SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Giriş
SavunmaTR
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
SavunmaTR
Anasayfa Savunma Sanayii

Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında savunma sanayii iş birliği anlaşması

Kübra Demirbaş yazan Kübra Demirbaş
20/10/2026
Okuma Süresi: 5 dakika okuma
A A
0

Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında savunma sanayii alanındaki iş birliğini güçlendirmeye yönelik mutabakat zaptı, Katar’ın başkenti Doha’da imzalanacak.

Türkiye, savunma sanayiinde geliştirdiği kabiliyetleri dost ve müttefik ülkelerle stratejik iş birliklerine dönüştürmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB), ihracat ve savunma diplomasisini stratejik öncelikleri arasında konumlandırarak ülkeler arasındaki karşılıklı güveni güçlendiren iş birliği süreçlerini üst düzey koordinasyonla yürütüyor.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri ve öncülüğünde sürdürülen çalışmalar, savunma sanayii iş birliklerinin Türkiye’nin dış politikasını destekleyen stratejik bir unsur olarak gelişmesine katkı sağlıyor. Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. Haluk Görgün’ün göreve gelmesiyle birlikte seri üretim ve ihracat odaklı çalışmaların ivme kazanması, Türkiye’nin uluslararası savunma sanayii iş birliklerindeki konumunu güçlendiriyor.

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

SSB koordinasyonunda dost ve müttefik ülkelerle hayata geçirilen projeler, yeni ve kapsamlı ortaklıkların önünü açıyor. Doha’da imzalanacak mutabakat zaptı, Türkiye’nin savunma sanayii alanında geliştirdiği çok taraflı iş birliği yaklaşımının somut örneklerinden birini oluşturuyor.

Karşılıklı güvenin tesis edilmesi ve altyapının geliştirilmesiyle başlayan bu süreç, tedarik zincirlerinin bütünleşmesi ve ortak üretim kabiliyetlerinin güçlendirilmesiyle daha ileri bir aşamaya taşınıyor.

“SAVUNMA VE HAVACILIK İHRACATININ YÜZDE 55’İNDEN FAZLASI SON DÖRT YILDA GERÇEKLEŞTİ”

Savunma ve Havacılık Sanayi İhracatçıları Birliği (SSİ) verilerine göre Türk savunma ve havacılık sektörü, 2012-2026 döneminde, 2026 yılının ilk dokuz ayı dâhil olmak üzere yaklaşık 54 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

SSB’nin seri üretim ve ihracat odaklı çalışmalarıyla 2023-2026 döneminde 30 milyar doları aşkın ihracata ulaşıldı. Böylece söz konusu dönemde gerçekleştirilen ihracat, sektörün son 14 yıldaki toplam ihracatının yüzde 55’inden fazlasını oluşturdu.

Savunma ve havacılık sanayii ihracatı, 2025 yılında bir önceki yıla göre yüzde 48 artarak 10 milyar doların üzerine çıktı. Son 12 aylık ihracat ise ilk kez 11 milyar dolar seviyesini aştı.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) verilerine göre Türkiye, son beş yılda silah ihracatını yüzde 122 artırarak dünyanın 11’inci büyük tedarikçisi konumuna yükseldi. Türkiye’nin savunma ve havacılık ihracatının yüzde 56’sı NATO müttefiklerine gerçekleştiriliyor.

SAVUNMA DİPLOMASİSİNDE ORTAK ÜRETİM VE TEKNOLOJİ TRANSFERİ ÖNE ÇIKIYOR

SSB, dost ve müttefik ülkelerle yürüttüğü savunma sanayii iş birliklerinde uzun vadeli stratejik ortaklıkların geliştirilmesini esas alıyor. Platform tedarikinin yanı sıra birlikte çalışabilirlik, ortak üretim ve teknoloji transferi, bu yaklaşımın temel unsurlarını oluşturuyor.

Doha’da imzalanacak mutabakat zaptı da Türkiye, Katar, Pakistan ve Endonezya arasında hâlihazırda yürütülen savunma sanayii iş birlikleri üzerine inşa ediliyor.

Katar ile savunma sanayii iş birliği

Katar Silahlı Kuvvetleri envanterine kazandırılan Bayraktar TB2 SİHA’lar, zırhlı araçlar, hücumbotlar ve diğer savunma sanayii çözümleri, iki ülke arasındaki iş birliğinin önemli örneklerini oluşturuyor.

Katar Savunma Bakanlığı iştiraki Barzan Holding ile ASELSAN, STM ve MKE gibi Türk savunma sanayii firmaları arasında çeşitli iş birliği anlaşmaları geçmiş yıllarda imzalandı. Bu kapsamda Türk firmalarının Katar’da hayata geçirdiği projeler, üçüncü ülkelere de çözüm olarak sunulabiliyor.

ASELSAN ile Barzan Holding ortaklığında Katar’da kurulan BARQ şirketi aracılığıyla Uzaktan Komutalı Silah Sistemleri (SARP) ve elektro-optik cihazların montaj, üretim ve kalibrasyon faaliyetleri Katar’da gerçekleştirilmeye başlandı.

Pakistan ile deniz platformlarında iş birliği

Pakistan ile ASFAT ana yükleniciliğinde yürütülen PN MİLGEM (Babur Sınıfı) Korvet Projesi kapsamında dört geminin ilk ikisi İstanbul’da, diğer ikisi ise Karaçi Tersanesi’nde inşa edildi.

Proje kapsamında Karaçi Tersanesi’nin üretim altyapısı modernize edilirken gemi inşa ve donatım mühendisliği alanlarındaki kabiliyetler yerel iş gücüne aktarıldı.

