Hindistan’ın silah ithalatı düşüşe geçti

Dünyanın en büyük silah ithalatçılardan olan Hindistan aynı zamanda Rus savunma sanayii sektörünün de en önemli pazarı konumundaydı. Fakat Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI) tarafından her yıl düzenli olarak yayınlanan “Uluslararası Silah Transferlerinde Trendler” raporunun 2020 yılı rakamları bu durumun değişmeye başladığına işaret ediyor.

Raporda paylaşılan verilere göre, Hindistan’ın 2016-2020 yıllarını kapsayan dönemde, 2011-2015 yıllarına göre savunma sanayii alanındaki ithalatı yüzde 33’lük bir düşüş yaşadı. Hint hükümetinin kendi kendine yeten Hindistan ideali -Atmanirbhar Bharat- ile yerli girişimcilere fırsat alanları sunması tablonun böyle şekillenmesinin en önemli gerekçesi olarak gösterildi.

Hindistan’ın savunma sanayii alanındaki ithalatının yarıdan fazlası Rusya ile gerçekleşiyor. Ülkenin yerli üretime öncelik vermesi Rusya’yı da derinden etkiledi. Rusya’nın Hindistan’a silah ihracatı yüzde 53’lük bir düşüş yaşadı. Hintli yetkililer bir süredir iki ülke arasındaki ilişkiyi patika bağımlılığı (path-dependence) olarak tanımlıyor ve Rusya’nın Hint savunma sanayii üzerindeki etkisini azaltmak için farklı iş birliklerine yöneliyordu. Hindistan, Çin ile yaşanan sınır çatışmasının hemen ardından Fransızların Rafael jetlerinden sipariş vermişti. Yine geçen günlerde ABD’den MQ-9B hava araçlarının satın alınacağı yönünde açıklamalar gelmişti. Önümüzdeki süreçte Hindistan’ın savunma sanayii alanındaki ithalatında ülke skalasını genişletmesi ve Rusya’ya olan bağımlılığını daha da azaltması bekleniyor.

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.