Rusya ve Ukrayna sınırında gerginlik tırmanıyor

[wpcc-iframe src=”https://open.spotify.com/embed-podcast/episode/1WSU2E6VnzgvvYjS9wwEei” width=”100%” frameborder=”no” height=”152″ scrolling=”no” allowtransparency=”true” allow=”encrypted-media”]

Rusya ve Ukrayna hükümetlerinin Salı günü yaptığı açıklamalara göre, iki ülkenin sınırı bölgesi Donbas’taki gerginlik her geçen gün artıyor.

The New York Times tarafından yapılan haberde, Ukrayna’nın doğusunda aylardır süren ve uluslararası olarak az ilgi gören çatışmaların, son zamanlarda  fazlasıyla artış gösterdiği belirtildi. Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Salı günü yaptığı açıklamada bu gerginlik artışını resmen doğruladı. Ukrana Parlamentosu da aynı gün, cephede “tırmanma” ilan eden bir bildiriyi onayladı. Böylece temmuz ayında ilan edilen ateşkes de bozulmuş oldu. 

Ukrayna tarafından yapılan açıklamada, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk kentinde Rusya destekli ayrılıkçılara karşı yürütülen mücadelede 4 Ukrayna askerin öldüğü ve bir diğer askerin de ağır bir şekilde yaralandığı aktarıldı.

Habere göre Ukraynalı askerlerin öldürülmesi ve bölgeye Rus güçlerinin yığılması, ABD ve Avrupa’daki üst düzey Amerikan yetkililerin dikkatini çekti. Geçen hafta ABD Avrupa Komutanlığı, Rus birliklerinin konuşlandırılmasının artırılmasının üzerine; bölgeye dair izleme seviyesini, “muhtemel kriz”den “yaklaşması muhtemel kriz”e yükseltti. 

Bölgedeki askeri varlık artırmalarında en güncel olay Rusya’nın bölgeye 28 taktik tabur grubunu konuşlandırması oldu. Ukrayna Genel Kurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart 2021’den itibaren Ukrayna sınırı boyunca 28 taktik taburunun konuşlandırıldığını duyurdu. 

Homçak yaptığı açıklamada, “Yılın başından bu yana işgal altında bulunan Donbas bölgelerine 19 bin ton yakıt, 335 ton mühimmat, çok namlulu roketatar, özel teçhizat getirildi. Ayrıca düşmanın Minsk Anlaşmaları çerçevesinde yasaklanan silahları kullanarak saldırı faaliyetini artırmaya devam ettiğini belirtmek isterim.” dedi. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.