Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki Kalesi: Geçitkale S/İHA Üssü

Türkiye, bulunduğu stratejik konumunun yarattığı bir zorunluluk olarak, savunma sanayii alanında ciddi atılımlarda bulunuyor. S/İHA teknolojisine yaptığı yatırımlar ise söz konusu atılımların en önemli yansımalarından birini oluşturdu. Özellikle son 5 seneye bakıldığında S/İHA’ları ile Türkiye, defalarca kez dünyaya ismini duyurmayı başardı.

Türk mühendislerin geliştirdiği S/İHA’lar, Suriye, Libya, Karabağ semalarında düşman unsurlarına ciddi üstünlük sağladı. Türk S/İHA’ları, vatan topraklarını korumanın yanı sıra Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki hukuki haklarını korumak için denizde ve havada 24 saat görev yapıyor. Bu görevde Türk S/İHA’ları, Dalaman’da bulunan daimî S/İHA üssünden havalanarak Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de tespit ettiği enerji kaynaklarını bulmak için çalışan sondaj gemilerini koruma maksadıyla gözetleme faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor.

Hukuki haklarını hem sahada hem de masada koruyan Türkiye, Doğu Akdeniz’deki varlığını kanıtlamak ve caydırıcılığını artırmak için kritik hamleler yapıyor. Libya başta olmak üzere bölgedeki ülkelerle müzakereler yürütüyor. Türkiye’nin 20 Temmuz 2021 tarihinde (Kıbrıs Barış Harekatı’nın 37’nci yıldönümü) Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde (KKTC) bulunan Geçitkale Askeri Havaalanı’nı, S/İHA üssü olarak tam faaliyete geçirmesi ise bu uğurda atılan adımları daha da belirginleştirdi.

Geçitkale S/İHA Üssü ve önemi

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de enerji kaynaklarını keşfetmesi ve bunları hukuki olarak ispat ederek gerekli çalışmaları başlatması, Yunanistan, GKRY ve ittifaklarının haksız dışlama çalışmalarına başlamasına neden oldu.

Bu doğrultuda Türkiye, Mavi Vatan’ındaki varlığını kanıtlamak ve caydırıcılığını artırmak üzere stratejik bir hamle yaparak, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan sonra askeri üs amacıyla inşa edilen, KKTC’nin başkenti Lefkoşa’nın 40 km doğusunda yer alan Geçitkale Askeri Havaalanı’nı, S/İHA üssü olarak tam faaliyete geçirdi. Yunanistan ve GKRY’nin hukuk dışı eylemlerini hüsrana uğrattı.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’e hâkim bir noktada bulunan Kıbrıs adasına S/İHA üssü kurma kararı 2 yıl önce Libya ile yapılan deniz yetki alanlarını belirleme anlaşmasından hemen sonra alındı. Bu doğrultuda Türk S/İHA’ları ilk olarak 16 Aralık 2019 tarihinde 5 saatlik bir uçuşun ardından Geçitkale’ye iniş gerçekleştirdi. Aradan geçen sürede Doğu Akdeniz nöbeti tutan S/İHA’lar, KKTC’deki üssü “iniş noktası” olarak kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, mayıs ayında yaptığı bir açıklamada, Türkiye’nin Mavi Vatan’daki haklarının korunması için bölgede kritik bir noktada bulunan Geçitkale Askeri Havaalanı’nın “daimî” bir S/İHA üssü olarak 20 Temmuz 2021 tarihinde tam kapasite faaliyete geçirileceğini duyurdu.

Aslında 16 Aralık 2019’da gerçekleşen ilk iniş sonrası Türkiye, Geçitkale’de modernleştirme çalışmalarına ara vermeden başladı. Türk S/İHA’larının daimî olarak kullanması amacıyla hangarlar ve binalarda çalışmalar başlatıldı. Pist yenileme çalışmaları da yapıldı. Geçitkale Hava Üssü’nün, S/İHA üssü olarak kalması için bakım ve onarım merkezlerinin kurulması, silah sistemlerinin ve cephanelik gibi depolarının inşa edilmesi ve mevcut yapıların yenilenmesi çalışmaları da hız kesmeden devam ediyor.

S/İHA’ların komuta sistemlerinin mobil olması nedeniyle havalimanının kulesinin faaliyete geçmesi gerekmezken askeri uzmanlar, 1974 sonrasında Türk savaş uçaklarının inebileceği NATO standartlarında bir havaalanı olarak inşa edilen Geçitkale’nin, bakım ve yenileme çalışmalarıyla kısa sürede F-16’ların da konuşlanabileceği bir üs haline gelebileceğine dikkat çekiyor.

Geçitkale S/İHA üssü ile Mavi Vatan’da hava üstünlüğünü elde etme yolunda büyük bir adım atan Türkiye, Hava Kuvvetlerimize ait F-16’ların Geçitkale’ye konuşlanması ile de bölgedeki varlığını ve caydırıcılığını pekiştirecek.

Türkiye, böylece başarısını dünyaya kanıtlamış S/İHA’ları ile Doğu Akdeniz’deki caydırıcılığını artırırken, söz konusu adım Yunan ve Rum medyasında paniğe sebep oldu. Fransa başta olmak üzere Yunanistan ve GKRY’nin ittifak halinde olduğu ülkeler, asılsız açıklamalarını sürdürdü.

Türkiye ise her türlü hukuksuz eyleme ve tehditkâr açıklamalara rağmen Mavi Vatan’ındaki haklı davasından vazgeçmeyeceğini Geçitkale S/İHA üssü hamlesi ile bir kez daha kanıtlamış oldu.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.