Alçak İrtifa Paraşüt Çıkarma Sistemi (LAPES), sabit kanatlı bir kargo uçağının, yükün yüksek irtifadan paraşütle atılması için fazla ağır olduğu veya iniş yapılması için alanın olmadığı durumlarda malzemelerin bir palet üzerine yerleştirilerek çok alçak irtifadan paraşüt yardımı ile bırakılabildiği taktik bir askeri kargo teslimat yöntemidir.
Bu yöntem ağır kargo yüklerinin hızlı bir şekilde teslim edilmesini sağlasa da taşıyıcı uçağı alçak irtifada uçmaya zorlayarak düşman ateşine açık hale getirmektedir. 1965 yılında ABD ordusu tarafından geliştirilmeye başlanan sistem ilk olarak Vietnam Savaşı sırasında düşman gerisinde bulunan veya uçakların iniş yapmasının mümkün olmadığı bölgelerdeki askeri birliklerin ikmal edilmesi amacıyla kullanıldı.
Alçak İrtifa Paraşüt Çıkarma Sisteminin Çalışması
Alçak İrtifa Paraşüt Çıkarma Sistemi ile, uçak yerden beş ila 2 ila 3 m yüksekteyken kargo yükleri paraşüt tarafından uçaktan çekilir. Yük daha sonra çok kısa bir mesafede durur. Bu sistem, uçağın arkasına yerleştirilen ve uçak rampasındaki bir çekme plakasına bağlı 5 metrelik bir kılavuz paraşüt kullanır. Serbest bırakma noktasında, paraşüt kuvvetleri plakadan ana çıkarma paraşütüne aktarılır ve daha sonra uçaktan tekli veya ikili şekilde kargo paletlerini çıkarır.
Alçak İrtifa Paraşüt Çıkarma Sistemi uçakların iniş ve kalkış yapmak zorunda kalmadan büyük kargoları zamanında ve hızlı bir şekilde konuşlandırmasını sağlar, bu da uçağı düşman ateşine maruz bırakır. Teknik ayrıca doğrudan paraşütle yüksek irtifadan atmak için çok ağır olan yüklerin teslim edilmesine de olanak tanır. Ancak, yöntemin düşük irtifada uçulmasını gerektirmesi pilot hatası payı bırakmaz ve uçağın düşme riski artar.
Yükün uçaktan ayrılamadığı veya ayrılırken yaşanabilecek sorunlar uçağa alçak irtifada yeterli reaksiyon süresi bırakmadığı için uçak düşebilir.
Günümüzde daha gelişmiş paraşüt sistemlerinin üretimi ve yüksek irtifadan bırakılan yüklerin hedef bölgeye düşüş doğruluğunun artmasıyla birlikte Alçak İrtifa Paraşüt Çıkarma Sistemi yöntemi zorunlu durumlar dışında kullanılmamaktadır.