Yunanistan AB’ye Türkiye’ye destek verilmesini teklif etti

Şiddet ve gerginliğin arttığı Afganistan’dan kaçan düzensiz göçmenlerin Avrupa’yı ulaşacağı korkusu, Türkiye’yi adeta bir “göçmen tampon bölgesi” olarak gören Yunanistan’ın endişelerini artırmaya devam ediyor.

DW Türkçe’nin haberine göre, Türkiye üzerinden AB’ye gitme hayali kuran bir çok düzensiz göçmenin güzergahı Türkiye’den sonra Yunanistan olduğu için, Türkiye üzerinden gelebilecek yeni bir göç kriziyle karşı karşıya kalmak istemeyen Yunanistan, Türkiye üzerinden bir bekleyiş içerisine girdi.

Yunanistan Göç Bakanı Mitarakis, Afganistan’dan gelen kitlesel göçü önlemek için AB’ye, Türkiye’ye daha fazla yardım edilmesini teklif etti.

Bakan Mitarakis, 11 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, AB’nin 2015 yılında yaşanan sığınmacı akınına benzer bir krizle başa çıkamayacağını, bu sebeple insanların Afganistan’da şiddetlenen ihtilaftan kaçmalarını önleyebilmek için harekete geçilmesi gerektiğini söyledi.

“Katiyen olmaz, AB bir kez daha yaşanacak büyük bir göçmen krizine hazır değil.” sözlerini kullanan Yunan bakan, AB’nin böyle bir krizle başa çıkma kapasitesine de sahip olmadığını vurguladı.

Avusturya da Türkiye’ye işaret etmişti

Benzer bir teklif yakın zamanda Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz’dan da gelmişti. Kurz, geçen ay Alman Bild gazetesine verdiği mülakatta “Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç’e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan’ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum.” görüşünü aktarmıştı.

Açıklamaları Türkiye’de büyük yankı uyandıran ve sert tepkiye yol açan Kurz ayrıca sığınmacıları geldikleri ülkelere geri gönderme imkanı bulunmuyorsa, AB üyesi olmayan ülkelere iade etme imkanının yaratılması gerektiğini savunmuştu.

Kurz’un açıklaması öncesinde AB’nin yeni bir göç akınını sınırlandırabilmek için Afganistan ve Afganistan’a komşu ülkeler için yeni bir mali yardım paketi planladığı, ayrıca 2016’daki mülteci mutabakatıyla Suriyeli sığınmacıları barındıran Türkiye’nin Afgan sığınmacı ve göçmenlerin barındırılmasında da rol oynayabileceği üzerinde durulduğu kamuoyuna yansımıştı.

Avrupa’da deport tartışması
Kitlesek göç krizleri tartışmaları devam ederken AB ülkelerine gitmek isteyen birçok Afgan’ın da sığınma başvurusu reddedildi. Afganların ülkelerine deport edilmesi uygulaması da ikinci bir tartışma konusu. Mitarakis bu konuya da değinerek 11 Ağustos’taki açıklamasında AB’nin deport uygulamasını devam ettirmesi yönünde görüşünü beyan etti.

Almanya ve Hollanda’dan geri adım
Bu arada bugün hem Alman hem Hollanda hükümetleri bu ısrarından geri adım attı, sığınma talepleri reddedilen Afganların ülkelerine sınır dışı edilmesi uygulamasının askıya alındığını duyurdu.

Alman İçişleri Bakanlığı sözcüsü Steve Alter, Afganistan’da güvenlik alanında yaşanan kötüleşme nedeniyle İçişleri Bakanı Horst Seehofer’in sınır dışı etme uygulamasını durdurduğunu açıkladı.

Hollanda Adalet ve Güvenlik Bakanı Ankie Broekers-Knol da, bu uygulama için altı ay süreyle “moratoryum” kararı alındığını açıkladı.

AB başkentlerinde, 2015 yılında Avrupa’ya yaşanan sığınmacı akınına benzer yeni bir kriz yaşanmasından büyük endişe duyuluyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.