Aviation Week’in haberine göre; Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ve Lockheed Martin, yaptırımlar sebebiyle durdurulan T-70 genel maksat helikopterlerinin üretimine yeniden başlama kararı aldı. Hedeflenen 109 adetlik program kapsamında üretilen 38 helikopterin ardından geçtiğimiz yaz durdurulan süreçte, Lockheed Martin 39 adetlik yeni üretim kiti daha sağlayacağını duyurdu.
Farnborough Havacılık Fuarı’nda konuşan TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, bu 39 uçaklık parti için gerekli ihracat lisanslarının alındığını ve T-70 montajının 12-18 ay içinde tekrar başlayacağını bildirdi. Demiroğlu, programın yeniden müzakere edildiğini, geriye kalan 32 helikopterlik kit teslimatının da güvence altına alınarak hedeflenen 109 helikopterlik toplam teslimat sayısına ulaşılacağından emin olduğunu vurguladı.
T-70 programında yaşanan geçmiş sıkıntıların TUSAŞ’ı 12 tonluk yerli genel maksat helikopteri T-925’e ivme kazandırmaya yönelttiğini kaydeden Demiroğlu, bu projenin tüm hızıyla devam ettiğini belirtti. Demiroğlu ayrıca, İspanya ve Türkiye’nin envanterine katmaya hazırlandığı HÜRJET gelişmiş jet eğitim uçağında, deniz ve tek koltuklu savaş versiyonları da dahil olmak üzere dört yeni prototipin daha üretileceğini ifade etti. Türk donanmasının uçak gemisi projesi için özel bir varyantın hedeflendiğine dikkat çeken Demiroğlu, Birleşik Krallık’ın eğitim uçağı ihalesi için de ortak arayışında olduklarını dile getirdi.
Şirketin insansız savaş uçağı ANKA III ve yerli savaş uçağı Kaan projelerindeki son duruma da değinen Demiroğlu, Kaan projesinden elde edilen tecrübeyle Anka III’ün tasarımının daha düşük radar kesit alanına sahip olacak şekilde güncellendiğini aktardı.
ANKA III’ün iki yeni prototipinin 2027 başlarında ilk uçuşunu yapacağını söyleyen Demiroğlu, platformun mevcut Ukrayna menşeli Ivchenko-Progress AI-322 motorundan memnun olduklarını ve seri üretim için siparişlerin verildiğini; olası bir tedarik zinciri sorununda ise TEI’nin TF6000 motorunun platforma entegre edilebileceğini kaydetti.
KAAN’ın ise taksi testlerine başladığını duyuran Demiroğlu, Blok 10 ve Blok 20 varyantları için ABD’den 80 adet GE F110 motoru tedariki onayını aldıklarını belirterek seri üretim aşamasında herhangi bir motor teslimat sorunu yaşanmayacağının altını çizdi.