Endonezya ile ortak tank geliştirme ve üretim

Endonezya ile yürütülen KAPLAN MT Orta Sınıf Tank Geliştirme Projesi, Savunma Sanayii Başkanlığı ile Endonezya Savunma Bakanlığı arasında imzalanan devletler arası anlaşma kapsamında hayata geçirildi.

KAPLAN MT, FNSS ile Endonezyalı PT Pindad tarafından ortak tasarımla geliştirildi. FNSS, prototiplerin ve ilk seri üretim KAPLAN MT tanklarının üretimini gerçekleştirerek Endonezyalı kullanıcılara teslim etti.

FNSS’nin daha önce de başarıyla uyguladığı teknoloji transferi modeli doğrultusunda KAPLAN MT tanklarının üretimi, Endonezya’da PT Pindad tarafından sürdürülüyor.

Türkiye’nin savunma sanayiinde benimsediği ortak üretim ve teknoloji transferine dayalı iş birliği yaklaşımı, dost ve müttefik ülkelerle diplomatik ilişkilerin sanayi alanında da güçlenmesine katkı sağlıyor. Bu iş birlikleri, uzun vadeli ortaklıkların gelişmesini desteklerken Türk savunma sanayiinin küresel ölçekteki konumunu pekiştiriyor.

Benzer Haberler

Savunma Sanayii

Rusya’nın elektronik harp sistemlerinde 28 ABD menşeli bileşen tespit edildi

yazan Kübra Demirbaş
1 saat önce
0

Ukrayna Askerî İstihbarat Teşkilatı (GUR), Rusya'nın insansız hava araçları ve güdümlü mühimmatlarında kullanılan 16 elemanlı Kometa anten sistemlerinde 28'i ABD...

Savunma Sanayii

İsrail’den Azerbaycan’a 235 milyon dolarlık PULS ve EXTRA-MR satışı iddiası

yazan Kübra Demirbaş
24 saat önce
0

İsrailli savunma sanayii şirketi Elbit Systems, adı açıklanmayan bir ülkeye PULS Çok Namlulu Roketatar (ÇNRA) sistemi ve EXTRA-MR güdümlü roket...

Netanyahu’ya Türkiye ile çatışma sorusu: Trump ile görüş ayrılığımız var

1 gün önce

F-22 Raptor, YFQ-44A Fury insansız savaş uçağını ilk kez havadan kontrol etti

1 gün önce

SSB, savunma sanayii tedarik zincirini güçlendirecek buluşmanın ikincisini düzenliyor

3 gün önce
Screenshot

DASAL’ın insansız hava araçları Ateş Serbest-2026’da sahneye çıktı

5 gün önce
Devamı Yükle

“Etkin, Güvenilir, Haberdar”

+90 530 308 17 96

[email protected]

2026 © Savunma TR. Tüm Hakları Saklıdır.

Savunma Sanayii
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
  • Hava Platformları
  • Kara Platformları
  • Deniz Platformları
  • İnsansız Sistemler
  • Silah Sistemleri
  • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
  • Hava Savunma Sistemleri
Kategoriler
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Röportajlar
  • Politika
  • Dosya Haber
  • Rapor & İnfografik
  • SavunmaTR Plus
SavunmaTR
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim
  • Hakkımızda
  • Kariyer
  • Gizlilik Politikası
  • Künye
  • İletişim

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifremi Unuttum?

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.

Giriş
SavunmaTR
Onayı Yönet
En iyi deneyimleri sunmak için, cihaz bilgilerini saklamak ve/veya bunlara erişmek amacıyla çerezler gibi teknolojiler kullanıyoruz. Bu teknolojilere izin vermek, bu sitedeki tarama davranışı veya benzersiz kimlikler gibi verileri işlememize izin verecektir. Onay vermemek veya onayı geri çekmek, belirli özellikleri ve işlevleri olumsuz etkileyebilir.
Fonksiyonel Her zaman aktif
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından açıkça talep edilen belirli bir hizmetin kullanılmasını sağlamak veya bir elektronik iletişim ağı üzerinden bir iletişimin iletimini gerçekleştirmek amacıyla meşru bir amaç için kesinlikle gereklidir.
Tercihler
Teknik depolama veya erişim, abone veya kullanıcı tarafından talep edilmeyen tercihlerin saklanmasının meşru amacı için gereklidir.
İstatistik
Sadece istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Sadece anonim istatistiksel amaçlar için kullanılan teknik depolama veya erişim. Mahkeme celbi, İnternet Hizmet Sağlayıcınızın gönüllü uyumu veya üçüncü bir taraftan ek kayıtlar olmadan, yalnızca bu amaçla saklanan veya alınan bilgiler genellikle kimliğinizi belirlemek için kullanılamaz.
Pazarlama
Teknik depolama veya erişim, reklam göndermek için kullanıcı profilleri oluşturmak veya benzer pazarlama amaçları için kullanıcıyı bir web sitesinde veya birkaç web sitesinde izlemek için gereklidir.
  • Seçenekleri yönet
  • Hizmetleri yönetin
  • {vendor_count} satıcılarını yönetin
  • Bu amaçlar hakkında daha fazla bilgi edinin
Tercihleri görüntüle
  • {title}
  • {title}
  • {title}
Sonuç Bulunamadı
Tüm Sonuçlar
  • Savunma Sanayii
    • Hava Platformları
    • Kara Platformları
    • Deniz Platformları
    • Silah Sistemleri
    • İnsansız Sistemler
    • Radar ve Elektronik Harp Sistemleri
    • Hava Savunma Sistemleri
  • Araştırma-Analiz
  • Gündem
  • İnfografik
  • Siber Güvenlik
  • Teknoloji
  • Yapay Zeka
  • SavunmaTR+