TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, Avrupa’nın savunması ve güvenliğinin Türkiye olmadan planlanamaz ve sürdürülemez olduğunu belirtti.
14 Mayıs’ta Madrid’de, başta Airbus olmak üzere savunma sektöründen yaklaşık 15 İspanyol firmayla imzalanan Mutabakat Zaptı (MoU) kapsamında EFE haber ajansına konuşan Demiroğlu, Avrupa Birliği’nin savunma alanında daha fazla özerklik hedefini desteklediklerini, ancak bunun için “birlikte çalışmamız gerektiğini” vurguladı.
Hürjet, İspanya Hava Kuvvetleri’nde F-5M’lerin yerini alabilir
Uluslararası savunma fuarı FEINDEF çerçevesinde imzalanan mutabakat zaptı, TUSAŞ ile İspanyol şirketlerin, savaş pilotlarının ileri düzeyde eğitimi için bir programda iş birliğini öngörüyor. Bu program sonucunda, İspanya Hava Kuvvetleri’nin mevcut F-5M eğitim uçaklarının yerini, Türk yapımı Hürjet alabilir.
Demiroğlu’nun açıklamaları:
“Sonraki adım ne olacak?”
Demiroğlu: 2028’e kadar bir ihtiyaç var ve bunu karşılayacağız. Hürjet’in “İspanyollaştırılması” gerekiyor, yani bazı sistemlerin İspanyol firmalar tarafından üretilmesi. Airbus liderliğinde sistemlerin nerede, ne zaman ve nasıl üretileceğini belirleyip bu yıl içinde asıl sözleşmeyi imzalamayı hedefliyoruz.
İspanyol savunma sanayi hakkındaki görüşü:
İspanyol şirketlerinin mühendislik ve üretim açısından dünya standartlarında olduğunu belirten Demiroğlu, işin esas kısmının hangi alt sistemlerin kim tarafından sağlanacağına karar vermek olduğunu söyledi. İlk teslimatın 2028’de yapılması gerektiğine dikkat çekerek sürecin bu takvimi riske atmadan yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
İspanya ile rekabet değil iş birliği:
Bu projede Türkiye ve İspanya’nın rakip değil, ortak olacağını ifade eden Demiroğlu, NATO üzerinden müşteri ağlarını genişletmeyi hedeflediklerini ve Airbus’ın bu anlamda iyi bir ortak olduğunu söyledi. Gelecekte savunma, havacılık ve teknolojide rekabetten çok iş birliğinin artacağını belirtti.
TUSAŞ’ın rekabet avantajı:
Demiroğlu, şirketlerinin genç ama çok platformlu çalışmalar yapabilen dinamik bir yapıya sahip olduğunu söyledi. 2023’te aynı kampüste Hürjet, Kaan, Atak 2 ve Anka 3’ün ilk uçuşlarını yapmalarını örnek göstererek, hız ve mühendislik kabiliyetlerine dikkat çekti.
Latin Amerika ile ilişkiler:
Henüz bölgede ürünleri bulunmasa da Latin Amerika’daki şirket ve ülkelerle iş birliklerinin gelişmekte olduğunu ifade etti. Türk ya da İspanyol Hava Kuvvetleri gibi güçlü kullanıcıların ürünleri tercih etmesiyle diğer ülkeleri ikna etmenin kolaylaşacağını söyledi.
Avrupa’nın savunmada bağımsızlığı ve Türkiye’nin rolü:
Avrupa’nın tamamen bağımsız olamayacağını ancak ihtiyacı olduğunda kendi üretimini yapabilecek kapasiteye ulaşması gerektiğini belirten Demiroğlu, Türkiye’nin Avrupa’nın bir parçası olduğunu ve Avrupa’nın güvenliğinin Türkiye olmadan planlanamayacağını ifade etti. Karşılıklı fayda için birlikte çalışılması gerektiğini vurguladı.
Avrupa kurumlarının Türk savunma sanayisine yaklaşımı:
Planlar olduğunu ancak hâlâ eksikler bulunduğunu belirten Demiroğlu, bazı alanlardan memnun olduklarını ancak daha fazla fırsat yaratmak için diğer başlıkların da tartışılması gerektiğini söyledi. Şirket olarak iş birliğine hazır olduklarını, kararların ise siyasetçilere ve kurumlara ait olduğunu ekledi.