İran, yeni santrifüjlerini kullanmaya başladı

İran, Viyana’daki nükleer görüşmeler devam ederken Natanz tesisinde uranyum izotoplarını ayırmaya yarayan gelişmiş santrifüjlere gaz enjekte ederek kullanmaya başladı.

Tasnim News’in haberine göre İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin de katılım sağladığı Ulusal Nükleer Teknoloji Günü töreninde, Natanz uranyum zenginleştirme tesisinde 164 IR-6 santrifüj ve 30 IR-5 cihazının kademeleri resmen kullanılmaya başlandı. Törende konuşan Cumhurbaşkanı Ruhani, ”Batı ülkemizde var olan ahlaki değerlere ve inançlara bakarsa, nükleer teknolojimiz konusunda endişeli ve duyarlı olmamaları gerektiğini anlayacaktır, ancak bu teknolojiyi (uygunsuz bir şekilde) kullandıkları için, ne yapacağımızı düşünüyorlar.” ifadelerini kullandı.

İran’ın törende tanıttığı IR-9 ve IR-9-B1 santrifüjleri, yaygın ve ilk olarak kullanılan IR-1 santrifüjlerinden 50 kat daha hızlı uranyum izotoplarını ayırabiliyor.

İran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi 7 Nisan’da yaptığı açıklamada, İran’ın yüzde 20 saflıkta zenginleştirilmiş uranyum stoğunun 55 kilograma ulaştığını bildirmişti.

İranlı bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye düzenlenen suikastın ardından Meclis’te hükümetin itirazlarına rağmen 1 Aralık 2020’de onaylanan yasa, İran Atom Enerjisi Kurumu’nun uranyumu en az yüzde 20 zenginleştirmeye başlamasını ve düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum stoklarını artırmasını zorunlu kılmıştı.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.