kadar kavga çıkarmak ne kadar doğru bilemiyorum.” ifadelerini kullandı.

F-16 savaş uçağı teklifi

Türkiye’nin ödemesini yaptığı F-35 savaş uçaklarının karşılığında alınması gündeme gelen F-16’lar hakkında konuşan İsmail Demir, “Karşılıklı görüşmelerde ortaya gelen bir konu. Biz buradaki hakkımızı takip edeceğiz diye söylemiştik. Türkiye çaresiz değil, bizim hep söylediğimiz şu, “Bir ürün insan yapımıysa yaparız. Kendi göbeğimizi kendimiz keseriz. 

F-35 olsaydı iyi olurdu, program ortaklığındaki konular için. Bizim opsiyonlarımız açık. Bir zaafiyet oluşmaması için elimizden geleni yapacağız. Türkiye hiçbir zaman mecbur değil. Bunun altını çizmek istiyorum. Milli duygularla hareket eden şirketlerimizin varlığı çok önemli.” diyerek konuştu.

Yeni bir hava savunma füzesi yolda

Prof. Dr. İsmail Demir, Türkiye’nin KORKUT, SUNGUR, HİSAR-A+, HİSAR-O+ ve SİPER gibi hava savunma projeleri hakkında bilgiler verirken, yeni bir hava savunma füzesinin de yakın zamanda duyurulacağını açıkladı. SSB Başkanı Demir, “SİPER Hava Savunma Füze Sistemi’ne giden yolda bir ürün daha çıkacak. Onu da yakında anons edeceğiz.” dedi.

Türk savunma sanayiininde ihracat

SSB Başkanı İsmail Demir, savunma sanayii ürünlerinin ihracat gündemi hakkında konuştu. Yerli ve milli imkanlarla üretilen savunma sanayii ürünlerine yoğun bir ilgi olduğunu vurgulayan Demir, “Çok sayıda ülke var, herhangi bir ülkenin adı gündeme geldiğinde çeşitli spekülasyonlar oluyor. Satışlar oldukça kamuoyunun duyması daha yerinde. Son fuarımızda çok fazla ülke vardı. 

Savunma Sanayii Başkanlığı ile bazı ülkelerin devlet başkanları kurumu ziyarete geldiler. Bu noktada bizler çok olumlu yaklaşımlarda bulunuyoruz. Bizler onların nasıl kullanıldığını biliyoruz. Bu noktada biz bunları bildiğimiz için Afrika ile ilişki kurmamız ayrı bir boyut. Afrika’da ne işimiz var diyenler de var. Bu ülkeler aslında zengin ülkeler. 

Bizler geçmişte imzalanan anlaşmaları zenginleştiriyor, savunma sanayii anlamında faaliyetleri geliştiriyoruz.  Bunlar netice verecekler. Savunma sanayii işbirliği anlaşmaları kapsamında periyodik toplantıları arttırdık. Bunlarla beraber belirlenen yol haritaları sürdürülecek.” ifadelerine yer verdi.

Deniz sistemleri

Türkiye’nin deniz sistemleri alanında çalışmalarına hız kesmeden devam ettiğini dile getiren SSB Başkanı Demir, “İnsansız deniz araçları ile denizde sürü faaliyetleri gerçekleştirilebiliyor Albatroslar ile. İHA’ların yaptıkları başarıları düşünün bunlar da onu gerçekleştirebilecek. Bu sistemler zenginleştirilip, harekat konseptleri ile farklı şekilde kullanılabilecek. 

TCG Anadolu’nun üzerine TB-3’ler yerleştirilecek. Belki sonrasında MİUS’lar entegre edilecek. Dünyada aslında yeni bir konsept olarak kullanılacak bu. Bunu uzaktan kumandalı ve insansız denizaltılar ile düşünürseniz denizlerde epey bir güç elde etmiş oluyoruz. Bu konuda milli duyguyla yaklaşılması gerekiyor. Teslimatlardan sonra TB-3’ün çalışmaları devam edecek, belki beraberce servise gideceği dönemler de gelecektir.” diyerek konuştu.

Türk savunma sanayiinin hedefleri ve geleceği

Türk savunma sanayiinin hedefleri ve geleceği hakkında açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İsmail Demir, “Türkiye’nin 3 hedefi bulunuyor bu alanda Drone’lar ve geliştirmeler hariç. Süpersonik hıza yaklaşan, manevra kabiliyeti olup berlirli silahlar taşıyabilecek, deniz platformlarından dahi kalkabilecek bir uçaktan bahsediyoruz. İnsansız savaş uçağı çıkıp bu şekilde kalacak değil. Kendi içinde geliştirmeleri de elbette olacaktır. Bu bir yolculuktur. Biz F-35 de dahil olmak üzere tüm soruların cevabını sahada vereceğiz. Hasmane tutum takınan herkese de sahada cevabını vereceğiz.

avaş uçağı üretiliyor ancak insansız anlamda üreten aktif kullanımda olan bir ürün pek yok. Geliştirme anlamında ABD’nin ürünleri var bir iki tane. Fiilen aksiyon halde değil. Deneme kavramlarındalar. İngilizler keza öyle. ABD’de, İngiltere’de, Çin’de bu sistemler üzerinde çalışılıyor. İHA anlamında öncülük eden ülkelerden biriyiz. Kullanım konsept ve şekli açısından öncü ülkeler arasındayız. Bu hareket sürecektir. 

Sürekli olarak Savunma sanayi konusunun milli bir mesele olduğunu, siyasete bahane edilmemesi gerektiğini savunuyoruz. Savunma sanayiinin gelişimi önündeki en önemli faktör siyasi iradedir. Bu kararlılığının önüne başka bir şey geçerse burada önemli kayıplarımız olur. Geçmişte bunu gördük: Ağır sanayide önemli atılım hedefleri alay konusu oldu hep. Geçmişi de düşündüğümüz zaman siyasi idare olmadığında teknik olarak ne kadar iyi olursanız olun, problem oluşturuyor. 

Savunma sanayiindeki ivmenin önüne geçmek için siyasi idarenin değişmesini isteyenler var. 

Tam bağımsız Savunma sanayii hedefimiz. %100 yerli bir ekosistem çok da ekonomik olmayacak ancak biz tam bağımsız bir hedef planlıyoruz. Bugün yerlilik hedefi düşünürken, hangi alanlarda ilk üçte olduğumuzu konuşmamız, hedeflememiz gerekecek. Dünya artık bambaşka bir yere gidiyor. İnsan-makine sistemlerinin konuşulacağı bir yere gidiyor. Sürpriz etkisi oluşturacak kabiliyetlerin önem kazandığı bir yere gidiyoruz. Bazı alanların peşinden koşarken, bazı alanlarda önden gitmemiz gerekiyor. Her ülkenin en önde olması büyük kaynak ister, ancak biz hedef seçip o alanda iyi olmaya ilerlememiz gerekiyor.” diyerek sözlerini noktaladı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.