Yerli uzay aracının imalatına yakında başlanacak

“Uzayda izi olmayanın dünyada sözü olmaz” şiarıyla başlatılan uzay çalışmaları kesintisiz devam ediyor.

TRT Haber’n verdiği bilgilere göre, yerli ve milli insansız uzay aracının tasarım çalışmalarında sona gelindi.

2 ton ağırlığında olacağı belirtilen aracın imalatına birkaç ay içerisinde başlanacağı ifade edildi. 

“Tasarım çalışmaları 1-2 ay içerisinde sonuçlanacak”

TUA Başkanı Serdar Hüseyin Yıldırım yerli uzay aracının tasarım faaliyetlerine ilişkin yaptığı açıklamada, “Gerçek tasarım çalışmaları devam ediyor. Bu da 1-2 ay içinde sonuçlanması bekleniyor. Daha sonra imalata geçilecek. İmalatın sonuçlanmasıyla beraber de zaten bunu uzaya fırlatıp Ay’a ulaşacağız.” ifadelerine yer verdi.

Başkan Yıldırım, aracın en önemli kısmının itki motoru olduğuna dikkat çekerek “Türkiye’de yüzde 100 yerli üretilmiş olan hibrit roket motorumuz olacak. Bu motorun testleri karasal ve fırlatma testleri başarıyla yapıldı, sadece uzaya adaptasyon çalışmaları var o devam ediyor. Uzayda roket motoru ateşleyen yedi ülke var dünya üzerinde, biz sekizincisi olmayı hedefliyoruz.” diye konuştu.

Türkiye’nin Ay yolculuğu

Türkiye’nin uzay aracının 40 kg faydalı yük taşıyacağını söyleyen Yıldırım, uzay aracına ilişkin şu detaylara da yer verdi:

“Uzay aracı, 40 kg faydalı yük taşıyacak. Çeşitli ölçüm araç gereçleri, teçhizatları, kameralar bulunacak. 3 günlük ay yolculuğunda bütün buradaki görüntüleri, verileri toplama bunları ülkemize ulaştırma ve işleme fırsatını elde etmiş olacağız. Roketin motorları ateşlendikten sonra 3 gün sürecek Ay yolculuğu başlayacak. Ölçüm yapılacak, veriler toplanıp Dünya’ya iletilecek.”

Ay’a sert iniş yapacak yerli roket, 3 günlük yolculuğunda veri toplayıp dünyaya iletecek. 2028 yılında da yumuşak inişle Türkiye, Ay’da bilimsel faaliyetler yapabilen sayılı ülkeler arasına girecek. 

Editör : SavunmaTR Haber Merkezi

Buy JNews Buy JNews Buy JNews
REKLAM

Benzer Haberler

Hoşgeldiniz

Aşağıdaki hesabınıza giriş yapın

Şifrenizi Sıfırlayın

Şifrenizi sıfırlamak için lütfen kullanıcı adınızı veya e-posta adresinizi giriniz.