İslamabad’da Keşmir ve Filistin konulu konferans düzenlendi

7 Haziran tarihinde, İslamabad Çatışma Çözümleri Enstitüsü (Islamabad Institute of Conflict Resolution, IICR) ve Keşmir Hukuk Forumu (Legal Forum for Kashmir, LFOVK) ortaklaşa “Meşru Müdafaa Teorisini Yeniden Teorileştirme” başlıklı uluslararası bir çevrimiçi konferans düzenledi. Konferansta Keşmir ve Filistin bölgelerinde meşru müdafaa başlığı altında yerel halka yapılan baskılar ele alındı. 

Konferansın konuşmacı olarak; tarihçi ve yazar Dr. Ilan Pappe, ABD/Filistinli gazeteci Dr. Ramzy Baroud, Quaid-e-Azam Üniversitesi’nden yardımcı doçent Dr. Selma Malik ve Uluslararası Balkan Üniversitesi’nden Doçent Dr. Mevludin Ibısh yer aldı. Programın moderatörlüğünü ise Dina Abraham üstlendi. 

Dr. Ramzy Baroud konuşması esnasında İsrail’in Filistin’e yönelik şiddet içeren politikalarına dikkat çekerken; İsrail’in kendini savunma adı altında kavramları manipüle ederek eylemlerini meşrulaştırmaya çalıştığını belirtti.

Konunun uluslararası hukuk boyutuna vurgu yapan Dr. Ilan Pappe ise, uluslararası hukukun sömürgeci köklerden türediğini ve buraya olan yaklaşım ile kavramların yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Pappe ayrıca, Filistin ve Keşmir halk direnişlerinin meşruluğunun şüphe götürmeyeceği değerlendirmesinde bulundu

Salma Malik ise meşru müdafaa kavramının bugün Batı tarafından yorumlandığı gibi olmadığını söyledi. Meşru müdafaanın önleyici bir eylemden ziyade doğası gereği savunmacı olduğu düşüncesini paylaşan Malik kendini savunmak zorunda kalan Keşmir ve Filistin halklarının saldırı ve baskı altında olduğunu belirtti. Malik, Keşmir’de 1940’lardan bugüne şiddetin devam ettiğini ve halkın meşru müdafaa gerekliliklerini bütünüyle taşıdığını kaydetti. 

Konferansın son konuşmacısı Doçent Dr. Mevludin Ibısh ise İsrail ve Filistin arasındaki durumun sadece uluslararası hukuk merceğinden değil, aynı zamanda siyasi bağlamdan da ele alınması gerektiğini söyledi. ‘’İsrail’in masum insanlara yönelik eylemlerini haklı çıkarmak için kullandığı meşru müdafaa pozisyonu Hamas’a yöneliktir. İsrail, davayı Hamas ve İsrail olmak üzere iki siyasi güç arasında olduğu gibi yansıtıyor. Meşru müdafaa uluslarası hukukun gözünde bireyler ve sivil toplum için yasaldır.’’ ifadelerini kullandı. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.