BMGK, Rusya’nın Zaporijya Nükleer Santrali’ne saldırısı üzerine acil toplanıyor

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik saldırıları tüm dünyanın güvenliğini tehdit ediyor.

24 Şubat 2022’den beri devam eden saldırılarda birçok sivil ve askerin hayatını kaybetmesi, Ukraynalı vatandaşların komşu ülkelere sığınmaya başlaması, Avrupa’nın güvenliğini tehdit ediyor.

Rusya’nın saldırgan tavırları Zaporijya Nükleer Santrali’ne yapılan saldırı sonrası ise bütün dünyayı tehdit eder bir hal aldı.

Ukrayna’da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi.

Santralin bulunduğu Enerhodar Belediye Başkanı Dmitriy Orlov yaptığı açıklamada, santrale saldırılara bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

Yangının çıktığı santral alanında radyasyon seviyesinde bir değişiklik olmadığını duyuran Zaporijya Nükleer Santrali Basın Servisi yetkilisi Andrey Tuz, santral personelinin güvenliğin sağlanması için gerekenleri yaptığını aktardı.

Ancak şu anda herhangi bir radyoaktif etkinin yaşanmadığı santralin saldırı altında bulunması Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) harekete geçirdi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Rusya’nın Ukrayna’daki Zaporijya Nükleer Santrali’ne yönelik saldırısının ardından acil toplanma kararı aldı. Toplantı talebi, İngiltere, ABD, Arnavutluk, Fransa, İrlanda ve Norveç’ten geldi.

Ukrayna Nükleer Düzenlemeler Denetim Kurulu, ülkedeki çatışmalar sırasında Avrupa’nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasının Rus ordusunun kontrolüne geçtiğini duyurmuştu.

Kuruldan yapılan açıklamada, santral sahasında çatışmalar sonucu çıkan yangının söndürüldüğü, Rus ordusunun kontrolüne geçmesine rağmen santral personelinin çalışmalarını sürdürdüğü belirtilmişti.

Avrupa’nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olan Zaporijya Nükleer Santrali’nin Çernobil Nükleer Santrali’nden sonra Rusya’nın kontrolüne geçmesi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplanmasını ve tedbir için görüşmesini sağladı.

Edinilen bilgilere göre BM Güvenlik Konseyi bu akşam saat 23.30’da toplanacak ve konu ile ilgili tedbir kararı alacak.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.