Reuters’ın haberine göre, Trump yönetimi, Moskova ile olası barış görüşmeleri öncesinde Avrupalı müttefiklerini Ukrayna için daha fazla Amerikan silahı satın almaya zorlamayı planlıyor. Bu adım, Kiev’in müzakere pozisyonunu iyileştirebilir.
Planın resmileşmesi halinde, Trump’ın ülkeye daha fazla yardım gönderilmesini engelleyebileceği endişesi nedeniyle Ukraynalı liderlere bir miktar güvence sağlanacak. Çünkü Ukrayna ordusu, doğuda Rusya’nın şiddetli saldırıları nedeniyle yavaş yavaş toprak kaybediyor.
Avrupa ülkeleri daha önce Biden yönetimi döneminde Ukrayna’ya Amerikan silahları satın almıştı.
Kaynaklar, Trump’ın Ukrayna temsilcisi emekli Korgeneral Keith Kellogg da dahil olmak üzere ABD’li yetkililerin bu hafta Münih Güvenlik Konferansı’nda Avrupalı müttefiklerle olası silah alımlarını görüşeceklerini söyledi.
Yetkililer böylece yönetimin, önemli miktarda ABD sermayesi harcamadan ABD’nin Kiev’e silah sevkiyatını sürdürme potansiyeline sahip olduğu görüşünde.
Trump’ın Ukrayna temsilcisi Kellogg, Reuters’a verdiği röportajda “ABD, ekonomimizi güçlendirdiği için Amerikan yapımı silahları satmayı her zaman sever. Birçok seçenek var. Şu anda her şey masada. Joe Biden tarafından daha önce onaylanan sevkiyatlar hala Ukrayna’ya akıyor. Önümüzdeki 24 saat içinde farklı bir şeye gerek yok. ” dedi.
ABD’li yetkililer son günlerde Trump yönetiminin Ukrayna savaşına harcadığı milyarlarca doları geri almak istediğini ve Avrupa’nın yardım için daha fazla şey yapması gerektiğini söylüyor.
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Mike Waltz ise “Bence buradaki temel ilke, Avrupalıların bundan sonra bu çatışmayı sahiplenmesi gerektiğidir.” dedi.
ABD’nin Avrupa ülkelerinden Amerikan silahlarını ticari sözleşmeler yoluyla mı yoksa doğrudan Amerikan stoklarından mı satın almalarını isteyeceği belirsiz. Bazı ticari sözleşmelerin tamamlanması yıllar alabiliyor. Trump yönetimi haftalardır Ukrayna’ya silah verilmeye devam edilip edilmeyeceği ve devam edilecekse nasıl devam edileceği konusunu tartışıyor.
Trump, başkanlık kampanyası sırasında Ukrayna’ya tüm yardımı keseceğine yemin etmişti. Ancak danışmanlarından bazıları perde arkasında Washington’ın, özellikle barış görüşmeleri bu yılın sonuna kadar ertelenirse, Kiev’e askeri destek vermeye devam etmesi gerektiğini savundu.
Biden, görev süresi boyunca Ukrayna’ya 65 milyar dolardan fazla güvenlik yardımı onayladı. Bu yardımların milyarlarca doları yönetiminin son aylarında yapıldı. Ancak Zelenskiy de dahil olmak üzere Kiev’deki yetkililer, Ukrayna’nın Moskova ile görüşmelere başlamadan önce daha fazla güvenlik garantisine ihtiyacı olduğunu söyledi.
ABD yönetimi Avrupa ile silah satın alma anlaşmasını, Washington’ın ABD vergi mükelleflerinin paralarını harcamadan Kiev’i desteklemesine olanak tanıyan olası bir geçici çözüm olarak görüyor. NATO Genel Sekreteri Mark Rutte geçen ay Avrupa’nın Ukrayna için ABD silahlarının parasını ödeyeceğini söyledi.