TUSAŞ’ın "demir pençeleri" birer birer teslim ediliyor

TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, basın mensuplarına yürüttükleri çalışmalara ilişkin şirkette bilgi verdi. Kotil’in sunumunun ardından TUSAŞ tesislerinde teknik gezi düzenlendi. Bu sırada ilgili birimlerin yöneticileri tarafından projelere ilişkin güncel durum paylaşıldı.

ATAK

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, ATAK helikopterinden şu ana kadar 74 adet teslim edildi. Türkiye’deki ihtiyaçlar için 83 adetlik teslimat öngörülüyor. ATAK helikopterinin üretimine yönelik olarak 2028’e kadar üretim lisansı bulunuyor.

Resim

ATAK’ın 2023 yılında Filipinler’e 2, bir başka ülkeye de 2 helikopter teslimatı planlanıyor. Yeni ülkeye ihraç edilecek ATAK helikopterinde ilgili ülkede yerli olarak geliştirilen burun topunun kullanılması amaçlanıyor.

T70

Temel Kotil yaptığı açıklamalarda T70 genel maksat helikopterlerinin 5’incisinin Hava Kuvvetleri Komutanlığına teslim edileceğini ve T70 helikopterinden 2023 yılında toplam 12 adetlik teslimat hedeflendiğini kaydetti.

Resim

Sikorsky lisansı altında üretilen T70 helikopteri için ilk aşamada 38 adetlik bir üretim gerçekleştirilecek. ABD Kongresinden alınacak onayın ardından bu sayının 109’a ulaşması planlanıyor. Sikorsky projenin devamı için girişimlerini sürdürüyor, TUSAŞ da çalışmalarını üretimin devam etmesine yönelik sürdürüyor.

GÖKBEY

TUSAŞ’ın özgün 3 projesinden biri olan GÖKBEY helikopteri bu yıl Jandarma’ya 3 adet teslim edilecek. 2 ve 3. helikopterlerin üretim hattındaki çalışmaları devam ediyor.

Resim

ATAK-2

İlk prototipinin gövde ve kuyruğu büyük oranda tamamlanan ATAK-2 helikopterinin; orta gövdesi Coşkunöz tarafından üretilerek TUSAŞ’a teslim edildi. ATAK-2 helikopterinin şubat ayında iniş takımlarının üzerine alınması hedefleniyor. Helikopter için Ukrayna’dan temin edilen motorlar da yakın zamanda şirkete ulaşacak.

Resim

Helikopter üretim hatlarında dışarıdan tedarik edilecek parçalarda sorun yaşanmaması durumunda ayda 2 adet üretebilecek altyapıyı oluşturan TUSAŞ; sahip olduğu kabiliyetlerle helikopterlerin pallerini kendisi üretebilir noktaya geldi ve bu kabiliyet ANKA’nın pervanelerde de kullanılıyor. ANKA’da 90’ıncı uçağın montajına başlandı.

HÜRJET ve MMU

Hürjet’te ilk uçuşu yapacak prototip uçağın iniş takımları takıldı, motoru da bu ay gelecek. Uçak yaklaşık 10 bin parçadan oluşacak. Bir yandan da dayanıklılık için üretilen prototip üzerinde statik testler gerçekleştirilecek. Dayanım testleri için uçacak uçağın birebir aynısı üretiliyor. Testler sırasında, uçakta havada yaşanabilecek aksilikler yerde uygulanmaya çalışılacak. Bu ay başlayacak statik testlerde uçağa 30 farklı yükleme yapılacak, 3 bin 500 farklı data toplanacak. Özellikle iniş takımı, kanadın gövdeyle bağlandığı yerler ve motorun bağlantıları gibi kritik noktalara yükleme yapılacak. Hürjet’in ilk uçuşunu dayanım testlerinin başarıyla tamamlanmasının ardından yapması planlanıyor.

Resim

İniş takımları üzerine alınan ve ilk prototipinin tüm yapısal unsurları tamamlanan MMU’nun motor entegrasyonu gerçekleştirildi. Uçağın hidrolik testlerine dün başlandı.

Resim

Son montaj hattında hangardan çıkmaya hazırlanan MMU’nun; Iron Bird ve simülatör üzerindeki testleri yoğun şekilde sürüyor. Bu çalışmaları yer testleri izleyecek.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.